Follow us

Τόπο στο πλιγούρι

Τόπο στο πλιγούρι

Όλοι ξέρουμε το ταμπουλέ, τη διάσημη μεσανατολίτικη σαλάτα με πλιγούρι, μαϊντανό και λεμόνι. Το πλιγούρι, για μεγάλο διάστημα είχε σχεδόν εξαφανισθεί από την κουζίνα μας. Τώρα τελευταία, βεβαίως, κάνει την επανεμφάνισή του, εξακολουθεί όμως να είναι σχετικά σπάνια η χρήση του. Πιο παλιά, βρισκόταν πολύ συχνά στη θέση που έχουμε σήμερα το ρύζι για τις σούπες, τους ντολμάδες, το πιλάφι ή τα γεμιστά.
Το πλιγούρι ή μπλιγούρι ή πουργκούρι είναι το βρασμένο, στεγνωμένο και χοντροαλεσμένο σιτάρι ή απλώς το χοντροαλεσμένο στάρι. Αν είναι ήδη βρασμένο, που είναι και το είδος που βρίσκουμε πιο συχνά στην αγορά, χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να ετοιμαστεί Σε μερικές περιοχές, το πλιγούρι το λένε και χόντρο (ενώ σε άλλες περιοχές, χόντρο λένε ένα είδος τραχανά που γίνεται βράζοντας πρώτα το χοντροαλεσμένο πλιγούρι με γάλα, που στη συνέχεια το αφήνουν να στεγνώσει).

Το πλιγούρι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν, από πολλές απόψεις. Γευστικά, θυμίζει ξηρούς καρπούς, ενώ από την άποψη της υφής είναι μαστιχωτό και απορροφά τέλεια τους ζωμούς και τις σάλτσες, προσφέροντας μεγάλη νοστιμιά. Διατροφικά, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, άρα χορταίνει γρήγορα και διατηρεί την αίσθηση κορεσμού για πολύ χρόνο (βοηθάει επομένως στον έλεγχο του βάρους) και περιέχει γερές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αρκετή βιταμίνη Ε και ικανές ποσότητες απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό, αφού πρώτα το μουσκέψουμε σε χλιαρό νερό για 40 λεπτά ή να το μαγειρέψουμε. Το λεπτό πλιγούρι κάνει για σούπες ή σαν συστατικό σε μπιφτέκια (ενσωματώνεται καλύτερα) και για σαλάτες (αμαγείρευτο), το πιο χοντρό για ντολμάδες και γεμιστά. Η αναλογία του σε υγρό είναι 1:1 και είναι καλύτερα να μην το μουσκεύουμε για πολλή ώρα, ούτε να το παραμαγειρεύουμε, διότι χάνει σε γεύση και σε υφή. Τέλος, είναι πολύ ευέλικτο υλικό και ταιριάζει άνετα τόσο με κρεατικά και λαχανικά, όσο και με ψαρικά, όστρακα και οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακό).

Εκτός από τις ιδέες που προτείνουμε παρακάτω, ωραίες συνταγές με πλιγούρι θα βρείτε και εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Updated: 25/03/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 06/02/18

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…