Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
1 κοτόπουλο 1800 γρ. περίπου, κομμένο σε 8 κομμάτια
6 φιλετάκια αντσούγιας από ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
2 κ.σ. κάππαρη από άλμη (όχι ξυδάτη)
2 λεμόνια, το χυμό και 1 κ.γ. ξύσμα
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πιέζουμε με τη λαβή ενός μαχαιριού τις 4 σκελ.
σκόρδου ν΄ανοίξουν.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, την κάππαρη και τις αντσούγιες.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά λυώνοντας με σπάτουλα τις αντσούγιες, για 2'-3', προσέχοντας να μην καούν τα σκόρδα.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μπολάκι και το κρατάμε.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου λίγα λίγα (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και "βράσουν") ώστε να κοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί 2'.
Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και το ξύσμα, τη ρίγανη, το σκορδάτο ελαιόλαδο με τις αντσούγιες, μετρημένο αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 45' περίπου, ανακατεύοντας ενδιαμέσως.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί ακόμα 15', προσθέτουμε την τελευταία σκ.σκόρδου τριμμένη, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.