Υλικά
1 1/2 κ. καλαμαράκια μέτριαΥλικά
3/4 φλ. τραχανάς ολικής αλέσεως
400 γρ. βλίτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. φρέσκος μαϊντανός χοντροκομμένος
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ.τσ. εξ.π. ελαιόλαδο
1 φλ. φρέσκια ντομάτα ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ξύδι
1 πρέζα μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα βλίτα και τα ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια: τα πλένουμε, κόβουμε το κεφάλι, αφαιρούμε το μαλακό κεντρικό κόκαλο, βγάζουμε το εσωτερικό τους πολύ προσεκτικά να μην σπάσει το μελάνι, τα βάζουμε σε ζεστό νερό και τα ανακατεύουμε με το χέρι πολλές φορές ώστε να καθαρίσει από μέσα η κουκούλα χωρίς να χαλάσει.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Αφαιρούμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια επάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς γύρω στα 7 -8 λεπτά.
Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα βλίτα.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε τον τραχανά και την ντομάτα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το μπούκοβο.
Αφήνουμε να χλιάνει η γέμιση και γεμίζουμε τα καλαμαράκια αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο (ο τραχανάς δεν φουσκώνει τόσο όσο το ρύζι).
Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή).
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ½ φλ.
νερό.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45 λεπτά.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
Α.Τ.