Ενα τραπέζι με ελληνικά deli

ξεχωριστές γεύσεις σ' ένα γιορτινό τραπέζι ελληνικής γευσιγνωσίας

Ντίνα Γκρουμούτη 15/12/2011

Tι πιό ενδιαφέρον, από ένα τραπέζι με γεύσεις από τον Ολυμπο, την Κέρκυρα, την Ευρυτανία, τη μακρινή λίμνη Κερκίνη, τις Κυκλάδες ή την Κρήτη. Γεύσεις, που αρχίζουν από καπνιστά ψάρια και χοιρομέρι κρασάτο και φτάνουν μέχρι τσάτνεϋ σύκου και ζελέ ροδιού - χώρια τα τυριά - μπορούν να έχουν σημαντική θέση στο τραπέζι της γιορτής, μειώνοντας και το χρόνο που θα καταναλώσουμε στην κουζίνα...

Ενα από τα πιό ευχάριστα κι αισιόδοξα, που έχουν συμβεί σ' αυτό τον τόπο τα τελευταία χρόνια, είναι οτι βλέπουμε συχνά να φτάνουν στο τραπέζι μας εξαιρετικές γεύσεις, από κάθε γωνιά της χώρας, αποκαλύπτοντας μιά " γκουρμέ" Ελλάδα, που κανείς δεν φανταζόταν το εύρος της. Μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες, συχνά με δικές τους πρώτες ύλες - από ζώα, φρούτα και αρωματικά φυτά μέχρι ψάρια, ελαιόλαδο και μελίσσια - παρασκευάζουν εξαιρετικά εδέσματα, με τις παλιές, παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές ή προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα και συνθέτουν νέες γεύσεις, με φαντασία.

Δεν είναι μακριά η εποχή, που τα ελληνικά "ντελί" περιορίζονταν σε τρία- τέσσερα ονομαστά τυριά, δύο σαλάμια, τον παστουρμά και το σπάνιο αβγοτάραχο Μεσολογγίου ( που το συναντούσες μόνο στα σπίτια ευκατάστατων μερακλήδων). Φυσικά, στα νησιά, πάντα έφτιαχναν λούντζα, στην Πελοπόννησο χοιρινό παστό και λουκάνικα, στη Μακεδονία βουβαλίσιο καβουρμά και σ' όλη την Ελλάδα τα τοπικά τους τυριά, στα σπίτια. Εδέσματα, που είχες την ευκαιρία να δοκιμάσεις μόνο επί τόπου.

Τελευταία, σε γειτονιές της Αθήνας, ανοίγουν παντοπωλεία- φωλιές τέτοιων επιλεγμένων προιόντων, που έρχονται να μας θυμήσουν τα παλιά μπακάλικα, με τα εκλεκτά και μετρημένα προιόντα, πριν την επέλαση των υπεραγορών. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα : ο κόσμος, παρά τη δύσκολη εποχή, δείχνει να προτιμάει όλο και περισσότερο τα λίγα και εκλεκτά και να μην πετάει τίποτα.

Σ' αυτό το πνεύμα, σας προτείνουμε ένα τραπέζι με αποκλειστικά ελληνικά ορεκτικά και τυριά, που θ΄αντικαταστήσουν, με περισσότερο "χαρακτήρα" και γευστικό ενδιαφέρον, τα συνηθισμένα ντελικατέσεν " εξ Εσπερίας", που συνηθίζονται τέτοιες μέρες.

Θα τα επιλέξουμε σαν ορεκτικά, συνοδευτικά και επιδόρπια, σε μετρημένη ποσότητα και ποικιλία, όταν έχουμε οργανώσει ένα πλήρες τραπέζι. Μπορούν, όμως, ν' αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του finger food μπουφέ μας, για το after πάρτυ, φτάνει να είναι σωστά συνδυασμένα και παρουσιασμένα. Και στις δύο περιπτώσεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, πλουτίζοντας τις γεύσεις και θα δώσουν γιορτινό χρώμα, τα συνοδευτικά τυριών και αλλαντικών (τσάτνεϋ, μαρμελάδες, ζελέ, ξερά φρούτα κ.λ.).

Για να συνθέσουμε το πλατό των τυριών μας, από την ποικιλία που προτείνουμε - και όχι μόνο - , θα επιλέξουμε ορισμένα κίτρινα ήπιας γεύσης (π.χ. γραβιέρες, κασέρι, μετσοβόνε, Αγ. Ισίδωρο, κασκαβάλι Λήμνου κ.α.), ορισμένα με έντονη, πικάντικη γεύση (γραβιέρες πολυετούς ωρίμανσης, μελανοτύρι, λαδοτύρι, κασέρι παλαίωσης κ.α.), φρέσκα, σκέτα ή με μπαχαρικά και μυρωδικά (π.χ. κατσικίσιο, μελίχλωρο Λήμνου, βουβαλίσιο λευκό, φρέσκια μυζήθρα, φρέσκο κατσικίσιο με μυρωδικά κ.α.).


Ορεκτικά με φαντασία

  • μπάντζιος (τυρί) σε αμπελόφυλλα, Φιλύρα (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)
  • τυρομεζέδες ψητοί με λεμόνι , Παλίρροια, (Carrefour)
  • τυρομεζέδες με άνηθο/ πιπεριά Terra Nostrum, ( Carrefour)
  • καρδιές αγγινάρας Τήνου, Βιο-Σιτώ (ΑΒ κ.α.)
  • βοτανοτύρι σε μπαλίτσες, Ερίφι (Παντ.Μεσογειακής Διατροφής, Κρόκος κ.α.)
  • μανούρι ψητό , Φιλύρα (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)
  • πατέ αγριόχοιρου, με περιορισμένο λίπος, φάρμα Φωτιάδη (τηλ. 210 2467380)
  • άγρια μανιτάρια Γρεβενών σε λάδι, (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • "πιπερνιές", μους πιπεριάς με μελιτζάνα, οι Γουμένισσες (Πανδαισία κ.α.)


Τα θαλασσινά

  • πέστροφα καπνιστή, πέστροφα μαριναρισμένη, Γεροντίδης (Carrefour κ.α.)
  • οξύρυγχος καπνιστός σε φέτες, Γεροντίδης (Carrefour κ.α.)
  • χέλι καπνιστό, Simonis (Πανδαισία)
  • "παστουρμάς" ψαριού σε φέτες, Simonis (Πανδαισία)
  • σκουμπρί μαρινάτο Λέρου , Kaliro (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • αβγοτάραχο Μεσολογγίου, Τρικαλινός (ΑΒ, Παντ. Μεσογ. Διατροφής κ.α.)
  • αβγοτάραχο φέτες σε ελαιόλαδο, Στέφος (Πανδαισία κ.α.)
  • τόννος Αλοννήσου κιτρινόπτερος, σε βάζο, (σε πολλά παντοπωλεία)
  • άλειμμα σολωμού "Εργον Θάλασσας", (Πανδαισία)

Συνοδεύουμε τα καπνιστά ψάρια με το νέο dressing "salumaio", με ελαιόλαδο, μέλι, μουστάρδα, Ιωνός Gastronomia (Πανδαισία)


Τα αλλαντικά ωρίμανσης, τα σαλάμια, τα καπνιστά

  • προσούτο και σαλάμι Ευρυτανίας Στρεμμένου ( ΑΒ, Κρόκος, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής, Πανδαισία κ.α.)
  • καπνιστή βουβαλίσια μπριζόλα, Μπόρας ( Πανδαισία, Μιράν κ.α.)
  • παστράμι χοιρινό και μοσχαρίσιο Αρκάς-Μπατανιάν (Εν-deli κ.α.)
  • παστουρμάς ντιλμέ με λιπάκι και απο κόντρα φιλέτο Μιράν ( Μιράν κ.α)
  • σαλάμι Λευκάδας Ντελημάρη και Πολυχρονόπουλου (ΑΒ κ.α.)
  • καπνιστό ζαμπόν και πανσέτα αγριογούρουνου "φάρμα Φωτιάδη" (ΑΒ κ.α.)
  • ξηρό σαλάμι Αρτεμις, απο ελάφι και αγριόχοιρο,καπνισμένο σε οξιά και βότανα (φάρμα Φωτιάδη)
  • σαλάμι καπνιστό βουβαλίσιο, Μπόρας (Μιράν κ.α.)
  • σαλάμι Σαλάδο ( σαλάμι Κέρκυρας καπνισμένο σε σχίνα), Απέλιστρα (Πανδαισία)


