Υλικά
1 κόκορας γύρω στα 1600-1800 γρ. κομμένος σε μερίδεςΥλικά
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 φλ. τσ. πλιγούρι
3 κ.σ. πελτές τομάτας
4 φλ. τσ. καυτό νερό
½ κ.γ. κανέλα
½ φλ. μαύρες σταφίδες
2 φύλλα δάφνης ξερά
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο, χαραγμένο σταυρωτά
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες καθαρισμένες
10 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι
1 κ.γ. γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζουμε τις μερίδες από όλες τις μεριές.
Τις μεταφέρουμε στο γιουβέτσι.
Διαλύουμε τον πελτέ στο καυτό νερό, προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, την κανέλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ρίχνουμε στο ταψί, γύρω από τα κομμάτια του κόκορα.
Τακτοποιούμε γύρω από το κρέας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη.
Ρίχνουμε τα γαρύφαλλα και τους κόκκους του πιπεριού.
Ψήνουμε το φαγητό γύρω στη 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε στο γιουβέτσι το πλιγούρι και τις σταφίδες ανακατεμένα.
Ρίχνουμε καυτό νερό αν χρειάζεται -το υγρό πρέπει ίσα να σκεπάζει το πλιγούρι- και αλατίζουμε με μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι.
Κατεβάζουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε το φαγητό, σκεπασμένο με λαδόκολλα για 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει το πλιγούρι.
Α.Τ.