Η πέμπτη γεύση ως πυροκροτητής

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Το λέω ορθά κοφτά: ακόμη και την πιο ευχάριστη νοστιμάδα τη βαριέται και ο παπάς.

Η πέμπτη γεύση ως πυροκροτητής

Το θέμα είναι πώς θα δώσεις στο έδεσμα περισσότερες διαστάσεις, να σκάνε τα γευστικά αρώματα των υλικών του σε διαφορετικούς χρόνους, σαν διαδοχικά πυροτεχνήματα στο στόμα. Να υπάρχει μια γευστική διαστρωμάτωση δηλαδή, κι εδώ η παράμετρος «umami» μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής. Να, πάρτε για παράδειγμα μία από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες σάλτσες, την cocktail sauce. Η βασική της συνταγή στηρίζεται σε μια ωραία κέτσαπ και στην κάψα από horseradish ή chili (εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε περισσότερο την παραλλαγή της με μαγιονέζα). Δοκιμάστε μιαν άλλη εκδοχή, αντικαθιστώντας το chili με wasabi και ginger (η κάψα τους θα σκάσει αργότερα στο στόμα πιο αιχμηρή). βάλτε ακόμη και soy sauce, που με το umami της θα εξασφαλίσει μια πολύ ξεχωριστή, πικάντικη νοστιμάδα στο φινάλε. Δ.Αντ.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος