Σίγουρα δεν περιμένεις να βρεις αυτή τη συλλογή τυριών μπαίνοντας σε μια κάβα ν΄αγοράσεις το κρασί σου. Βέβαια, όταν μιλάμε για τη Vinoterra, είναι ίσως αναμενόμενο. Όσοι γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη, Δημήτρη Κόλλια, αντιλαμβάνονται τη σημασία που δίνει και σε αυτό το κομμάτι της κάβας, όπως και στα υπόλοιπα. Γιατί εδώ δεν θα βρεις, απλά, τα γνωστά και αναμενόμενα τυριά, αλλά κάποια, που μπορούν να κάνουν μοναδικό ένα οινικό ταίριασμα -πλην των άλλων.
Είναι πραγματικά λαχταριστή η βιτρίνα, που αντικρύζεις με το που μπαίνεις στην κάβα. Δεν είναι μόνο τα είδη αλλά -και κυρίως- οι παραγωγοί των τυριών, μικροί, αναγνωρισμένοι και συχνά σπάνιοι. Ας πούμε, ότι εδώ βρίσκεις τυριά για connoisseurs, κυρίως εισαγωγής, αλλά και ελληνικά. Η Ιταλία τιμάται ιδιαίτερα, με gorgonzola, nero fumé, grana padano, tallegio, ubriaco, διάφορα pecorino και άλλα, από γαλλικά θα αναφέρουμε φυσικά τα μπλε, roquefort και fourme d’ Ambert, το Comté, chevre, θα βρείτε Blue Stilton και manchego και παλαιωμένο gouda και άλλα…
Η ελληνική παραγωγή αντιπροσωπεύεται επάξια από αρσενικό Νάξου, Σαν Μιχάλη, γραβιέρα Τήνου, βολάκι Άνδρου, νιώτικο κεφαλοτύρι, μεταξύ άλλων.
Τα αλλαντικά είναι λίγα και διαλεγμένα. Προσούτο San Daniele και προσούτο Στρεμμένου, μορταδέλα Bologna, bresaola, (κόβονται επί τόπου), ιταλικά σαλάμια με πιπέρια και παρμεζάνα, λόντζα και σαλάμι αέρος Στρεμμένου.
Φυσικά, εδώ υπάρχει και extra bonus: οι συμβουλές όχι μόνο για τις σωστές αγορές, αλλά και για το απόλυτο οινικό ταίριασμα με φιάλες από την κάβα, από τους experts Δημήτρη και Κωνσταντίνα Κόλλια. Ό,τι πρέπει για απολαυστικές wine & cheese βραδιές, χωρίς κόπο.
Vinoterra, Mαρίνου Αντύπα 74, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 210 2717554.