ΝΕΡΙΤ: Μετά την αναγνώριση, τι;

Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έγινε πλήρες μέλος της EBU, αλλά, ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το τηλεοπτικό κανάλι λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα και προφίλ.

ΝΕΡΙΤ: Μετά την αναγνώριση, τι;

Η ΝΕΡΙΤ είναι επισήμως πλήρες μέλος της EBU, καθώς «πληροί όλες τις προϋποθέσεις» για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων μετά τα «σημαντικά βήματα που έγιναν σε σύντομο διάστημα για την εξ αρχής δόμηση του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Ελλάδα θα πάει στη Eurovision… Τουλάχιστο αυτήν τη σύνδεση έσπευσε να κάνει η ΝΕΡΙΤ μετά την αναγνώρισή της από την EBU, στέλνοντας στο καπάκι δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή στο μουσικό διαγωνισμό και κάνοντας τις συντακτικές ομάδες των πρωινομεσημεριανών εκπομπών να αναστενάξουν με ανακούφιση. Απορούμε ποια θα ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων αν αξιολογούσε την υποψηφιότητα της ΝΕΡΙΤ ως τηλεθεατής και πολίτης της Ελλάδας κι όχι στα χαρτιά, όπου πράγματι μπορεί να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Στην τηλεοπτική πραγματικότητα, όμως, η ΝΕΡΙΤ είναι ένα κανάλι το οποίο μέσα από τους ατυχέστατους χειρισμούς που ακολούθησαν το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 δεν έχει πρόγραμμα, προφίλ και, κατά συνέπεια, ανταγωνιστικό βάρος στην τηλεοπτική αγορά. Αξιόλογες οι εκπομπές, οι ταινίες και οι ξένες σειρές, αλλά προγραμματίζονται σκόρπια, ενάντια σε κάθε έννοια τηλεοπτικής λογικής για προσέλκυση του κοινού, με αποτέλεσμα η τηλεθέαση να είναι μονοψήφια. Τι κι αν σ’ αυτό το ελλειπτικό πρόγραμμα υπάρχουν καταπληκτικές σειρές όπως το «Utopia» και το «Broadchurch», σπουδαίες ταινίες, όπως το «Ένας Χωρισμός» το επόμενο Σάββατο, και ιστορικές εκπομπές, όπως το «Μονόγραμμα»; Όπως θα μπορούσε να μας βεβαιώσει κάποιος πρωτοετής στις τηλεοπτικές σπουδές, όλα αυτά θα πάνε χαμένα, γιατί στη συνείδηση του μέσου τηλεθεατή η ΝΕΡΙΤ είναι ανύπαρκτη λόγω ευκαιριακής ροής προγράμματος – ένα «Βιβλία στο κουτί» εδώ, ένα «Εποχές και συγγραφείς» εκεί, τα «Στέκια» που κάποια στιγμή θα επιστρέψουν κι ένα τηλεπαιχνίδι με τη Βίκυ Φλέσσα που κάπου έχει κολλήσει. Κι επιπλέον, δεν δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα του κλεισίματος της ΕΡΤ μερικές καλές ταινίες και σειρές ή εκπομπές-κληρονομιά από την ΕΡΤ…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.