Το "Φακντ-απ" ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι ωραία

Το "Φακντ-απ" ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι ωραία

Η ολοκαίνουργια παράσταση στο Άλφα-“Ληναίος-Φωτίου”, σε κείμενο Τάσου Ιορδανίδη και σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα, έχει ως πρωταγωνιστές δύο παιδιά της Gen Z που έχουν μόνο ο ένας την άλλη σε ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων (από 9/12).

«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Να μια φράση που μπορεί να μας βάλει κατευθείαν στην καρδιά των δύο ηρώων που συναποτελούν τον ιδιαίτερο κόσμο του «Φακντ-απ», του νέου πρωτότυπου έργου δια χειρός Τάσου Ιορδανίδη (από 9/12). Το ένα ήμισυ του επιτυχημένου “Θέλω να σου κρατάω το χέρι” (το οποίο συνεχίζεται ακάθεκτο) συνεργάζεται με το έτερον, τη Θάλεια Ματίκα, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της σκηνοθεσίας καθοδηγώντας την Αφροδίτη Λιάντου και τον Διονύση Παπανδρέου. Οι δύο πρωταγωνιστές της γενιάς Ζ (που μπορεί να τους αναγνωρίσετε από τη σειρά “Γη της ελιάς” του Mega) γίνονται το Βλήμα και ο Κεφάλας, δύο νέοι που γνωρίζονται σε ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων. Πώς βρέθηκαν όμως εκεί;

Εκείνη, έπασχε από νευρική ανορεξία. Εκείνος… Αυτό είναι κάτι που θα μάθετε μόνο εάν παρακολουθήσετε την παράσταση, διότι ο Κεφάλας αρνείται να το αποκαλύψει ακόμη και στο Βλήμα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Άλλωστε, είναι και οι δύο πολύ πληγωμένοι από τα οικογενειακά τους βιώματα, με τα όνειρά τους κατεστραμμένα από τις πράξεις των γονιών τους. Γι' αυτό και η κοπέλα αρνείται να τραγουδήσει, αν και κάποτε ήταν ο μεγαλύτερός της πόθος, ενώ το αγόρι έχει αφήσει πίσω του την αγάπη του για τη σκηνοθεσία. Βέβαια, εκείνος προσπαθεί, όπως θα δείτε, να “σκηνοθετήσει” μία πιο υποφερτή πραγματικότητα για το κορίτσι που σιγά-σιγά θα αγαπήσει όλο και περισσότερο -παρόλο που εκείνη αρνείται να κατεβάσει την “κυνική” πανοπλία της.

Η γνωριμία των δύο εξελίσσεται σε μία σχέση φροντίδας. Αυτό είναι το συναίσθημα που επικρατεί ανάμεσά τους, με τα αισθήματα αγάπης να σιγοντάρουν την ουσιαστική επαφή τους, χωρίς να κατευθύνονται στην εύκολη λύση του απλού ρομάντζου. Άλλο ένα στοιχείο που κάνει την παράσταση να ξεχωρίζει είναι μία βιντεοπροβολή που συνδυάζει εικόνες από αναφορές του Κεφάλα, από τη Βιρτζίνια Γουλφ και την Έιμι Γουάινχάουζ, μέχρι τον Στάλιν και τον Γκουίντο από το “Η ζωή είναι ωραία” του Μπενίνι -με τον οποίο μοιάζει συγκινητικά πολύ κατά τη διάρκεια του έργου…

Προλάβετε μία θέση με ένα κλικ εδώ!
Φωτογραφίες: © Αλέξανδρος Σκουρλέτης

TIPS

*Την παράσταση ντύνουν με ιδανικό τρόπο οι μουσικές επιλογές της Αφροδίτης Λιάντου, όπως το “Wonderful life” των Black και το “Are you gonna be my girl?” των Jet.
*Τα μίνιμαλ σκηνικά του έργου είναι του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη, η βραβευμένη από τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 του “α” Ηλένια Δουλαδίρη δημιούργησε τα κοστούμια, ενώ το video art με τις γαλαξιακές προβολές υπογράφει ο Γιώργος Αποστολόπουλος.
*Οι πρωταγωνιστές του έργου σημειώνουν: “Είναι πολύ σημαντικό να στεκόμαστε δίπλα στα άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, ώστε να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άλφα - «Ληναίος-Φωτίου»

 Πατησίων 37
 2105201828