Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
2 φλιτζ. φασόλια «χάντρες», κατεψυγμένα ή φρέσκα
1 φλιτζ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα
1 κουταλάκι σκόρδο, ψιλοκομμένο
1-3 κουταλάκια «μπούκοβο» ή ξερή πιπεριά, καυτερή και ψιλοκομμένη
120 γρ. μπέικον, κομμένο σε λουριδάκια 1/2 φλιτζ. κρασί ξηρό, λευκό
1 1/2 φλιτζ. ντομάτα, ψιλοκομμένη και φρέσκια, ή από κονσέρβα
200 γρ. πάστα orecchietti (αυτάκια) ή κοχυλάκια
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
3 κουταλιές μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
5-6 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετική)
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπέικον, το καυτερό πιπέρι και τα φασόλια.
Σοτάρουμε άλλα 3-4 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και περίπου 1 φλιτζ.
νερό.
Σιγοβράζουμε για 30-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, προσθέτοντας και άλλο νερό, αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, που θα πρέπει να είναι αρκετά έντονη.
Θα πρέπει να έχουμε τα φασόλια σε μπόλικη σάλτσα.
Βράζουμε την πάστα al dente και την σουρώνουμε.
Στα μισά του βρασίματος, βγάζουμε από την κατσαρόλα μια χούφτα πάστα με τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζουμε σε χάρτινες πετσέτες.
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε σε χάρτινη πετσέτα.
Ανακατεύουμε τη βρασμένη πάστα με τα φασόλια και τη σάλτσα τους.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μείνουν 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και την τηγανισμένη πάστα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με το μαϊντανό και με παρμεζάνα, αν θέλουμε.