Follow us

Γλυκά με τη φινέτσα του καφέ

Γλυκά με τη φινέτσα του καφέ

Υπάρχουν ορισμένοι που προσπερνούν χωρίς δεύτερη σκέψη τα γλυκό με γεύση καφέ, στη λίστα του εστιατορίου (περιέργως, εξαιρείται το tiramisu). Ένα τέτοιο γλυκό, συνήθως το επιλέγουν εκείνοι που είναι σε θέση να εκτιμήσουν αυτό το υπέροχο, γλυκόπικρο άρωμα, που "σπάει" τη μονοδιάστατη γλύκα σ' ένα επιδόρπιο. Με άλλα λόγια, η γεύση του καφέ δίνει στο γλυκό μια μοναδική "σοφιστικέ" φινέτσα. Μέσα στην κρέμα του γλυκού, ο καφές απλώνει το άρωμά του, διατηρώντας ελάχιστη από την πίκρα του, όση χρειάζεται για να το κάνει ενδιαφέρον. Γλυκά ή παγωτά με άρωμα καφέ -που συχνά θα συναντήσετε με την ονομασία "μόκα", από το όνομα ενός δυνατού αραβικού καφέ- τα εύρισκες παλιότερα κυρίως σε καλά ζαχαροπλαστεία. Μέχρι που, πριν μερικά χρόνια, το ιταλικό tiramisu, ιδέα ενός ιταλού εστιάτορα, έγινε το "εύκολο γλυκό" με καφέ κάθε σπιτιού (άσχετα αν συνήθως δεν παρασκευάζεται σωστά).

Επιπλέον, ο καφές είναι ένα "εύκολο" υλικό. Τον προσθέτεις όπου θέλεις (σε κρέμες κάθε είδους, χυλούς, ζύμες) είτε έτοιμο, είτε σε κόκκους στιγμιαίου καφέ, ακόμα και σε ολόκληρους καβουρδισμένους και σπασμένους κόκκους. Το καλύτερο αποτέλεσμα, βέβαια, το δίνει ένας δυνατός εσπρέσο, ο καφές με το βαθύτερο άρωμα.

Ο καφές δένει εξαιρετικά με τη σοκολάτα γι αυτό και θα συναντήσουμε αυτό το ζευγάρι σε αρκετά γλυκά. Του ταιριάζει, ακόμα, το άρωμα της βανίλιας και της κανέλας ενώ συνδυάζεται πετυχημένα και με την καραμέλα. Ξηροί καρποί καβουρδισμένοι, όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, υποστηρίζουν το άρωμά του.
Ένα tip για να κρατήσουμε το άρωμα του καφέ, σε γλυκά με βάση από παντεσπάνι ή σαβουαγιάρ, αποφεύγοντας την πικρή γεύση του, είναι το εξής: αντί να μουλιάσουμε σ' αυτόν τη βάση του γλυκού, προσθέτουμε λίγο στην κρέμα του γλυκού.

Ας δοκιμάσουμε μερικές εύκολες συνταγές, που θα κάνουν τη διαφορά μετά από ένα γεύμα ή στον απογευματινό μας καφέ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.