banner
banner
banner

Mπακαλιάρος με πατάτες στην κατσαρόλα και σάλτσα αντζούγιας με κάππαρη

Συνταγή

Mπακαλιάρος με πατάτες στην κατσαρόλα και σάλτσα αντζούγιας με κάππαρη
Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος
10 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (100 γρ.)
500 γρ. πατάτες
1 μικρή κονσέρβα αντζούγιας (50 γρ.)
3 ντομάτες
1 κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σούπας φρέσκια καυτερή πιπεριά ή 1/2 κ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κ. γλυκού ξερό
1 κοφτή κ. σούπας κάππαρη φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

1. Κόψτε τον μπακαλιάρο σε μερίδες (περίπου 6-8 εκ. η μερίδα) και τις ντομάτες σε κομμάτια των
2-3 εκ. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ. το πολύ. Στραγγίστε τις αντζούγιες από τα λάδια τους και βάλτε τες σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό για να φύγουν τα πολλά αλάτια τους.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο  να ζεσταθεί και προσθέστε το κρεμμύδι  ψιλοκομ- μένο και τις σκελίδες σκόρδο κομμένες σε 3-4 κομμάτια την καθεμία. Ανακατέψτε για 3 λεπτά περίπου με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίξτε τις αντζούγιες και συνεχίστε το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε το κρασί, αφήστε να βράσει για 2 λεπτά και μετά ρίξτε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά (μαϊντανό, θυμάρι, καυτερή πιπεριά και κάππαρη). Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά.
3. Στρώστε στην κατσαρόλα όλες τις πατάτες σκεπάζοντας προσεκτικά τον πάτο της. Σκορπίστε από πάνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
4. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε για 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Κατά τη διάρκεια  του βρα- σμού ελέγξτε εάν τυχόν χρειάζεται λίγο νερό. Πιθανόν να χρειαστεί μισό φλιτζάνι το πολύ.
5. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, ανοίξτε το καπάκι και βάλτε προσεκτικά από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου με την πέτσα τους προς τα κάτω. Ρίξτε με το κουτάλι λίγη σάλτσα επάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου, σκεπάστε και βράστε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά.
6. Στρώστε στην πιατέλα τις πατάτες και βάλτε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Γαρνί- ρετε με κομματάκια  ντομάτας που παίρνετε από τη σάλτσα του φαγητού, τελειώστε με πιπέρι και σερβίρετε.


Σημ. Ο παστός μπακαλιάρος «παντρεμένος» με πατάτες σε όλες τις θαλασσινές κουζίνες της Ευρώπης. Στην Κέρκυρα έχουμε το  μπουρδέτο στην κατσαρόλα ενώ στη Λευκάδα τον γνωστό μπακαλιάρο  με την άσπρη σάλτσα. Στην Καταλονία συνηθίζουν να προσθέτουν κρασί, θυμάρι, αντζούγιες και κάππαρη, τα οποία δίνουν τελικά ένα πολύ ωραίο άρωμα στη σάλτσα.


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Β.Φραντζολά "Γεύσεις της θάλασσας", εκδόσεις Πατάκη.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος