Follow us

Καιρός φέρνει τα λάχανα…

Καιρός φέρνει τα λάχανα…

Και ο καιρός των λάχανων είναι τώρα (για τα παραπούλια δυσκολεύομαι να πω με σιγουριά, καθώς δεν εννοούν όλοι το ίδιο λαχανικό με αυτή τη λέξη). Το λάχανο αγαπά το κρύο! Ως είδος, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και μάλιστα συνήθιζαν να το φυτεύουν στους λαχανόκηπους των σπιτιών, όπως και σήμερα. Το "φαγητό των φτωχών" έσωσε τον κόσμο πολλές φορές από την πείνα οπουδήποτε ευδοκιμεί, γιατί είναι εύκολο να βρεθεί και διαθέτει μεγάλη διατροφική αξία. Οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, η αξιόλογη ποσότητα βιταμινών Κ και C, Ω3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και πολλών άλλων, το φέρνουν στην πρώτη γραμμή των υγιεινών τροφών. Η εποχή αυτή, ακριβώς μετά τα πλούσια τραπέζια των εορτών και το ασύδοτο φαγοπότι, προσφέρεται για ένα υγιεινό όσο και νόστιμο διάλειμμα από τις πρωτεΐνες. Το λάχανο μαγειρεμένο, γίνεται πραγματικό "φαγητό" και καλύπτει ένα γεύμα. Δοκιμάστε το απλά γιαχνιστό, για να το διαπιστώσετε. Δημοφιλές σε όλες τις πλευρές του πλανήτη, γίνεται με χίλιους τρόπους και συνδυάζεται με πολλά μπαχαρικά, λαχανικά, ρύζι και κρεατικά με πρώτο απ' όλα το χοιρινό. Διαλέξαμε συνταγές σχετικά ασυνήθιστες, που θα δώσουν πρωτοτυπία στο τραπέζι, αλλά και το κλασικό γιαχνί, που αποτελεί πολύ νόστιμο φαγητό, συνδυασμένο μάλιστα με τα κατάλληλα μπαχαρικά. Το λάχανο το διαλέγουμε κρουστό και σφιχτό, χωρίς σπασμένα εξωτερικά φύλλα, με λαμπερό σχεδόν λευκό χρώμα που πρασινίζει ελαφρά προς τον μίσχο. Αν, όμως το θέλουμε για τα φύλλα του (ντολμάδες) θα διαλέξουμε ένα "αφράτο" και αραιό.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…