Follow us

Gumbo (γκάμπο) με θαλασσινά και μπάμιες

Gumbo (γκάμπο) με θαλασσινά και μπάμιες

Υλικά

Υλικά

500-700 γρ. πεσκανδρίτσα ή ροφός ή βλάχος ή μυλοκόπι φιλεταρισμένα και κομμένα σε κομμάτια

1 κ. γαρίδες μέτριες καθαρισμένες

250 γρ. μύδια με το κέλυφος

250 γρ. σάρκα καβουριού βρασμένη*

1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 φλ. ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά

1 φλ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

1 φλ. ψιλοκομμένο σέλινο

3 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο

3 φλ. μπάμιες ψιλοκομμένες

1½ φλ. ξανθιά μπίρα

6 φλ. ζωμός από ψάρι ή θαλασσινά

2 κ.σ. κορνφλάουρ

2 ξερά φύλλα δάφνης

2 κ.γ. καρύκευμα Cajun**

3 κ.γ. σάλτσα Worcestershire

2 κ.γ. αλάτι

1½ κ.γ. πιπέρι καγιέν

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα:

λευκό μαγειρεμένο ρύζι

Για γαρνιτούρα:

ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μύδια και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Κρατάμε όσα ανοίξουν και πετάμε τα κλειστά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να σχηματισθεί μια αλοιφή, γύρω στα 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σέλινο, το σκόρδο και τις μπάμιες.

Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 15 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τη μπίρα, τον ζωμό του ψαριού ή των θαλασσινών, τα φύλλα δάφνης, τη Worcestershire, το πιπέρι καγιέν και το καρύκευμα Cajun.

Ανακατεύουμε, φέρνουμε το φαγητό σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.

Προσθέτουμε το ψάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μύδια και το κρέας του καβουριού, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι και σερβίρουμε μαζί με το ρύζι.

Σημ.: φαγητό από την κρεόλ κουζίνα της Λουϊζιάνας.

Το Gumbo είναι κάτι μεταξύ πυκνής σούπας και μαγειρευτού.

Πρέπει δηλαδή να είναι πηχτό.

Αν χρειαστεί, λοιπόν, το δένουμε με λίγο κορνφλάουρ.

*Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4-5 μπλε καβούρια, που είναι φθηνά και θα δώσουν μεγάλη νοστιμιά στο φαγητό.

Για οδηγίες χρήσεις, ρίξτε μια ματιά εδώ https://www.athinorama.gr/umami/search/default.aspx?q=μπλε%20καβούρι **Το καρύκευμα Cajun δίνει το γευστικό τόνο στην κουζίνα κρεόλ, δηλαδή την κουζίνα της Ν.

Ορλεάνης.

Αν δεν το βρούμε έτοιμο, το φτιάχνουμε εμείς: ανακατεύουμε 2 κ.γ.

αλάτι, 2 κ.γ.

σκόνη σκόρδου, 2 ½ κ.γ.

πάπρικα, 1 κ.γ.

μαύρο πιπέρι, 1 κ.γ.

σκόνη κρεμμυδιού, 1 κ.γ.

πιπέρι καγιέν, 1 ¼ κ.γ.

ξερή ρίγανη και 1 ¼ κ.γ.

ξερό θυμάρι.

Διατηρούμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο.Α.Τ.

Το Gumbo είναι κάτι μεταξύ πυκνής σούπας και μαγειρευτού. Πρέπει δηλαδή να είναι πηχτό. Αν χρειαστεί, λοιπόν, το δένουμε με λίγο κορνφλάουρ. Διατηρούμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο.Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.