Μια γλυκιά Ζουμπουρλού φέρνει άλλον αέρα στου Ψυρρή

Δοκιμάσαμε τις γλυκές και αλμυρές προτάσεις του νέου χώρου

Ντίνα Γκρουμούτη 01/11/2019

Ακροβατώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Ζουμπουρλού αναβιώνει το ξεχασμένο αστικό ζαχαροπλαστείο με τη φιλόξενη αίθουσα, όπου, επί τέλους, μπορείς να απολαύσεις ένα γλυκό -και όχι μόνο- καθισμένος στο τραπέζι σου…

Το μαγικό χαλί του Αλαντίν σκαρφάλωσε στον τοίχο και στρώθηκε στο ταβάνι, αναδύοντας μια ζεστασιά Ανατολής στον λουσάτο χώρο της Ζουμπουρλούς. Χαμηλότερα, η ατελείωτη βιτρίνα των γλυκών δεν σου αφήνει αμφιβολία, ότι εδώ χτυπάει η καρδιά ενός καθαρόαιμου ζαχαροπλαστείου, κι ας ερωτοτροπεί με πίτες και γκιουζλεμέδες, που ετοιμάζονται live μπροστά σου σ’ ένα tableau vivant εργαστηρίου.

Το νέο spot του Ομίλου Καστελλόριζο αυτοπροσδιορίζεται ως “μία Κομφεταρία, όπως αποκαλούσαν οι γαλλομαθείς της Πόλης τα ζαχαροπλαστεία, αλλά και μία Πιτασερί, ένα λογοπαίγνιο, που κλείνει το μάτι στις μοναδικές χειροποίητες πίτες που ψήνονται με μεράκι κάθε μέρα στο μαγαζί.” Θα έλεγα ότι το πετυχαίνει. Είναι αυτό, ακριβώς, που σου έρχεται στον νου όταν ακούς “ζουμπουρλού”: η καλοθρεμμένη, ελκυστική παχουλή, που χαίρεται τη ζωή -σε εκτεταμένη ερμηνεία.

Ο ίδιος ο χώρος δίνει το στίγμα των γεύσεων: μπουαζερί και καρέκλες βιεννέζικου στυλ συνδυάζονται με προθήκες σε ονειρικό ανατολίτικο τυρκουάζ, ενώ το περσικό χαλί σε ζεστές μπορντό αποχρώσεις καλύπτει τον μισό τοίχο και οροφή και σε ταξιδεύει.

Αντίστοιχα, τα γλυκά παίζουν σε δυο ταμπλό: διάφορα προφιτερόλ, κρέμα Καταλάνα, τσίζκεϊκ, σοκολατίνες, πάβλοβα, τάρτες, παγωτά και σορμπέ, σύγχρονη ματιά με Bueno lovers και banoffee, από τη μία, τη “δυτική”, όλα με πλούσιες γεύσεις, καλά υλικά, μοντέρνα εμφάνιση. Μυρωδάτα, ανατολίτικα σιροπιαστά από την άλλη: γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, μπακλαβάς με καρύδι και βούτυρο γάλακτος, κιουνεφέ με παγωτό, “βυζαντινό”, ραβανί και πολλές μικρές μπουκιές. Καλοφτιαγμένα, ισορροπημένα σε γλυκύτητα, με ωραία αρώματα βουτύρου. Η χαρά του γλυκατζή, χωρίς άλλο.

Το διπλό ταμπλό, όμως, παίζει και στο θέμα αλμυρές γεύσεις: εδώ, πρώτα έχουμε μια παραδοσική Ελλάδα, με πίτες. Η κυρία Ελένη, expert στο είδος, ανοίγει ένα ωραίο, λεπτό φύλλο μπροστά μας, για πολύ νόστιμη κοτόπιτα, τυρόπιτα και σπανακόπιτα, όλες με πολύ πλούσια γέμιση. Έχουμε και μια Μέση Ανατολή, με γκιουζλεμέδες: μπροστά στη τζαμαρία έχει στηθεί το σάτσι, ο παραδοσιακός “φούρνος” επάνω στον οποίο ψήνεται, με την παραγγελία, το φύλλο-πίτα του γκιουζλεμέ. Η τυλιχτή ανατολίτικη πίτα γεμίζεται με τυρί ή με παστουμά και τυρί και με μείγμα κιμά και μπαχαρικών. Το τελευταίο ονομάζεται, σωστά, λαχματζούν, είναι πικάντικο και πολύ νόστιμο, με φευγάτα μπαχάρια, που αποκαλύπτουν τη γνήσια προέλευση: πρόκειται, πράγματι, για συνταγή του Σύριου παππού της ιδιοκτήτριας. Θα το ονόμαζα, με βεβαιότητα, το hit του μαγαζιού.

Την επιμέλεια των συνταγών έχει ο executive chef Τάσος Ζησόπουλος, μέλος του Chef’s Club, που αποδεικνύεται δημιουργικός, όσο και σωστός στα παραδοσιακά.

Πέρα από αυτά, στα τραπέζια της Ζουμπουρλούς σερβίρονται -εκτός από καλό καφέ και φρέσκους χυμούς -κοκτέιλ, κρασί και αποστάγματα.

Mεγάλο ατού του νέου opening, τα τραπεζάκια στην Πλατεία Ηρώων, που σου επιτρέπουν να χαρείς τα παραπάνω σε όμορφο εξωτερικό χώρο. Στα άμεσα σχέδια, η διαμόρφωση ενός roof garden στη διπλανή ταράτσα του ιδίων συμφερόντων boutique hotel.

Αισχύλου 4 τηλ. 21 0331 4854




Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος