Follow us

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ντομάτες "κονφί"

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ντομάτες "κονφί"

Υλικά

υλικά γιά 5-6 άτομα

400 γρ. φάβα από λαθούρι

5 μέτρια κρεμμύδια

2 κ.σ. κάπαρη από άλμη

3/4 φλ.τσ. ε.π.ελαιόλαδο

χυμό από δύο λεμόνια

3 σκ. σκόρδο

1/3 φλ.τσ. ξίδι βαλσαμικό

3/4 φλ.τσ. Μαυροδάφνη

φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

γιά τις ντομάτες κονφί

5-6 μέτριες/μεγάλες ντομάτες

3 σκ. σκόρδο, λυωμένες

1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη

1 κ.σ. ρίγανη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ξεπλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε να βράσει σε νερό που να την καλύπτει περίπου τρία δάχτυλα, μαζί με μισό κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε συχνά, ξαφρίζουμε και ελέγχουμε το νερό -αν χρειαστεί προσθέτουμε.

Οταν αρχίσει να λυώνει προσθέτουμε αλάτι και 3-4 κ.σ ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε συχνά και όταν έχει πιεί το νερό και έχει xυλώσει τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Οταν μισοκρυώσει τη βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας έως 5 κ.σ ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού (ανάλογα με τη χωρητικότητα του μπλέντερ, αυτό το κάνουμε τμηματικά).

Ελέγχουμε και διορθώνουμε κατά την προτίμησή μας την ποσότητα του ελαιολάδου και του λεμονιού, πάντως η φάβα πρέπει να γίνει σαν απαλή κρέμα.Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και ξεπλένουμε την κάπαρη.

Σε αντικολλητικό, μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και βάζουμε τα κρεμμύδια, την κάπαρη και το δαφνόφυλλο.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια (περίπου 10').

Τα σβήνουμε με το ξίδι, αφήνουμε ένα λεπτό και προσθέτουμε τη Μαυροδάφνη.

Αφαιρούμε τη δάφνη και αφήνουμε να σιγοψηθούν 10' ακόμα, ώστε να μείνουν με λίγη σάλτσα.Γιά να κάνουμε τις ντομάτες κονφί, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε τέταρτα.

Σε μιά σαλατιέρα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το λυωμένο σκόρδο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε μέσα τις ντομάτες.

Τις ανακατεύουμε προσεκτικά γιά να ντυθούν με τη σάλτσα.

Ντύνουμε ένα μέτριο ρηχό ταψάκι με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στη σειρά τις ντομάτες με τη σάλτσα τους.

Αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου 45' και τις γυρίζουμε.

Τις ψήνουμε μέχρι να ζαρώσουν ελαφρά και να μελώσουν, άλλα 30' περίπου (ελέγχουμε το ψήσιμο, που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών).Στη μέση μεγάλης πιατέλας τοποθετούμε τη φάβα και βάζουμε γύρω γύρω τις ψημένες ντομάτες, περιχυμένες με τα υγρά τους.

Επάνω στη φάβα βάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών και της κάπαρης και σερβίρουμε.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.