Aναμφίβολα, το αχλάδι είναι από τα ωραιότερα φρούτα. Μοναδικό άρωμα και λεπτή αλλά γεμάτη γεύση, απολαυστική υφή, είτε ανήκει στις σκληρότερες είτε στις πιο βουτυράτες ποικιλίες. Εξάλλου, το τρώμε χωρίς τύψεις: 50 θερμίδες ανά 100 γρ., το κατατάσσουν στα μάλλον ακίνδυνα… Από τις δεκάδες ποικιλίες που διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα, βρίσκουμε στα ράφια τουλάχιστον δέκα. Τα κρυστάλλια -στην εποχή τους τώρα- είναι ίσως τα πιο κοινά, οι "κοντούλες" όμως ξεπερνούν σε νοστιμιά ακόμα και τις πιο προχωρημένες ξένες ποικιλίες. Μη φοβηθείτε να τα αγοράσετε σφιχτά, γιατί ωριμάζουν πολύ καλά όταν έχουν κοπεί τη σωστή στιγμή από το δέντρο. Προλαβαίνουμε ακόμα τα τελευταία φρέσκα, ενώ τους επόμενους μήνες θα τα βρίσκουμε "ψυγείου". Εξαιρετική συνοδεία τυριών -ιδιαίτερα αυτών με έντονη γεύση, όπως το φρέσκο κατσικίσιο, η γκοργκοντζόλα, το ροκφόρ-, τα πάει πολύ καλά και με όλα τα κρέατα που ταιριάζουν με φρούτα, καθώς δίνει διακριτικό άρωμα και μετρημένη γλύκα. Σήμερα θα σας προτείνουμε γλυκιές αχλαδένιες γεύσεις, ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά απογεύματα…