#metrorama a project by athinorama

Θέατρο Άλφα Ληναίος-Φωτίου: Το ιστορικό θέατρο περνάει με επιτυχία στη νέα εποχή

Ομόνοια

Το ιστορικό θέατρο Άλφα Ληναίος-Φωτίου έκλεισε 50 χρόνια ζωής από την αρχή της λειτουργίας του, το 1971, κι από το 2021 μπήκε σε νέα πορεία, αφ’ ότου οι ιδρυτές του, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες Στέφανος Ληναίος και  Έλλη Φωτίου, έδωσαν τη σκυτάλη του στον Τάσο Ιορδανίδη και τη Θάλεια Ματίκα, δύο καλλιτέχνες που ήδη έχουν καταξιωθεί, ερμηνεύοντας μεγάλα κοινωνικά έργα με σύγχρονους προβληματισμούς.

Επιθυμία τους, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του ιστορικού θεάτρου, είναι να συνεχίσουν την ιστορία του και να το ολοκληρώσουν ως ένα καλλιτεχνικό πυρήνα βασισμένο στις αιώνιες ανθρώπινες αξίες, προσαρμοσμένο στο σήμερα και το αύριο, σύμφωνα και με τις προσωπικές τους αναζητήσεις. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν χώρο όπου έχουν ανέβει εμβληματικές παραστάσεις που έμειναν στην ιστορία, έναν χώρο που χαρακτηριίζεται από τρεις λέξεις: αγώνας, αγάπη, ήθος, οι οποίες λειτουργούν ως καθρέφτης των ιδρυτών του. Ο Τάσος Ιορδανίδης, αναλαμβάνοντας τη νέα φάση του θεάτρου τόνισε: "Στόχος δεν είναι να υποδείξουμε στο θεατή τι πρέπει να κάνει, αλλά να του ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο για να δει όλο τον κόσμο και να διαλέξει μόνος του αυτό που θέλει να κάνει... Δεν μας ενδιαφέρουν τα "χωνευτικά" έργα, τα περιθωριακά θέματα και τα έργα ολίγων και εκλεκτών για ολίγους και εκλεκτούς. Εμείς υπηρετούμε το απλό θέατρο που διασκεδάζει ή συγκινεί, βοηθώντας τους θεατές κι εμάς, να γινόμαστε καλύτεροι…"

Υπό τη διεύθυνσή τους παίχτηκε με τεράστια επιτυχία επί δύο σεζόν η παράσταση "Θέλω να σου κρατάω το χέρι", ένα έργο που υπογράφει ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα. Οι δυο τους είναι και οι μοναδικοί πρωταγωνιστές αυτής της ερωτικής ιστορίας που παρακολουθεί ένα ζευγάρι παράνομων εραστών στις μυστικές εξωσυγικές συναντήσεις. Ο Τάσος Ιορδανίδης αναφέρει για το έργο του, που γράφτηκε κατά την περίοδο της καραντίνας: "H Θάλεια Ματίκα ξενυχτούσε μαζί μου. Σιγοτραγουδώντας για να μην ξυπνήσουμε τα παιδιά μας αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα που μας κυνηγά, μας κάνει ευτυχισμένους και που εν τέλει είναι η ζωή μας. Λίγες ώρες μετά βρέθηκα να γράφω ασταμάτητα. Αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσης με τη Θάλεια, οι γέννες των παιδιών μας, η κοινή μας επαγγελματική ζωή, οι ώρες στο σπίτι. Το έργο περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Για πράγματα που έχουμε βιώσει, για πράγματα που έχω παρατηρήσει, για κάποιες προσωπικές εμπειρίες ζωής. Για τη συμβίωση. Για τον έρωτα. Για την κοινή πορεία. Για τα προβλήματα. Για τις αμφισβητήσεις. Για τις ανάγκες, τον σεβασμό, την απόγνωση, την αγάπη, την έννοια της συντροφικότητας".

Αλήθειες για τις σύγχρονες σχέσεις, συγκίνηση, γέλιο και ένα ανατρεπτικό φινάλε σε μια παράσταση που έκλεψε τις καρδιές και το χειροκρότημα θεατών και κριτικών και επανέρχεται στο ρεπερτόριο του θεάτρου για τρίτη σεζόν από τις 15 Σεπτεμβρίου!