5 εκπομπές για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ειδικές εκπομπές για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα προβάλουν η ΝΕΡΙΤ, το κανάλι της Βουλής καθώς και το Novalifε της NOVA. 

5 εκπομπές για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το πανόραμα μιας επταετίας: Χούντα είναι, θα περάσει;
Στο επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού που είχε προβληθεί στην ΕΡΤ, καλύπτονται τα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων μηνών του 1973: Ο Παπαδόπουλος ορκίζεται και επισήμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 8 Οκτωβρίου ορκίζεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη με σκοπό τη σταδιακή πολιτικοποίηση του καθεστώτος· στην Κύπρο, οι απόπειρες κατά του νεοεκλεγμένου Προέδρου Μακαρίου οδηγούν τις εξελίξεις σε δυσοίωνες προοπτικές· ξεσπά η εξέγερση των κατοίκων των Μεγάρων για τη βίαιη ισοπέδωση του ελαιώνα τους· στα μέσα Νοεμβρίου αρχίζει η κατάληψη του Πολυτεχνείου που εξελίσσεται σε σοβαρή εξέγερση, με τραγική κατάληξη· και η δήθεν φιλελευθεροποίηση της δικτατορίας με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη πέφτει στο κενό.
Δευτέρα 17/11 στις 20:15, στη ΝΕΡΙΤ

Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό των ξένων και Ελλήνων οπερατέρ
Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ για την 5η επέτειο του Πολυτεχνείου, Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις επικίνδυνες συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους.
Δευτέρα 17/11 στις 21:00, στη ΝΕΡΙΤ

Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα
Το επεισόδιο «Μέρες Πολυτεχνείου» της σειράς ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη καταγράφει την τετραήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επίκεντρο τη συγκλονιστική νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου, καθώς και την «επόμενη ημέρα» από την εισβολή των τανκς. Την αφήγηση πλαισιώνουν αποσπάσματα από την ταινία «Μέγαρα» του Σάκη Μανιάτη και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που παρακολουθεί τον αγώνα των Μεγαριτών εναντίον της εγκατάστασης του διυλιστηρίου στην περιοχή τους.
Δευτέρα 17/11 στις 00:30, στη ΝΕΡΙΤ

Λαμπατέρ
Στον Λάμπη Ταγματάρχη και τον Ανδρέα Ρουμελιώτη μιλάει ο συγγραφέας-εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος. Η «φωνή του Πολυτεχνείου» αναφέρεται όχι μόνο στα ιστορικά γεγονότα, αλλά και συγκρίνει την τότε εποχή με τη σημερινή, ενώ μιλάει για τη σχέση του με την πολιτική, αλλά και την πορεία των τότε συναγωνιστών του.
Δευτέρα 17/11 στις 22:55, στο Novalifε της NOVA

Στοργή στο λαό
Εσωτερική παραγωγή του καναλιού της Βουλής, βασισμένη σε άγνωστο αρχειακό υλικό το οποίο ο σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης ανακάλυψε κυρίως στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και στο Αρχείο του ΥΠΕΞ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου, πραγματεύεται τη λογοκρισία στον κινηματογράφο στα χρόνια της χούντας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύτηκαν, επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις σκηνοθετών, καθώς και απόρρητα έγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως.
Δευτέρα 17/11 στις 22:30, στο κανάλι της Βουλής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.