Τα τοπικά παραδοσιακά κρεατικά

  • απάκι κρητικό, παραδοσιακό, Αφοι Λαμπάκη (Πανδαισία, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • σύγκλινο Μάνης (χοιρινό παστό), Τριτάκης (ΑΒ, Carrefour, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • σύγκλινο Μονεμβασιάς (με ελαφρύ αλάτισμα και κάπνισμα), Ανδρομιδάς (Πανδαισία)
  • ψαρονέφρι ολόκληρο καπνιστό Καρδίτσας, Τσιανάβας (Πανδαισία)
  • χοιρομέρι κρασάτο, Στρεμμένος (ΑΒ )
  • λούτζα κυκλαδίτικη, Αφοι Κασσάκη ( ΑΒ κ.α. )
  • νούμπουλο φουμικάδο (ολόκληρο φιλέτο,καπνισμένο με αρωματικά ), Κερκυραική Αλλαντοποιία (ΑΒ)
  • καβουρμάς βουβαλίσιος, Χασαπάκι ( Παντ. Μεσογειακής Διατροφής) και Μπόρας (Πανδαισία, Μιράν κ.α.)
  • καβουρμάς μοσχαρίσιος Ριζίων Ηλιος ( ΑΒ)
  • πηχτή, Αρκάς - Μπατανιάν ( Εν-deli κ.α.)


  • συνοδεύουμε τ΄ αλλαντικά μας ....
  • μουστάρδα ντόλτσε, κερκυραική , Acordo (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)
  • μουστάρδα Θεσσαλονίκης παραδοσιακή, Θεοπούλα ( Κρόκος, Πανδαισία, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)
  • σάλτσα δαμάσκηνου, γλυκοπικάντικη - Ηδιστον (Πανδαισία κ.α.)
  • συκομαίδα, Ουρ. Μουσέτη, (Παντοπ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • τσάτνεϋ ακτινίδιο, φραγκοστάφυλλο και κουμ κουάτ (Acordo)


Το πλατό με τα τυριά

  • γραβιέρα Σκύρου (Μανδραγόρας, Delitopia)
  • γραβιέρα Νάξου 5ετούς ωρίμανσης, ( Ε.Κουφόπουλος)
  • Αγ. Ισίδωρος ,αιγοπρόβειο, (Ε. Κουφόπουλος)
  • κασέρι παλαίωσης Προίκα (Μανδραγόρας, ΑΒ)
  • κασκαβάλι Λήμνου, Χρυσάφη (Παντ. Μεσογ. Διατροφής κ.α.)
  • κατσικίσιο μαλακό τυρί , Ερίφι σκέτο ή με πιπέρια, με δαμάσκηνο κ.λ.(ΑΒ, Κρόκος, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)
  • γίδινο, μαλακό τυρί Τσουρμπάκας Κρήτης (Κρόκος)
  • μελίτυρος (αιγοπρόβειο με μέλι), Ρούμελη ( Κρόκος, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)
  • μούσδροβο καπνιστό , Ρούμελη (σε πολλά παντοπωλεία)
  • Μετσοβόνε καπνιστό, Ιδρυμα Τοσίτσα (ΑΒ και σε άλλα παντοπωλεία)
  • Σαν Μιχάλη Σύρου (σε πολλά παντοπωλεία )

  • συνοδεύουμε τα τυριά μας...
  • ζελέ ρόδι, bio active ( Κρόκος)
  • ζελέ λεβάντας και τσάτνεϋ σύκου, Acordo (Παντοπ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • μαρμελάδα ελιάς/ ντομάτας , αγρόκτημα Καράμπαμπα, Γύθειο ( Παντ. Μεσογ. Διατροφής)
  • παστέλι σύκου, βιολογικό, Μοσχούτης (Πανδαισία)
  • κυδωνόπαστο, Γουμένισσες ( Πανδαισία, Κρόκος κ. α.)
  • ελιξίριο Isis, με πιπέρια, καρδάμωμο, κόκκινα φρούτα, Βαϊμάκη (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής κ.α.)


