Follow us

Γεύσεις από τη Σικελία

Γεύσεις από τη Σικελία

Στην κουζίνα της Σικελίας δεν θα βρούμε υλικά που να μας ξενίζουν. Τη νοστιμιά των προϊόντων την καθορίζει ένας λαμπρός, ανελέητος ήλιος που θυμίζει νησιά του Αιγαίου. Αν όμως η ντομάτα, η μελιτζάνα και τα ψάρια κυριαρχούν (με τη σαρδέλα να βαστάει τα ηνία), είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Οι Σικελοί είχαν πάντα μια απίστευτη ικανότητα να μεταβάλουν ένα πιάτο με φτωχά υλικά σε μπαρόκ δημιουργία! Φαντασία και μεράκι επιστρατεύουν κάθε λογής υλικό σε ένα γευστικό ταίριασμα που θα το ζήλευε εμπνευσμένος σεφ. Κλασικό παράδειγμα, το εμβληματικό πιάτο τους Pasta con le Sarde (η συνταγή ακολουθεί), όπου τα μακαρόνια και η τηγανιτή σαρδέλα συνδυάζονται αριστοτεχνικά. Κάππαρη, κουκουνάρι, παστή σαρδέλα, κρεμμύδι, μυρωδικά χόρτα (πολύς βασιλικός!) συμμετέχουν πολύ συχνά σε αυτό το ιδιαίτερο συνταίριασμα. Τα ζυμαρικά βασιλεύουν στην κουζίνα της Σικελίας και όχι χωρίς λόγο. Το σκληρό σιτάρι τους θεωρείται το νοστιμότερο της Ιταλίας (ο ήλιος γαρ!) και δίνει υπέροχες πάστες. Τα συναντάμε με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί από ψάρια, κηπευτικά, μυρωδικά, σπάνια όμως με κρέας. Το τηγάνι είναι επίσης μια μεγάλη αγάπη της σικελιάνικης κουζίνας. Οι χρυσαφένιες φριτούρες είναι καθημερινή συνήθεια με κηπευτικά, ψάρια, κάθε λογής κεφτέδες... Τα γλυκά τους είναι πολλά και κινούνται στην ιδια λογική των απλών υλικών που δίνουν νόστιμες συνταγές. Αμυγδαλόπαστα, σφολιάτες, φριτέλες, ρύζι σε κάθε μορφή, κανόλι, κασσάτα αλλα Σιτσιλιάνα… Οσο για τα κρασιά τους, ποιoς δεν ξέρει τη Μαρσάλα. Ηφαιστειογενή εδάφη και δυνατός ήλιος δίνουν κρασιά με χαρακτήρα, σχεδόν σκληρά, και ενδιαφέροντα επιδόρπια γλυκά. Ας πάρουμε μια μικρή γεύση από τον ιδιαίτερο πλούτο της σικελιάνικης κουζίνας, που ταιριάζει τόσο με την εποχή.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…