Caesar salad
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010
Η Caesar είναι από αυτές τις τόσο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ διεθνώς, που σερβίρονται σε χίλιες δυο παραλλαγές.
Είναι όντως τόσο ορεκτική, τόσο ερεθιστική κάθε πιρουνιά αυτής της σαλάτας, που δικαίως την έχουμε ερωτευτεί, έτσι που να παίζει από μόνη της ρόλο κύριου πιάτου σε ελαφριά γεύματα.
Ο λόγος της επιτυχίας της είναι το γεγονός ότι αποτελεί υποδειγματικό σενάριο συνύπαρξης υλικών πλούσιων σε umami, τα οποία… μεγεθύνουν τη συνολική νοστιμιά. Η παρμεζάνα είναι umami bomb, η λιωμένη αντζούγια μαζί με τη σάλτσα wostershire πυροδοτούν με πολύ δυναμικό τρόπο το σύνολο, το αβγό είναι από τα πολύ umami υλικά και το ψητό κοτόπουλο διαθέτει 76 μονάδες inosinate* ολοκληρώνοντας την umami συνεργασία. Δεν είναι να απορείς, λοιπόν, που ένα σχεδόν άνοστο πράγμα όπως το μαρούλι μετατρέπεται σε taste darling… Δ.Αντ.
* Inosinate: ένα νουκλεοτίδιο (nucleotide) από αυτά που αποτελούν το βασικό συστατικό του DNA και δίνουν umami.