Follow us

Κατσικάκι ελληνικό

Κατσικάκι ελληνικό

Καλοκαιρινή γαστρονομία στην ελληνική επαρχία, νησιωτική ή μη, δεν σημαίνει μόνο ψάρι. Το κατσικάκι φαίνεται ότι παίρνει τη μερίδα του λέοντος στα ταβερνάκια, όπως όλο το χρόνο. Και είναι φυσικό. Πρόκειται για το κρέας που υπάρχει σε κάθε γωνιά της χώρας μας και διαθέτει εξαιρετική νοστιμιά, με γεύση που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τη ράτσα, τη χλωρίδα και το κλίμα. Σε πολλά νησιά ζει σχεδόν ελεύθερο, σε ορισμένα μάλιστα, το κυνηγούν με το τουφέκι! Από την Κρήτη ως τη Χαλκιδική και από την Ανδρο ως την Ικαρία το κατσικάκι εμφανίζεται με ένα σωρό παραλλαγές, με πολλά εμβληματικά πιάτα να πλουτίζουν την παραδοσιακή μας κουζίνα. Το καλοκαίρι μαγειρεύεται συνήθως με απλούστερους τρόπους, αφήνοντας τους πιο μπελαλίδικους για γιορτινές καταστάσεις. Το κοκκινιστό με φρέσκια ντομάτα θα το βρείτε σχεδόν παντού, αλλά και το λεμονάτο με άγρια ρίγανη δεν πάει πίσω. Αν το βάλετε στο φούρνο, στο ταψί ή στη γάστρα, θα έχετε σε λίγες ώρες ένα νοστιμότατο φαγητό χωρίς να ασχοληθείτε ιδιαίτερα. Δοκιμάστε το κρητικό με γιαούρτι, με λαχανικά -κολοκυθάκια ή μελιτζάνες και ντομάτα στην κατσαρόλα, με χιλοπίτες που παίρνουν όλη τη γεύση από την κόκκινη σάλτσα, με ρύζι σε ένα παραδοσιακό πιάτο της Χαλκιδικής ή απλό με πατάτες στο φούρνο. Στη Τζιά προσθέτουν στη σάλτσα κόκκινο κρασί, μέλι, κανέλα και μπαχάρι, στη Ζάκυνθο γίνεται γκιούλμπασι στη λαδόκολα με σκόρδο, δεντρολίβανο και λαδοτύρι. Οπως και να το κάνετε, στην επιτυχία θα συμβάλει καθοριστικά η νοστιμιά του κρέατος.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…