banner
banner
banner

Ποντιακό κους κους με θαλασσινά (του σεφ Μίλτου Αρμένη)

Συνταγή

Ποντιακό κους κους με θαλασσινά (του σεφ Μίλτου Αρμένη)
Υλικά

½ κ. κους κους ποντιακό
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 φινόκιο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
8 γαρίδες μεγάλες
½ κ. μύδια
2 καλαμάρια
Αλάτι, πιπέρι
Σαφράν

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια και το κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τα μύδια. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη τους. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις αλλάξουν χρώμα, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά (εκτός από τον άνηθο) και τα σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι με ⅓  φλ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κους κους, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε σιγά -σιγά το ζωμό απο τις γαρίδες, αφού πρώτα τον έχουμε περάσει από σίτα, ανακατεύοντας, όπως κάνουμε με το ριζότο. Όταν το κους κους εχει σχεδόν βράσει προσθέτουμε μέσα τα θαλασσινά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά. Η σύσταση του κους κους πρέπει να είναι σαν του ριζότο. Την τελευταία στιγμή προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του σεφ Μίλτου Αρμένη από το εστιατόριο "Ορίζοντες Λυκαββητού".


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος