Follow us

Pasta e Fagioli (πάστα και φασόλια)

Ταπεινά, ε ... ; Τόσο, που η Αικατερίνη των Μεδίκων τα βαλε στην προίκα της μαζί με μαργαριτάρια. Τα φασόλια, η πανέμορφη πολυχρωμία τους, οι γεύσεις, οι χρήσεις, και ένα μαγειρικό ταξίδι σε Αμερική και Μεσόγειο.

Pasta e Fagioli (πάστα και φασόλια)

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζ. φασόλια «χάντρες», κατεψυγμένα ή φρέσκα

1 φλιτζ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα

1 κουταλάκι σκόρδο, ψιλοκομμένο

1-3 κουταλάκια «μπούκοβο» ή ξερή πιπεριά, καυτερή και ψιλοκομμένη

120 γρ. μπέικον, κομμένο σε λουριδάκια 1/2 φλιτζ. κρασί ξηρό, λευκό

1 1/2 φλιτζ. ντομάτα, ψιλοκομμένη και φρέσκια, ή από κονσέρβα

200 γρ. πάστα orecchietti (αυτάκια) ή κοχυλάκια

Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

3 κουταλιές μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος

5-6 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετική)

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπέικον, το καυτερό πιπέρι και τα φασόλια.

Σοτάρουμε άλλα 3-4 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και περίπου 1 φλιτζ.

νερό.

Σιγοβράζουμε για 30-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, προσθέτοντας και άλλο νερό, αν χρειάζεται.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, που θα πρέπει να είναι αρκετά έντονη.

Θα πρέπει να έχουμε τα φασόλια σε μπόλικη σάλτσα.

Βράζουμε την πάστα al dente και την σουρώνουμε.

Στα μισά του βρασίματος, βγάζουμε από την κατσαρόλα μια χούφτα πάστα με τρυπητή κουτάλα.

Στραγγίζουμε σε χάρτινες πετσέτες.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε σε χάρτινη πετσέτα.

Ανακατεύουμε τη βρασμένη πάστα με τα φασόλια και τη σάλτσα τους.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μείνουν 5 λεπτά.

Προσθέτουμε και την τηγανισμένη πάστα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με το μαϊντανό και με παρμεζάνα, αν θέλουμε.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.