Follow us

Ντοματένιες μαρμελάδες και σάλτσες

Ντοματένιες μαρμελάδες και σάλτσες

Οι καλοκαιρινές, ζουμερές ντομάτες με τη γλυκειά, συμπυκνωμένη umami γεύση -ένα από τα κλασικά παραδείγματα umami γεύσης- δεν υπάρχουν το χειμώνα. Εχουμε ακόμα το χρόνο να τις μετατρέψουμε σε σάλτσες, "λιαστές", τοματάκια σε συμπυκνωμένο χυμό, τσάτνεϋ, γλυκόξινες μαρμελάδες και να "φυλακίσουμε" στο ντουλάπι μας γιά τους επόμενους μήνες όλη τη νοστιμιά τους. Θα έχουμε τα σπιτικά μας βαζάκια εύκολα και ανέξοδα γιά κάθε στιγμή, ενώ θα τα κάνουμε και ευπρόσδεκτα, προσωπικά δώρα. Τα υλικά δεν στοιχίζουν και οι διαδικασία είναι εύκολη. Θα προμηθευτείτε γυάλινα βαζάκια (πρακτικά είναι των 250 γρ., αλλά γιά μεγάλη ποσότητα συμπυκνωμένου χυμού ή σάλτσας θα πάρετε μεγαλύτερα) τα οποία θα πλύνετε καλά και θα τα στεγνώσετε στο φούρνο, καθώς και τα καπάκια τους. Θα τα γεμίσετε με το ζεστό παρασκεύασμα και θα τα "σφραγίσετε" με μιά στρώση ελαιολάδου (περίπτωση σάλτσας) ή θα τα βράσετε σκεπασμένα γιά λίγη ώρα σε κατσαρόλα, με το νερό να τα καλύπτει. Διαλέγουμε ντομάτες ώριμες, γερές και νόστιμες, γιά να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Κατάλληλα γιά όλες αυτές τις παρασκευές είναι και τα περιφρονημένα πομοντόρια, που δεν τα προτιμάμε ωμά γιά σαλάτες λόγω της σκληρής τους φλούδας. Εξαιρετικές, αναμφίβολα, είναι οι ξερικές ντομάτες, σαν της Σαντορίνης ή της Μήλου, και τυχεροί όσοι τις έχουν.

Επιδρομή, λοιπόν, στη Λαϊκή της γειτονιάς σας κι ετοιμάστε τις κατσαρόλες. Το χειμώνα, θα φτιάχνετε νόστιμες μακαρονάδες, θα έχετε τη βασική σας σάλτσα γιά τα κοκκινιστά και θα συνοδεύετε τα ψητά σας με μυρωδάτα τσάτνεϋ, ενώ οι σαλάτες σας με κομματάκια αποξηραμένης ντομάτας θα είναι ξεχωριστές.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…