banner
banner
banner

14 αγαπημένες συνταγές με μοσχάρι στην κατσαρόλα

Μύρισε στιφάδο ή μήπως οσομπούκο;

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Τι κοινό έχουν το μοσχαράκι στιφάδο, η βέλγικη carbonnade, το γαλλικό βοδινό μπουργκινιόν, το ουγγαρέζικο γκούλας; Είναι φαγητά της κατσαρόλας με πλούσιες σάλτσες και πρωταγωνιστή το μοσχάρι ή το βοδινό...

14 αγαπημένες συνταγές με μοσχάρι στην κατσαρόλα

Είναι φαγητά κυρίως του χειμωνιάτικου τραπεζιού, αναδύουν μυρωδιές θαλπωρής, είναι κατ' εξοχήν "κυρίως πιάτα", φτιαγμένα για να μοιράζονται. Οι διαφορετικές τους προελεύσεις δεν επηρεάζουν ένα κοινό σε όλα, comfort αποτέλεσμα. Μαγειρεμένα με κρασί ή με μπίρα, με κόκκινες ή λευκές σάλτσες, με μπαχαρικά ή μυρωδικά, που μαρτυρούν τη μεσογειακή ή βόρεια καταγωγή τους, όλα βγάζουν μια οικειότητα στη γεύση, που τα κάνει αποδεκτά στην όποια εκδοχή τους. Εξ άλλου, σαν φαγητά με ρουστίκ κυρίως χαρακτήρα, δεν παρουσιάζουν δυσκολίες στην εκτέλεση.

banner
14 αγαπημένες συνταγές με μοσχάρι στην κατσαρόλα

Η προετοιμασία τους είναι μηδαμινή, το σιγανό μαγείρεμά τους, όμως, θα απαιτήσει τον χρόνο του και σας θέλει "από πάνω", να ελέγχετε συχνά τα υγρά, τα καρυκεύματα, το ψήσιμο… Η προσοχή στο σωστό κομμάτι του ζώου είναι σημαντική, ώστε να μελώσει στην κατσαρόλα χωρίς να σκληρύνει. Μαγείρεμα στην κατσαρόλα σημαίνει σιγανή φωτιά και κλειστό καπάκι. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ποιότητα του σκεύους, που πρέπει να έχει βαρύ, χοντρό πάτο. Ο κανόνας "όσο λιγότερο νερό τόσο καλύτερα", ισχύει στην περίπτωσή μας. Άρα, αν δεν χρειάζεται, μην προσθέσετε καθόλου νερό, ιδιαίτερα αν η κατσαρόλα περιέχει πολλά λαχανικά. Η σάλτσα θα γίνει πιο πλούσια και νόστιμη. Συνοδεύονται με πιλάφι, με πουρέ πατάτας ή άλλων λαχανικών, με πατάτες στον ατμό ή τηγανιτές και στρώνουν, μαζί με μια καλή σαλάτα, ένα ολοκληρωμένο τραπέζι.

14 αγαπημένες συνταγές με μοσχάρι στην κατσαρόλα

Αυτά, λοιπόν, τα φαγητά της κατσαρόλας με μοσχαράκι είναι συνδεδεμένα με οικογενειακά τραπέζια. Μας ακολουθούν σαν γευστικές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια κι αυτός είναι ένας λόγος που τα δεχόμαστε πάντα με μεγάλη ευχαρίστηση.  Οι συνταγές που ακολουθούν, θα σας δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε περισσότερες εκδοχές τους.

Updated: 29/11/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 03/02/17

banner


Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος