Γαρίδες...η πολύτιμη νοστιμιά των 20'

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Γαρίδες...η πολύτιμη νοστιμιά των 20'

Η γκρίζα γάμπαρη της Αλεξανδρούπολης και του Αμβρακικού. Η ροζ γαρίδα του Θερμαϊκού. Το μικρό, πεντανόστιμο γαριδάκι της Σύμης και του Αιτωλικού. Η πολύτιμη, γλυκιά, κόκκινη γαρίδα, που ψαρεύεται κάτω από τα 600 μ. ....

Στις θάλασσές μας κολυμπάνε πεντανόστιμες γαρίδες και τώρα - περίοδος αλιείας της μηχανότρατας- είναι η εποχή, που τις βρίσκουμε σε αφθονία και καλές τιμές. Μια βόλτα στην κεντρική ψαραγορά θα γκρεμίσει τον τίτλο του "ακριβού εδέσματος", αφού βρίσκουμε φρέσκιες, ελληνικές από 10-13 ευρώ το κιλό, τιμή που απέχει πολύ από αυτή των συνοικιακών ιχθυοπωλείων. Όσοι καταφεύγουν στις κατεψυγμένες - που δεν είναι φθηνότερες - ας έχουν υπόψη, ότι η νοστιμιά έχει να κάνει με την προέλευση: αυτές της Αργεντινής θεωρούνται νοστιμότερες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αγοράζουμε ποτέ καθαρισμένες και προβρασμένες γαρίδες, που είναι εντελώς άγευστες. Οι τεράστιες τιγρέ γαρίδες, με την αντίστοιχα υψηλή τιμή, δεν είναι ελληνικές -όπως μπορεί να ισχυρίζονται- ούτε ιδιαίτερα νόστιμες.
Η φρέσκια γαρίδα είναι κρουστή, γυαλιστερή, με το κεφάλι να στέκεται γερά πάνω στο σώμα και χωρίς μαύρα σημάδια στη βάση του.

Και για να έρθουμε στον τίτλο του θέματος, η γαρίδα είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα πιάτα, για κάθε περίσταση. Ο χρόνος που απαιτεί, αφορά κυρίως το καθάρισμα, απαραίτητο σε όλες τις συνταγές με σάλτσες ή σωτέ. Αντίθετα, οι γαρίδες βράζονται, ψήνονται στη σχάρα και τηγανίζονται πάντα με το κέλυφος (εκτός από τις τηγανιτές με κουρκούτι). Όταν τις καθαρίζουμε ωμές, κρατάμε τα κεφάλια και τις ουρές, που θα αφήσουν τη νοστιμιά τους στη σάλτσα.

Το ψήσιμο της γαρίδας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα ελάχιστα λεπτά, γιατί αν παραψηθεί χάνει τη φινετσάτη νοστιμιά της. Αυτή η ιδιαίτερη νοστιμιά χάνεται, επίσης, κατά πολύ, αν ψηθεί μέσα σε σάλτσα, π.χ. ντομάτας. Σε μια τέτοια συνταγή, θα προσθέσουμε τις γαρίδες τα τελευταία λεπτά. Το συμιακό γαριδάκι οι ντόπιοι το καταναλώνουν ζωντανό, μόλις βγει από τα δίχτυα, παρέα με ούζο...

Οι γαρίδες βράζονται σε νερό αλατισμένο, που κοχλάζει, για 5'-6', ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, κατά προτίμηση, 2'-3' από κάθε πλευρά και τις σωτάρουμε τον ίδιο χρόνο. Όσο πιο φρέσκια και καλής ποιότητας είναι η γαρίδα μας, τόσο πιο απλό μαγείρεμα απαιτεί. Τη πολύτιμη γεύση μιας ολόφρεσκης γαρίδας θα την απολαύσουμε ιδανικά, αν τη βράσουμε, απλά, για λίγα λεπτά, την καθαρίσουμε, τη ραντίσουμε, χλιαρή, με μερικές σταγόνες αγουρέλαιο και  ελάχιστο ανθό αλατιού: η αποθέωση της πεντανόστιμης ελληνικής πρώτης ύλης...

Updated: 25/06/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/01/12


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος