Και με τι δεν ταιριάζει η πατάτα! Η ευχάριστη και αρκετά ουδέτερη γεύση της αναδεικνύει πολλά υλικά, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν γευστική ένταση, από τυριά και αλλαντικά μέχρι παστά και καπνιστά ψάρια, άγρια μανιτάρια και χαβιάρι. Και πώς δεν μαγειρεύεται η πολύτιμη ρίζα που έσωσε λαούς από την πείνα… Αυτή τη φορά την αντιμετωπίζουμε σαν πρωταγωνιστή και όχι σαν συνοδευτικό: από νόστιμα, πικάντικα πιτάκια με αρωματικά μπαχαρικά, μέχρι πλούσιο γκρατέν με μπέικον ή λουκάνικο και καπνιστό τυρί, περνώντας από ένα αγαπημένο, τρόπος του λέγειν "σουφλέ" (που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην ονομασία, αλλά αρέσει πολύ σε όλους), με κομματάκια φρέσκου σολομού. Θα σας λύσει εύκολα το πρόβλημα του πρώτου πιάτου σ' ένα τραπέζι: θα τη φουρνίσετε κλεισμένη σε αλουμινόχαρτο με τη φλούδα της για να τη γεμίσετε κατόπιν με τυρί που λυώνει ή ένα φρέσκο τυρί σαν το κατίκι ή τριμμένη φέτα με μυρωδικά και σκόρδο -και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας, θα τη σερβίρετε αχνιστή, με καπνιστή πέστροφα (ή άλλο καπνιστό ψάρι) και λίγη κρέμα με ξύσμα λεμονιού. Αλλά θα τη φτιάξετε και βελούδινο πουρέ σκορδάτο για να συνοδέψετε το ψητό κρεατικό σας. Και να μην ξεχνάμε τις εύκολες και πεντανόστιμες βελουτέ σούπες που δίνει, σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά ή σκέτη, με τα κατάλληλα μπαχαρικά.