Γαρίδας εγκώμιον

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011

Μετά την πληθωρική κρεατοφαγία των εορτών, νιώθεις την ανάγκη να στραφείς στη θάλασσα και στις τροφές της.

Γαρίδας εγκώμιον

Παρότι δεν είναι κατοχυρωμένες ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, οι γαρίδες του Αμβρακικού, του Πλαταμώνα, της Κοιλάδας και το συμιακό μικροσκοπικό γαριδάκι βρίσκονται στην καρδιά μας. Η δημοτικότητά τους δεν είναι τυχαία. περιέχουν ένα αμινοξύ, τη γλυσίνη, η οποία σε συνδυασμό με τις 42 μονάδες γλουταμινικού και τις 92 ινοσινικού (inosinate) οξέος ανά 100 γρ. τους δίνει μια μοναδική umami αίσθηση. Γι’ αυτό, προσωπικώς, δεν πετάω ποτέ τα κελύφη και τα κεφάλια όταν τις καθαρίζω. τα σοτάρω, τα σβήνω με κρασί, τα βράζω με λαχανικά και φτιάχνω έναν πυκνό ζωμό τον οποίο χρησιμοποιώ ως βάση σε σάλτσες για μακαρονάδες, ριζότο, ή για τις ίδιες τις γαρίδες. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος