Υλικά
Υλικά (για 12 άτομα)
1 μπροστινό αρνιού, μαζί με τα παϊδάκια (περίπου 4 κιλά καθαρό κρέας)
1 κιλό ρύζι (καλά πλυμένο)
400 γρ. κουκουνάρια
400 γρ. φιστίκια Αιγίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
50 γρ. αλατισμένο βούτυρο
12 σπόροι κακουλέ
4 γαρίφαλα-καρφιά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λάδι
Παρασκευή
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα κόκαλα από το αρνί και να κόψει 500 γρ.
από το κρέας για κιμά.
Απλώνουμε το κρέας από τη μεριά του δέρματος και το ράβουμε γερά, δημιουργώντας ένα φάκελο.
Σε βαριά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι Καβουρδίζουμε τα μισά κουκουνάρια με λίγο λάδι, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα γαρίφαλα και τον κιμά, φροντίζοντας να μην πάρει χρώμα το κρέας.
Προσθέτουμε το ρύζι το αλατοπίπερο και ζεστό νερό, τόσο ώστε να φτάσει 2 πόντους πάνω από τα υλικά.
Βράζουμε για 2 λεπτά.
Παίρνουμε το 1/3 από το μίγμα της κατσαρόλας και γεμίζουμε με αυτό το αρνί.
Τα υπόλοιπα 2/3 τα βράζουμε για 15 ακόμη λεπτά.
Κατόπιν, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με καθαρό ύφασμα.
Βάζουμε το γεμιστό κρέας σε βουτυρωμένο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε (προθερμασμένος φούρνος) σε δυνατή φωτιά.
Γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά, το σκεπάζουμε και το ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε αλατισμένο νερό στο ταψί και ψήνουμε, γυρίζοντας μία-δύο φορές το κρέας.
Κόβουμε τη ραφή και σερβίρουμε το αρνί πλαισιωμένο από το ρύζι και πασπαλισμένο με τα κουκουνάρια και τα φιστίκια.
Στο φαγητό ταιριάζει ένα ελαφρύ τζατζίκι αρωματισμένο με άφθονο δυόσμο.
Το αρνί είναι ο βασιλιάς στο γιορτινό τραπέζι των Λιβανέζων.
Ότι κρέας και, αν διαλέξουν πάντως, πρέπει να έχει τούτη την αβανταδόρικη γέμιση.