Υλικά
υλικά
1 κιλό μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές (ή όποιο από αυτά βρούμε) ζωντανά
1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
1/2 μαραθόριζα (φινόκιο) σε λεπτά φετάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.σ. πράσινο πιπέρι σε κόκκους
3 κ.σ. μαιντανό, ψιλοκομμένο και 3 κλαδάκια ολόκληρο
λίγο θυμάρι
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμένο πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε τα όστρακα πολύ καλά.
Πετάμε όσα δεν κλείνουν ερμητικά.
Αν έχουμε μύδια, αφαιρούμε το θύσανο που εξέχει από το κέλυφός τους, τραβώντας δυνατά.
Τ' αφήνουμε σε σουρωτήρι.Πρώτα φτιάχνουμε μία σάλτσα λαχανικών: σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το πράσο και τη μαραθόριζα, για 3'-4'.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο πιπέρι και συνεχίζουμε άλλα 3'-4', ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν όλα.
Τα κρατάμε γι' αργότερα. Σε φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το κρεμμύδι, τα κλαδάκια του μαϊντανού, το ελαιόλαδο και το κρασί να σιγοβράσουν για 2'-3'.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα όστρακα, σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε να βράσουν 5'-6', μέχρι ν' ανοίξουν όλα.
Τ' αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις ανοίξουν (αν τ' αφήσουμε περισσότερο, θα σκληρύνουν και θα χάσουν τη γεύση τους).
Πετάμε τα όστρακα που δεν άνοιξαν.
Τα βγάζουμε από το ζωμό τους και τα κρατάμε στην άκρη.
Αφαιρούμε και πετάμε το μισό άδειο κέλυφος από το καθένα.
Περνάμε το ζωμό της κατσαρόλας από λεπτό σουρωτήρι, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και τον σιγοβράζουμε, μέχρι να μείνει μισό φλιτζάνι περίπου.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μείγμα των λαχανικών με το πράσινο πιπέρι, ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα γιά 2'-3', ανακατεύοντας τα υλικά (προσοχή, δεν βάζουμε αλάτι).Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα όστρακα με το κέλυφος προς τα κάτω και τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα.Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.