Από όλα τα χόρτα, τα βλίτα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο ελληνικό καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ζιζάνιο (φυτρώνει με... δική του πρωτοβουλία ανάμεσα σε άλλες καλλιέργειες) και αυτό σημαίνει ότι φυτρώνει πολύ εύκολα κι αν υπάρχει ένας μικρός κήπος μπορούμε να έχουμε βλίτα όλο το καλοκαίρι. Συνήθως, τρώμε τα βλίτα βραστά με ξύδι (πιο σπάνια με λεμόνι) και ελαιόλαδο. Θα ήταν αδικία, όμως, αν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, αφού γίνονται υπέροχα τσιγαριαστά και ταιριάζουν πολύ ωραία μαγειρεμένα κυρίως με ψάρια, αλλά και δευτερευόντως με κρέας. Αν και κάνουν πολύ καλή παρέα με το σκόρδο, αξίζει να τα δοκιμάσουμε μαγειρεμένα με τζίντζερ, με μπαχαρικά ή να τα κάνουμε πιλάφι ή να τα συνδυάσουμε με παντζαρόφυλλα -άλλο ένα χορταρικό που το επισκιάζει η δυναμική ρίζα του παντζαριού. Εδώ, θα βρείτε τέτοιες συνταγές -και μια συνταγή για βλίτα σε πίτα μαζί με χοιρινό. Συνταγή για βλίτα τσιγαριαστά θα βρείτε εδώ εδώ και άλλη μια συνταγή για βλίτα της Κεφαλονιάς με κρέμα από σκόρδο εδώ.