Τα συνοδευτικά απο το φούρνο

  • κιτρινοκούλουρα Αστυπάλαιας με ζαφορά, Ηλιάνα (Πανδαισία, Παντ.Μεσογ.Διατροφής κ.α.)
  • κριτσίνια με ντομάτα και ρίγανη, φούρνος Βοτζάκη (Πανδαισία, Παντοπ.Μεσογ.Διατροφής κ.α.)
  • καβρουμαδάκια (αφράτες μπουκίτσες) με γραβιέρα Κρήτης, φούρνος Βοτζάκη (Πανδαισία, Παντ.Μεσογ.Διατροφής κ.α.)
  • λαζανόφυλλα τηγανητά (σαν τάκος), με πάπρικα/ σπανάκι/ σκέτα, Χιώτικο Κελλάρι (Κρόκος,Πανδαισία, Παντ.Μεσογ.Διατροφής)
  • αφράτο παξιμάδι λαδιού με ρίγανη και ντομάτα, Γεννά την Παράδοση (Πανδαισία)


Γλυκά, για πριν και για μετά...

  • "ισλί", γεμιστά μελομακάρονα Θεσ/νίκης Πορφυρίδου (Πανδαισία)-παραλαμβάνονται κάθε εβδομάδα
  • κυδωνόπαστο, οι Γουμένισσες (Πανδαισία, Παντ. Μεσογειακής Διατροφής, Κρόκος κ.α.)
  • λουκούμια τεντούρα , Χάχαλης (Πανδαισία)
  • σύκα γεμιστά με ξηρούς καρπούς, συκομαίδα, σοκολατάκια σύκου, Ουρανία Μουσέτη (Παντ. Μεσογειακής Διατροφής)
  • ηπειρώτικος μπακλαβάς "κλωστάρι", Ηπειρος Γη, (Πανδαισία κ.α.)
  • φυστίκια Αιγίνης, ελαφρά καραμελωμένα με μέλι και ζάχαρη , αφράτα και νόστιμα, αγρόκτημα Καλλέργη (Πανδαισία)


  • συνοδεύουμε τα γλυκά μας...
  • ρακόμελο Πολυκαλά, με κρητική ρακή (Πανδαισία)
  • λικέρ πικρομάντολα, Πολυκαλά (Πανδαισία)
  • λικέρ μαστίχας, Σχίνος ( σε κάβες και σ/μ)
  • λικέρ καρύδι, με αστεροειδή γλυκάνισο και κανέλα, (Acordo)
  • απόσταγμα Ξινόμαυρου, Μπαμπατζιμόπουλου (σε κάβες)
  • απόσταγμα απο Μοσχάτο Αμβούργου, Τσιλιλή (σε κάβες)


Δ/νσεις καταστημάτων

Acordo www.acordo.gr/eshop, τηλ. 26610 52301 / Εν-deli, Βασ. Σοφίας 52, Μαρούσι, 210-8027058 / Μ.Κουφόπουλος, Εθν. Αντιστάσεως 18,Χαλάνδρι, 210-6837758, Χώρα Νάξου / Κρόκος, Βύρωνος 6, Πλάκα 210-3313509 / Μανδραγόρας, Δημ.Γούναρη 14,Πειραιάς 2104172961 / Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα-κέντρο,2103217187 / Πανδαισία, Αγ.Ιωάννου 23β, Αγ.Παρασκευή, 210 6017731 / Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, Αθήνα-κέντρο, 210 3234612 και Χρεμωνίδου 6, Παγκράτι, 210 7566006 / φάρμα Φωτιάδη τηλ. 210- 24 67 380




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen