Follow us

Φρέσκα τυριά από κατσικίσιο γάλα

Το τυροκομείο Καϊδαντζή τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τα νόστιμα, φρέσκα τυριά του, σκέτα ή ταιριασμένα με βότανα και μπαχαρικά. Τώρα και από κατσικίσιο γάλα, σε πολλές εκδοχές…

Φρέσκα τυριά από κατσικίσιο γάλα

Τα τυριά του τυροκομείου Καϊδαντζή θα τα βρείτε στην αγορά με την ονομασία Kaidancheese. Ο Ηρακλής Καδαϊντζής, της τρίτης γενιάς, ουσιαστικά μεγάλωσε παρακολουθώντας την τυροκόμηση. Πάντα εύρισκε συναρπαστική τη δουλειά του τυροκόμου, με τον πατέρα του να τον έχει βάλει από νωρίς στα μυστικά της. Το τυροκομείο τους είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν στην Αττική (στο Μαρκόπουλο). Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά πρόβειο γάλα για όλη τη γκάμα των τυριών τους. Για πρώτη φορά τυροκομούν φρέσκα τυριά από κατσικίσιο γάλα, που δίνει μια χαρακτηριστική, νόστιμη, ελαφρά υπόξινη γεύση. Όπως μας είπε ο Ηρακλής Καϊδαντζής, το γάλα προέρχεται από παραγωγούς της Εύβοιας. Οι νέες σειρές “γκερεμέζι” και “σταμνοτύρι” παρουσιάζουν ενδιαφέρον όχι μόνο για την ποικιλία των γεύσεων, την ελαφράδα και την πρωτοτυπία τους, αλλά και το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά και μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι. Στη γκάμα των κατσικίσιων και ο ιδιαίτερος, ωριμασμένος “κορμός”.

Φρέσκα τυριά από κατσικίσιο γάλα

Στη σειρά Γκερεμέζι, φρέσκο τυρί σε διάφανη συσκευασία, δοκιμάσαμε το εξαιρετικό “Μεσογειακό”, με βότανα και μπαχαρικά στο εξωτερικό του, με πολύ ωραία αίσθηση λιαστής ντομάτας, το γκερεμέζι με μαύρη τρούφα, με την umami γεύση της τρούφας αρκετά έντονη και πολύ ταιριαστή με το τυρί, το γκερεμέζι με στάχτη, που εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση, συμμετέχει στο τυρί για να εξισορροπήσει την οξύτητα της γεύσης. Υπάρχει και το σκέτο, με ωραία υπόξινη γεύση, που θυμίζει στραγγιστό γιαούρτι. Σε όλα, η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι 1,1%.

Στη σειρά Σταμνοτύρι, σε πλαστικό κουτάκι, το “Μεσογειακό” ξεχωρίζει για τη γεύση σκόρδου, ντομάτας, κόκκινης πιπεριάς και μπαχαρικών, ενώ οι φίλοι των πικάντικων θα ενθουσιαστούν με την εκδοχή “πιπεριά chili”, που αφήνει μια έντονη κάψα προς το τέλος και επιδέχεται αρκετούς συνδυασμούς ως ορεκτικό. Το σκέτο έχει υπόξινη, φρέσκια, απλή γεύση με αίσθηση γάλακτος.

Οι συμπαγείς στην υφή “κορμοί”, με 25% λιπαρά, έχουν ωριμάσει επί 2,5-3 μήνες και βγαίνουν σε δυο εκδοχές: με βότανα, ένα υπόξινο ιδιαίτερο τυρί με ελαφρώς τονισμένη αλμύρα και με πιπέρια στο εξωτερικό του, νόστιμο, με βαθιά γεύση και την πικάντικη τσαχπινιά του πιπεριού.

Θα τα βρείτε (όχι αναγκαστικά όλη τη σειρά) στο Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι), στα Ελληνικά Καλούδια (Ακρόπολη) και σε λίγες μέρες στα s/m Θανόπουλος και Μπαλάσκας.

Ηρακλής Καδαϊτζής και Σια Ο.Ε., 32ο χλμ. Λ. Σουνιού, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990 25102. www.kaidancheese.com

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.