Follow us

Μέλι, Έλλην, Μέλλον: Mellin

Στην περιοχή Ράχες, επάνω στη Γκιώνα, το ελατόδασος συναντά τους θυμαρότοπους και τα αγριολούλουδα στρώνουν χαλί. Ιδανικός τόπος για να βγει ένα μέλι σπάνιο, που συνδυάζει το έλατο με το θυμάρι, όποτε τύχει να συνυπάρχουν ανθισμένα…

Μέλι, Έλλην, Μέλλον: Mellin

…Είναι το μέλι "έλατο-θυμάρι" -παγκόσμια καινοτομία, σύμφωνα με τους παραγωγούς του- που εντυπωσίασε και τιμήθηκε με ένα αστέρι στα παγκόσμια Grate Taste Awards 2015. Βγαίνει σε μικρή παραγωγή, σε αριθμημένα βαζάκια και όχι κάθε χρόνο απαραίτητα: θα πρέπει οι συνθήκες να έχουν φέρει ταυτόχρονη ανθοφορία σε έλατο και άγριο θυμάρι, μέσα στο καλοκαίρι.
Στο Μαλανδρίνο Δωρίδος βρίσκονται από το 2014 οι εγκαταστάσεις τυποποίησης μελιού των αδελφών Ιωάννη και Κωνσταντίνου Ρέλλου, μελισσοκόμων τρίτης γενιάς. Δεν βρέθηκαν από το πουθενά στο χώρο της μελισσοκομίας. Ο παππούς Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος είχε μελίσσια στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών από το 1953. Η φιλοσοφία του σύγχρονου μελισσοκομείου στρέφεται γύρω από το απόλυτα ποιοτικό, αψεγάδιαστο μέλι μικρής παραγωγής, αυτό που συνήθως ονομάζουμε premium προϊόν.
Άλλωστε, μιλάμε για ένα προϊόν βιολογικό. Βρίσκεται ήδη σε μεταβατικό στάδιο ένταξης και μένει η τυπική βεβαίωση για να προστεθεί η λέξη bio στην ετικέτα.

Eίμαστε πάνω από την κυψέλη!

Μέλι, Έλλην, Μέλλον: Mellin

Αυτό που κυρίως μας εντυπωσίασε στη γευστική δοκιμή των τριών μελιών Mellin ήταν η λεπτότητα, η ισορροπία της γεύσης και τα πολύπλοκα αρώματα. Πώς καταφέρνουν να βγάζουν ένα τόσο καλοφτιαγμένο και κομψό φυσικό προϊόν;
"Ο αριθμός των κυψελών είναι περιορισμένος και έτσι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο", μας λέει ο Κωνσταντίνος Ρέλλος. "Γνωρίζουμε κάθε στιγμή τι κατάσταση επικρατεί σε κάθε κυψέλη και την αντιμετωπίζουμε".
Τα μελίσσια τους ζουν μόνιμα στην περιοχή, σε μεγάλο υψόμετρο και μόνο την άνοιξη κατεβαίνουν κάτω στο Γαλαξείδι, για την παραγωγή του 100% θυμαρίσιου μελιού τους. "Δεν έχουμε λόγο να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας, η βιοποικιλότητα της χλωρίδας εδώ είναι τεράστια και η περιοχή είναι ενταγμένη στο Natura 2000", μας λέει ο Κωνσταντίνος, που έχει την ευθύνη της παραγωγής. Και συνεχίζει: "Η γεύση, βέβαια, έχει να κάνει και με τη χλωρίδα και γενικά τις συνθήκες της περιοχής, αυτό που λέμε terroir. Η ποιότητα εξασφαλίζεται μέσω συνεχών ελέγχων στην πρώτη ύλη και στο τελικό προϊόν. Χαρακτηριστικό της υψηλής ποιότητας αποτελεί η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε HMF, κάτι που σχετίζεται με την έλλειψη οποιασδήποτε επεξεργασίας στο φυσικό προϊόν. Έτσι, τα βιολογικά και γευστικά χαρακτηριστικά του παραμένουν αναλλοίωτα.

Προϊόντα

  • Μέλι ελάτης με θυμάρι
    Χρώμα κεχριμπαρένιο. Μύτη πυκνή, με αρώματα θυμαριού, καβουρδισμένων καρπών, κεριού και νότες ξύλου. Στο στόμα, είναι παχύρευστο, σύνθετο γευστικά με ευχάριστη γλυκύτητα, αισθητό θυμάρι και ωραία, μακριά επίγευση.
    Το μέλι αυτό βγαίνει σε περιορισμένη ποσότητα και κυκλοφορεί σε 1000 αριθμημένες συσκευασίες των 250ml, τις χρονιές που υπάρχει η συγκεκριμένη παραγωγή.
  • Μέλι ελάτης
    Χρώμα κεχριμπαρένιο. Σύνθετα αρώματα κερήθρας, ξηρών καρπών, βανίλιας. Υφή παχύρευστη, Στόμα γεμάτο και πολύ ευχάριστο, με αίσθηση βοτάνων και όμορφες γλυκόπικρες νότες.
    Το μέλι ελάτης παράγεται σε υψόμετρο 2.508 μέτρων, στη Γκιώνα και είναι και αυτό μικρής παραγωγής.
  • Mέλι θυμαρίσιο
    Χρώμα χρυσαφί-κεχριμπαρένιο. Ευγενικά αρώματα θυμαριού μεσαίας έντασης. Στο στόμα κυριαρχεί το θυμάρι με νότες βοτάνων και ισορροπημένη γλυκύτητα. Κομψό και λεπτό.
    Το θυμαρίσο μέλι προέρχεται από την περιοχή του Γαλαξειδίου.

Όνομα και συσκευασία: αναφορά στην ιστορία

Μέλι, Έλλην, Μέλλον είναι οι τρεις λέξεις που δημιούργησαν το όνομα "ΜΕΛΛΗΝ". Ζώντας σε μια περιοχή με τεράστιο ιστορικό βάρος, εκείνη των Δελφών, ο Κωνσταντίνος Ρέλλος θέλησε να συνδέσει το πολιτιστικό κομμάτι με το τοπικό προϊόν. Η λιτή όσο και κομψή συσκευασία σε μαύρο φόντο, βασίζεται στον "χρυσό" αριθμό Φ και στην Ευκλείδιο γεωμετρία, με αναφορά στα δελφικά παραγγέλματα που υπήρχαν χαραγμένα στον Ναό του Απόλλωνα. Την σχεδίασε ο ίδιος -είναι άλλωστε πολιτικός μηχανικός, που προτίμησε να αφήσει το επάγγελμά του για να αφιερωθεί στη μελισσοκομία. "Μου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο να σχεδιάσω τις μακέτες της συσκευασίας", λέει. Το λιτό βάζο με τον λεπτοσχεδιασμένο λογότυπο κλείνεται μέσα σε ένα κομψό χαρονένιο κουτί με πρωτότυπο άνοιγμα. Η συσκευασία, σε συνδυασμό με την ποιότητα και τη γεύση, κάνει το προϊόν ιδανικό για δώρο. Άλλωστε, δεν είναι φθηνό. Δεν θα μπορούσε να είναι. Πρόκειται για ένα πολύτιμο φυσικό deli αξιώσεων, που θα εκτιμηθεί όπου προσφερθεί.
Τα μέλια MΕΛΛΗΝ άρχισαν ήδη να εξάγονται σε επιλεγμένα καταστήματα του εξωτερικού. Στην Αθήνα τα βρίσκουμε και στα εξής καταστήματα, μεταξύ άλλων: Degustation, πλ. Φιλικής Εταιρείας Κολωνάκι, Κάβα OAK, λεωφ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι, Graffito concept store Kολωνάκι, Ηπειρώτισσα λεωφ. Βάρης 32 Βούλα, Pelasgaea Deli Καβαλλότι 16, Ακρόπολη, Κάβα Φαίδων Βούλα, Τρενοθέατρο Art Gallery Aκρόπολη.

ΜΕΛΛΗΝ, Κωνσταντίνος Ρέλλος, Μαλανδρίνο Φωκίδος τηλ. 22660 51239 www.mellin.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.