banner
banner
banner

Γαρίδας εγκώμιον

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011

Μετά την πληθωρική κρεατοφαγία των εορτών, νιώθεις την ανάγκη να στραφείς στη θάλασσα και στις τροφές της.

Γαρίδας εγκώμιον

Παρότι δεν είναι κατοχυρωμένες ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, οι γαρίδες του Αμβρακικού, του Πλαταμώνα, της Κοιλάδας και το συμιακό μικροσκοπικό γαριδάκι βρίσκονται στην καρδιά μας. Η δημοτικότητά τους δεν είναι τυχαία. περιέχουν ένα αμινοξύ, τη γλυσίνη, η οποία σε συνδυασμό με τις 42 μονάδες γλουταμινικού και τις 92 ινοσινικού (inosinate) οξέος ανά 100 γρ. τους δίνει μια μοναδική umami αίσθηση. Γι’ αυτό, προσωπικώς, δεν πετάω ποτέ τα κελύφη και τα κεφάλια όταν τις καθαρίζω. τα σοτάρω, τα σβήνω με κρασί, τα βράζω με λαχανικά και φτιάχνω έναν πυκνό ζωμό τον οποίο χρησιμοποιώ ως βάση σε σάλτσες για μακαρονάδες, ριζότο, ή για τις ίδιες τις γαρίδες. Δ.Α.

banner

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος