banner
banner
banner

Ντολμάδες με θαλασσινά

Συνταγή

Ντολμάδες με θαλασσινά
Υλικά για 8 άτομα

50 αμπελόφυλλα φρέσκα
200 γρμ. μικρές γαρίδες καθαρισμένες
100 γρμ. ψίχα καβουριού
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθος
1 κ.σ. δυόσμος ξερός ή ½ ματσάκι φρέσκος ψιλοκομμένος
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό
1 κούπα ρύζι γλασέ
½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ. εστραγκόν
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Παρασκευή

Βάζουμε τα αμπελόφυλλα για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Μέχρι να κρυώσουν τα φύλλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε στο μούλτι τις γαρίδες και την ψίχα καβουριού και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε τα θαλασσινά, σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε προσεκτικά. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το βάζουμε να πατάει σε ένα πιάτο από την πλευρά που γυαλίζει. Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι στην κορυφή και ξεκινάμε από το κάτω μέρος, βάζοντας μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά μέρη προς τα μέσα, αγκαλιάζοντας τη γέμιση, και τυλίγουμε σφιχτά τον ντολμά. Σε μια κατσαρόλα που στον πάτο της έχουμε στρώσει αμπελόφυλλα τοποθετούμε τον ντολμά από την πλευρά που τελειώνει το δίπλωμα. Συνεχίζουμε διπλώνοντας τους ντολμάδες και τοποθετώντας τους κοντά τον έναν στον άλλον. Τους σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό για να καλυφθεί περίπου το πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν οι ντολμάδες για 20 λεπτά περίπου και λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών, ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού.


Σημείωση: Οι ντολμάδες θεωρούνται φαγητό που θέλει χρόνο και τέχνη στο δίπλωμα αλλά αποζημιώνει τον μάγειρα καθώς είναι βέβαιο ότι προσφέρει άφθονη επιβράβευση στα φιλικά τραπέζια. Τα μυστικά για το δίπλωμα ήταν κάποτε μέρος της οικογενειακής μαγειρικής κληρονομιάς, όμως μπορεί κανείς πλέον, διαβάζοντας τις σωστές οδηγίες, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Στο μαγείρεμα θα χρησιμοποιήσουμε κρασί από την ποικιλία Ροδίτη που έχει καλή δόση οξύτητας ενώ ο λεμονάτος χαρακτήρας του θα τονίσει την αρωματική δύναμη της συνταγής. Το ίδιο κρασί μπορεί να συνοδεύσει το πιάτο στο τραπέζι όπου σαν εναλλακτική επιλογή θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε ένα φίνο λευκό ξηρό κρασί από την ποικιλία Μαλαγουζιά. Και τα δύο κρασιά με την οξύτητα που διαθέτουν θα ισορροπήσουν τις γεύσεις του αμπελόφυλλου και των θαλασσινών.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος