Follow us

Τα τυριά της Ίου

Ο κόσμος τα γνώρισε και τους έδωσε πλέον τη θέση που τους αξίζει. Τα τυριά της μικρής Ίου αρέσουν πολύ και δικαίως, γιατί το νησί έχει μακρόχρονη παράδοση στην τυροκομία.

Τα τυριά της Ίου

Σε νέα εποχή πλέον, το τυροκομείο Νιώτικο παρασκευάζει σήμερα όλα τα γνωστά τυριά της περιοχής, από ντόπιο αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από ντόπια ζώα που βόσκουν ελεύθερα. Η ανάπτυξη του τυροκομείου, άλλωστε, έγινε αιτία να βρουν απασχόληση στην κτηνοτροφία και να παραμείνουν στο νησί αρκετοί νέοι. Αρχίζοντας από το ιδιαίτερο "σκοτύρι" -ονομάστηκε έτσι επειδή ωριμάζει σε ασκούς- ένα τυρί μαλακό, φρέσκο, που αποκτά την πικάντικη γεύση του από το μαύρο πιπέρι και το άγριο θρούμπι. Σερβίρεται με ζυμωτό ψωμί, προσφέρεται σε παξιμαδάκια σαν ορεκτικό, συνοδεύεται τέλεια από ξερά σύκα και είναι ιδανικός τσιπουρομεζές.

Τα τυριά της Ίου

Το "ξινό", ένα τυρί που θα το συναντήσουμε με μικρές διαφορές στη γεύση σε όλες τις Κυκλάδες, εδώ είναι κρεμώδες, με ελαφρά υπόξινη, γεμάτη γεύση, που του επιτρέπει να συνοδεύει πολύ καλά ακόμα και γλυκά, όπως λουκουμάδες ή να τρώγεται με μέλι. Είναι ιδανικό για παξιμάδια με τριμμένη ντομάτα, ενώ εύκολα μετατρέπεται σε νόστιμο ορεκτικό, αν του προσθέσουμε π.χ. ψημένη πιπεριά Φλωρίνης, σκόρδο, μπούκοβο, μυρωδικά χόρτα. Το κατσικίσιο κεφαλοτύρι τους, κορυφαίο: βουτυράτη γεύση που μοσχομυρίζει φρέσκο γάλα, μετρημένο αλάτι, μεγάλη επίγευση. Εξίσου καλή και η γραβιέρα. Η μυζήθρα τους είναι επίσης ονομαστή και αποτελεί βάση για γλυκές και αλμυρές συνταγές (φημισμένα τα νιώτικα μυζηθροπιτάκια).

Τα νιώτικα τυριά τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά παντοπωλεία και ορισμένα σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά, στο "Box-Gourmet" (Κύπρου 76-78 Βύρωνας), στο "Culpa deli" (Σολωμού 1 Ν.Ψυχικό) στην "Πανδαισία", Αγ. Ιωάννου 41 Αγ. Παρασκευή, στο "Αφοι Βασιλόπουλοι delicatessen" Παπαρηγοπούλου 3 Πλ. Κλαυθμώνος, στου "Μιράν", Ευριπίδου 45, στο "Το κουμπί της γεύσης" Ελ. Βενιζέλου 54 Νέο Ψυχικό, στο "Πεντελικό", Ερμού 2 Π.Πεντέλη και στα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Κρητικός, Σκλαβενίτης (για περισσότερα σημεία πώλησης που σας βολεύουν επικοινωνήστε με το τυροκομείο).

Τυροκομείο Ίου, Ίος, τηλ. 22860 92506.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.