banner
banner
banner

Κεφτεδάκια με φακή και μανιτάρια

Συνταγή

Κεφτεδάκια με φακή και μανιτάρια
Υλικά

1 φλ. φακή 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα
3 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ.  φρέσκο θυμάρι
1 ½  κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. πελτές ντομάτας
300 γρ. μανιτάρια
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, σκόρδο) και τα ψιλοκόβουμε στη μουλινέτα. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με νωπή πετσέτα και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τη φακή μαζί με 1 lt κρύο νερό και τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει γύρω στα 45 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν το τέλος. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά.  Ζεσταίνουμε 1/2  φλ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ, 1 ½  φλ. καυτό νερό και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε 20 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πολύ πηχτή σάλτσα. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως. Προσθέτουμε τα  λαχανικά, τις φακές, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά.  Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο (λιωμένο καλύτερο), πελτέ (ακόμα και λίγο κάρυ ή οτιδήποτε μας αρέσει σαν γεύση).  Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο κα αφήνουμε γύρω στη 1 ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και αν η ζύμη έχει υγρά,  προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα και ξαναζυμώνουμε. Πλάθουμε σε μεγάλους κεφτέδες ή μικρότερα κεφτεδάκια ή σαν σουτζουκάκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο επάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα ή τα τηγανίζουμε αλευρωμένα σε σπορέλαιο. Τα τρώμε σκέτα με συνοδεία κάποιας σαλάτας, ή τα βάζουμε μαζί με σάλτσα ντομάτα επάνω σε ζυμαρικά, ή τα τρώμε μέσα σε ψημένη πίτα για σουβλάκι μαζί με μαρούλι και τζατζίκι.


A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος