ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Γλυκά με φράουλες στην Αθήνα

Μπορεί κανείς να φανταστεί τη στιγμή που μια φράουλα έπεσε ίσως τυχαία στην απλή κρέμα μιας νοικοκυράς και η ιδέα γεννήθηκε… Γιατί τα γλυκά με φράουλες φαίνεται ότι δεν εφευρέθηκαν στα εργαστήρια διάσημων σεφ αλλά σε επαρχιώτικα σπίτια που διέθεταν στον αγρό τους φρέσκες, μυρωδάτες, ολόγλυκες φράουλες! Από εκεί και πέρα, την τελειοποίηση ανέλαβαν οι ζαχαροπλάστες: τραγανές τάρτες, αέρινες πάβλοβες, κομψές τούρτες choux, κρεμ πατισιέρ, όλες με τη γεύση της φράουλας…Η δοκιμή μας έδειξε ότι η Αθήνα

Γλυκά με φράουλες στην Αθήνα

Γλυκά με βάση τα φρούτα υπάρχουν πολλά, η φράουλα όμως ξεχωρίζει. Ασύγκριτο άρωμα, γλύκα και ευχάριστη υπόξινη χροιά, δένουν τέλεια με οποιαδήποτε κρέμα, ακόμα και με σοκολάτα, ισορροπώντας τη γλυκύτητα. Χαρίζουν άρωμα και ανοιξιάτικη δροσιά δημιουργώντας γλυκίσματα ανάλαφρα και κομψά. Αρκούν ελάχιστα υλικά: η φράουλα μετατρέπεται σε "γλυκό" ακόμα και με σκέτη σαντιγύ! Παράδειγμα, το απόλυτο γλυκό με βάση τη φράουλα, η θρυλική "πάβλοβα", που γίνεται με απλή μαρέγκα, σαντιγύ και φρέσκες φράουλες…
Καθόλου περίεργο, λοιπόν, που στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής όλοι έχουν ασχοληθεί μαζί της, μερικοί μάλιστα, αφήνοντας κλασικές δημιουργίες. Και, βέβαια, καθόλου περίεργο που όλα τα ζαχαροπλαστεία έχουν ένα τουλάχιστον γλυκό με φράουλα, συχνά πλέον και όλο το χρόνο. Οι φρέσκες μαγιάτικες φράουλες, όμως, βγάζουν μοναδικό άρωμα και γεύση! Τώρα που είναι η εποχή τους, ζητήσαμε από δέκα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία να μας στείλουν δημιουργίες τους με βάση τη φράουλα και σας τις παρουσιάζουμε.
Τα γλυκά με φράουλα θα λέγαμε ότι ανήκουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: τάρτες, τούρτες με ζύμη choux, τούρτες τύπου Πάβλοβα με μαρέγκα, σκέτες με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η τάση είναι αφαιρετική σε σχέση με τα παλαιότερα γλυκά (συνήθως τούρτες με πολλά υλικά) και αυτό αναδεικνύει τη γεύση της φράουλας δίνοντας κομψότερο και ελαφρύτερο αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα είναι ότι με ένα υλικό σαν τη φράουλα, less is more…

Η γευστική δοκιμή

Au Delicieux

Γλυκά με φράουλες στην Αθήνα

Η "πάβλοβά" του διεκδικεί βραβείο εντυπωσιακής εμφάνισης και θα τη συνιστούσαμε για μια εκδήλωση με μπουφέ, καθώς η συμπαγής και αρκετά σκληρή μαρέγκα κρατάει το σχήμα της για πολλή ώρα. Κρεμ πατισιέρ, σαντιγύ, φρέσκες φράουλες μαζί με φραμπουάζ σε μια κλασική, αρκετά άγλυκη εκδοχή του γλυκού. Η λεπτή, τετράγωνη κομψή τάρτα έχει μέτρια τραγανή βάση, άγλυκη κρέμα και καλύπτεται από φρέσκες φράουλες.

Νανά Γιώτη

Εδώ φτιάχνουν τάρτα φράουλας που θυμίζει σπιτική. Ελαφρώς μαλακιά η τάρτα, από την επαφή με τη νόστιμη και ευχάριστα γλυκειά κρέμα ζαχαροπλαστικής. Οι φράουλες καλύπτονται με λεπτό ζελέ και ανάμεσά τους, οι λευκές ροζέτες από σαντιγύ προσθέτουν πλούτο στη γεύση και ευχάριστο οπτικό αποτέλεσμα.

La Duree du Gout

Τάρτα με την πιο τραγανή ζύμη που δοκιμάσαμε, με μια λεπτή στρώση bitter σοκολάτας στην επιφάνεια. Γεμίζεται με καλή κρέμα ζαχαροπλαστικής, με γνήσια βανίλια που κάνει αισθητή την παρουσία της και στολίζεται με φρέσκες φράουλες. Οι γεύσεις σε καλή ισορροπία, με νότες βουτύρου από τη ζύμη της βάσης και μια ελαφριά επίγευση σοκολάτας, οι υφές στο κλασικό παιχνίδι τραγανού-κρεμώδους μιας τάρτας με πετυχημένη εκτέλεση.

Fresh

H κρεμ πατισιέρ με τα κομμάτια φρέσκιας φράουλας που φτιάχνουν στο Fresh ήταν το πιο απλό γλυκό της δοκιμής μας και αυτό που αναδείκνυε καλύτερα το δυναμικό της φράουλας ως υλικού. Η κρέμα καταφέρνει να έχει σπιτική γεύση, σαν να την έβγαλες από το ψυγείο της μαμάς και, φυσικά, δένει τέλεια με τις φράουλες, χωρίς να αισθάνεσαι ότι της λείπει κάτι. Γλυκό-επιδόρπιο για κάθε ώρα, που θα αρέσει ιδιαίτερα στους fans των κρεμωδών γλυκών…Τη βγάζουν σε μεγάλο μπολ και σε γυάλινα ποτηράκια.

Ζιάπας

Ενα ατομικό γλυκό, παραλλαγή της "πάβλοβα" είναι η διαφορετική πρόταση αυτού του ζαχαροπλαστείου: μαστιχωτές, γευστικές μαρέγκες αμυγδάλου σε σχήμα καρδιάς κλείνουν ανάμεσα μια πλούσια και βανιλάτη κρεμ πατισιέρ και το σύνολο στολίζεται με φρέσκες φράουλες. Η ίδια πλούσια κρέμα, χαρακτηριστική του Ζιάπα, προσφέρεται και σε ποτηράκι, με στρώσεις από παντεσπάνι σοκολάτας και φράουλες, που ισορροπούν και ελαφραίνουν το σύνολο. Γλυκό ιδιαίτερο και πληθωρικό.

Μιχάλης

Η τούρτα με ζύμη choux, κρέμα και φράουλες είναι το εμβληματικό γλυκό του Μιχάλη, με φανατικούς φίλους εδώ και χρόνια. Η ξεροψημένη ζύμη έχει έντονη παρουσία και μπαίνει με ίσους όρους με τη γλυκειά, βανιλάτη κρέμα ζαχαροπλαστικής στο γευστικό παιχνίδι. Οι φράουλες προσθέτουν άρωμα και φρεσκάδα στο γλυκό, που είναι πλούσιο και αρκετά γλυκό. Εξίσου "πληθωρική" και η εμφάνιση ενός τεράστιου γεμιστού chou! Η τούρτα chou πρέπει να φαγωθεί το ταχύτερο, κάτι που μάλλον δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα…

Nouvelle Patissserie

Το Nouvelle είναι από τα πρώτα -αν όχι το πρώτο- ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα που έκανε γνωστές τις τάρτες φρούτων, ήδη από το 1982…Η τάρτα του έχει ζύμη τραγανή στο κάτω μέρος και μαλακιά, σαν παντεσπάνι, στο σημείο που ακουμπάει η ελαφριά κρέμα. Την επιφάνεια στολίζουν φράουλες καλυμμένες με λεπτό ζελέ. Το γλυκό έχει καλή ισορροπία υλικών. Οι φράουλες γίνονται εδώ και τούρτα με συνδυασμό υλικών: με πλούσιο παντεσπάνι σοκολάτας, μια στρώση μους φράουλας και επάνω φράουλες με λεπτό ζελέ. Ενα γλυκό για κλασικά γούστα…

Pastry Family

Η κομψότητα στην εμφάνιση συναγωνίζεται τη γαλλική φινέτσα στη γεύση, σ' αυτό το signature γλυκό του Pastry Fαmily, που έχει δίκαια φανατικούς πιστούς…Είναι μια τούρτα με ζύμη choux. Λεπτή και τραγανή η ζύμη choux κλείνει ανάμεσα πυκνή, πλούσια σαντιγύ και ψιλοκομμένες φράουλες μέσα σε σως φράουλας. Τριγύρω φρέσκες φράουλες, στην επιφάνεια λεπτοκομμένο τραγανό αμύγδαλο και πάλλευκη άχνη. Ο ανεπανάληπτος συνδυασμός της φράουλας με την καλή σαντιγύ βρίσκει εδώ μια υποδειγματική έκφραση, με τα υπόλοιπα υλικά να συντελούν σε ένα σύνολο κλασικής γαλλικής patisserie. Ανάλαφρο, γευστικό, κομψό. Λόγω της ευαίσθητης ζύμης, είναι από τα γλυκά που καταναλώνονται μερικές ώρες μετά την παρασκευή τους.

Πάβλοβα, ό,τι καλύτερο

Την "πάβλοβα" της Εφης Γιαλούση θα την έχετε ακούσει. Είναι το γλυκό που καταναλώθηκε γρηγορότερα από όλα στη γευσιγνωσία μας. Ας παραδεχτούμε, βέβαια, ότι η "πάβλοβα" είναι από τη φύση της ένα γλυκό απλό και αέρινο, που τρώγεται στο δευτερόλεπτο. Ομως, αυτή που μας ήρθε από το ολοκαίνουργιο ζαχαροπλαστείο της οδού Σκουφά ήταν από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει. Με την κλασική μαρέγκα της αυθεντικής συνταγής, που είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακιά σαν marshmallow στο κέντρο, με πολύ καλή σαντιγύ, με φρέσκες φράουλες. Απλά, δεν μπορείς να αντισταθείς. Σε "κορμό", που τον τρως ολόκληρο αν θέλεις -περιττό να υπολογίσεις άτομα, δεν έχει να κάνει με μερίδες αυτή η ζημιά- αλλά και σε θεαματική τούρτα, με τις φράουλες από πάνω.

Φύσις

Τάρτα με κρεμ πατισιέρ και φρέσκες φράουλες, με υπογραφή "Φύσις": η βάση της τάρτας από πολύ νόστιμο "σαμπλέ μπρετόν", που μοσχομυρίζει βούτυρο φρέσκο, η κρέμα με άρωμα βανίλιας εξαιρετικά νόστιμη και όσο γλυκιά χρειαζόταν, οι φράουλες σε σωστή αναλογία. Το σύνολο "φώναζε" τα καλά υλικά του, ήταν ισορροπημένο και ευγενικό. Από τα πιο ατόφια και ενδιαφέροντα γλυκά της γευσιγνωσίας.

Διευθύνσεις

Aux Delicieux Λ.Κηφισίας 37α (Golden Hall) τηλ. 210 6845065 (και Κηφισιά)

Νανά Γιώτη Ψυχάρη 1 Ν.Ψυχικό τηλ. 210 6615754 (και Βριλήσσια)

La Duree du Gout Hρακλείτου 38 Χαλάνδρι τηλ. 210 6081000

Fresh Κριεζώτου 12 Κολωνάκι -και πολλά ακόμα καταστήματα ( www.wearefresh.gr)

Ζιάπας Γούναρη 176 Ανω Γλυφάδα τηλ. 210 9609480

Μιχάλης Αγίου Τρύφωνος 26 Κηφισιά τηλ. 210 8017242

Nouvelle Patisserie Λ.Αμφιθέας 165 Π.Φάληρο τηλ. 210 9833096

Pastry Family Ριζάρη 19 Παγκράτι τηλ. 210 7235090

Πάβλοβα -ό,τι καλύτερο Σκουφά 56 Κολωνάκι τηλ. 210 3388827

Φύσις Λ.Μεσογείων 450 Αγία Παρασκευή τηλ. 210 6090740

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.