Υλικά
1 φλ. πλιγούρι Υλικά
1 ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
Χυμός 1 λεμονιού
¾ φλ. εξ. π. ελαιόλαδο
1 πρέζα καυτερή πάπρικα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια: τα πλένουμε, κόβουμε το κεφάλι, αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό κόκαλο, βγάζουμε το εσωτερικό τους πολύ προσεκτικά να μην σπάσει το μελάνι, τα βάζουμε σε ζεστό νερό και τα ανακατεύουμε με το χέρι πολλές φορές ώστε να καθαρίσει από μέσα η κουκούλα χωρίς να χαλάσει.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Αφαιρούμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια ανακατεύοντας συνεχώς γύρω στα 7 -8 λεπτά.
Ρίχνουμε το πλιγούρι και 1 φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πιεί σχεδόν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια αφήνοντας ένα περιθώριο, διότι το πλιγούρι θα φουσκώσει λίγο και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Αραδιάζουμε τα καλαμαράκια δίπλα–δίπλα σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή).
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ½ φλ.
νερό.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45 λεπτά.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
A.T.