banner
banner

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Ιδέες για έξυπνα twists στα κλασικά της Σαρακοστής

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Ας δοκιμάσουμε να πατήσουμε φέτος και μια blue note σε ορισμένα παραδοσιακά πιάτα, πάντα βέβαια, σε ελληνικό πεντάγραμμο, για να ξεφύγουμε από το βαρετό… Φροντίζουμε μόνο να υπάρχουν όλα τα κλασικά: θαλασσινά, όσπρια, σαλατικά, ταραμάς.

banner
20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας των 40 ημερών, που μας οδηγεί στο Πάσχα (για τους περισσότερους, βέβαια, και η τελευταία πριν τη Μεγάλη Παρασκευή!). Τη γιορτάζουμε αναλόγως, βάζοντας στο τραπέζι μια ποικιλία από εδέσματα, από ταπεινά και κλασικά έως πολυτελή και προχωρημένα, πάντως νηστίσιμα. Είναι ένα τραπέζι πολύχρωμο, χωρίς κανόνες και εξόχως ορεκτικό, συχνά δε και "εξοχικό". Χρειάζεται πρσπάθεια για να μη γίνει υπερβολικό. Το στολίζουν οι... συνήθεις ύποπτοι, ταραμοσαλάτα, πιάζ, χταπόδι ξυδάτο, καλαμαράκι τηγανιτό, βολβοί τουρσί, ελιές, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σουπιά κρασάτη.
Το τραπέζι αυτό, πάντα με πολλούς καλεσμένους, έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό: είναι λίγο "όρθιο", με την έννοια ότι αρχίζουμε να τσιμπολογάμε ακόμα και πριν ολοκληρωθεί το σερβίρισμα.
Προτείνουμε, λοιπόν, ν' αρχίσει το πρώτο ούζο με μια πιατέλα ζωντανά όστρακα με λεμονάκι, μύδια αχνιστά και, ιδανικά, μια αχινοσαλάτα που μυρίζει ιώδιο, πάνω σε ζεστή λαγάνα. Καλύτερα να συνεχίσουμε έτσι, κάνοντας σαφάρι στους μεζέδες, αντί να ενδώσουμε στα χορταστικά κυρίως πιάτα (γαριδομακαρονάδες και τα παρόμοια), που είναι μεν νηστίσιμα αλλά όχι στο πνεύμα της ημέρας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Μερικά tips: Μην παραλείψετε τα υπέροχα ζωντανά όστρακα -κι αν δεν είναι στα γούστα σας, ενδώστε τουλάχιστον στα μύδια που τα τρώμε αχνισμένα. Το χταπόδι θα το φτιάξετε στιφάδο ή αχνιστό χωρίς νερό, μέσα στο ζουμί του, αρτυσμένο με λαδόξιδο και μυρωδικά. Οι σουπιές μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και να γίνουν το "χορταστικό" πιάτο του τραπεζιού. Αντί για το συνηθισμένο σπανάκι, προτιμήστε να τις μαγειρέψετε με τα νόστιμα χόρτα και τα πολλά μυρωδικά της εποχής. Αν θέλετε ν' αποφύγετε το τηγάνισμα της τελευταίας στιγμής, βάλτε τα καλαμαράκια σας στον φούρνο γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά ή σκέτα, με σάλτσα ντομάτας. Καλό θα είναι να φροντίσετε για μικρά "τάπας", που μπορούν να φαγωθούν στο χέρι. Τον ρόλο αυτό θα τον παίξουν φύλλα σαλάτας (τα κοίλα φύλλα από αντίβ ή ραντίτσιο είναι ιδανικά) γαρνιρισμένα με ένα αλίπαστο ψαρικό ή μια σαλάτα-αλοιφή, κομμάτια λαγάνας με κάποια σάλτσα-dip (θυμηθείτε τα βαζάκια με τα deli που έχετε στο ράφι), αλλά και πιο απλά: ελιές, βολβοί, αγγιναράκια τουρσί, ραπανάκια, τοματίνια. Όλα αυτά δίνουν κι ένα χρώμα στο τραπέζι.

banner
20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Αναντικατάστατο γλυκό της Σαρακοστής ο ταχινένιος χαλβάς "του μπακάλη" σε κλασικές γεύσεις -είναι πάντα οι καλύτερες- και, αν το λέει η καρδιά σας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με ελαιόλαδο, που ετοιμάζεται επί τόπου, πλημμυρίζει το σπίτι με μυρωδιές καθώς καβουρδίζεται και τρώγεται ζεστός…

Updated: 12/3/2021
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 16/2/2018



Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος