Follow us

Μαρμελάδα από άγρια κράνα

Τις όμορφες κρανιές, τα χαμηλά δέντρα με τα κατακόκκινα στρογγυλά φρουτάκια, τις έχετε σίγουρα συναντήσει σε φθινοπωρινούς περιπάτους σε ορεινά δάση, της βόρειας κυρίως χώρας.

Μαρμελάδα από άγρια κράνα

Όμορφα, αλλά χωρίς γευστικό ενδιαφέρον ωμά, γιατί είναι πολύ στυφά, γίνονταν εξαιρετική μαρμελάδα από τις νοικοκυρές των κοντινών χωριών. Δοκιμάσαμε τη φρέσκια μαρμελάδα από κράνα, που φτιάχνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού Κοκκινογείων Δράμας, μαζεύοντας άγρια κράνα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη, από τα βουνά γύρω από τη Δράμα. Το φρούτο βράζοντας χάνει εντελώς τη στυφάδα του και αποκτά μια ήπια γλύκα και αρώματα που θυμίζουν κυδώνι με νύξεις από κόκκινα φρούτα του δάσους. Έχει υφή περισσότερο συμπυκνωμένου φρούτου και θ' αρέσει ιδιαίτερα σε όσους δεν αγαπούν την υπερβολική γλύκα. Τη βλέπω να ταιριάζει και δίπλα σ' ένα τρυφερό, ψητό συκώτι, μια φραγκόκοτα (αυτό το υποτιμημένο στη χώρα μας νοστιμότατο πουλερικό), ένα κυνήγι. Πιο απλά, απλώστε τη στο φρέσκο ψωμί σας, πάνω σε ένα καλό βούτυρο και θυμηθείτε ότι το κράνο θεωρείται πρώτης τάξεως αντιoξειδωτικό και συγκαταλέγεται στις super foods. Ανήκει, επίσης, στις εναλλακτικές καλλιέργειες που έχουν μέλλον στη χώρα μας. Ο συνεταιρισμός των γυναικών Κοκκινογείων έχει ιστορία 14 ετών και φτιάχνει σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά και καλό τραχανά -που είναι και η εποχή του. Εκτός από τα κράνα, της εποχής είναι και η μαρμελάδα κυδώνι, καθώς και το γλυκό σταφύλι.

Γυναικείος παραγωγικός συνεταιρισμός Κοκκινογείων Δράμας τηλ. 25220 60456 και 6979118845.
Προιόντα τους βρήκαμε στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 (τηλ. 210 3628738), στο deli Αφοι Βασιλόπουλοι Παπαρρηγοπούλου 3 πλ.Κλαυθμώνος (τηλ. 2103222405), στο Efi's deli Αγ. Ιωάννου 12 Γλυφάδα (τηλ. 2108944220)

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…