banner
banner
banner

Παλαμίδα με σάλτσα κάπαρης και λεμονιού

Συνταγή

Παλαμίδα με σάλτσα κάπαρης και λεμονιού
Υλικά

4 μεγάλες φέτες παλαμίδας* 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/3  φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2  κ.σ. κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη από την άλμη
1 κ.σ. παγωμένο φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε το ψάρι πολύ καλά, αφαιρούμε όλο το αίμα αν υπάρχει στην σπονδυλική στήλη, κόβουμε τα πλαϊνά πτερύγια, αλατίζουμετις φέτες, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 -3 ώρες. Όταν πρόκειται να το μαγειρέψουμε, ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε για 5 -6 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν οι φέτες χρυσαφί χρώμα και να ξεκολλάει η σάρκα από το κεντρικό κόκκαλο. Μεταφέρουμε τις φέτες σε πιατέλα και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μείνουν ζεστές. Πετάμε το λάδι που τηγανίζουμε την παλαμίδα και ρίχνουμε φρέσκο, ίσα να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού. Σωτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι καυτό νερό, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και την κάπαρη. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά 3 -4 λεπτά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό. Κουνάμε κυκλικά τη τηγάνι να λιώσει το βούτυρο και να πυκνώσει η σάλτσα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τη σάλτσα επάνω στις φέτες της παλαμίδας. 
*Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε φέτες ξιφία ή γαλέου. Η παλαμίδα είναι τέλεια αν ψηθεί στη σχάρα αντί να τηγανισθεί. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει επίσης και με ρείκι ή τόνο.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος