Φεστιβαλικό trip στην Ύδρα

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντά τους μοναστηριακούς ύμνους της Ύδρας και οι γεύσεις της παράδοσης τη σύγχρονη μαγειρική αντίληψη. Το πρώτο Hydra International Arts Festival, το οποίο διοργανώνεται στις 1-7/9 υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας, και με τη χορηγία του «α», μας δίνει την αφορμή για μια επίσκεψη στο αγαπημένο νησί του σαββατοκύριακου.

Φεστιβαλικό trip στην Ύδρα

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντά τους μοναστηριακούς ύμνους της Ύδρας και οι γεύσεις της παράδοσης τη σύγχρονη μαγειρική αντίληψη. Το πρώτο Hydra International Arts Festival, το οποίο διοργανώνεται στις 1-7/9 υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας, και με τη χορηγία του «α», μας δίνει την αφορμή για μια επίσκεψη στο αγαπημένο νησί του σαββατοκύριακου.

Φεστιβαλικό trip στην Ύδρα - εικόνα 1
Περαντζάδα στο λιμάνι του νησιού

Στην παρθενική του διοργάνωση, το Hydra International Arts Festival δίνει το στίγμα ενός φεστιβάλ που αναδεικνύει ιδιαίτερες και όχι τόσο γνωστές πτυχές της Ύδρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μοναστηριακή παράδοση: θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, όπως απαγγελίες ύμνων από τα 10 μοναστήρια-ησυχαστήρια-προσκυνήματα του νησιού και τη χορωδία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, συνοδεία ιστορικών στοιχείων, στο προαύλιο της Μητρόπολης, όπου θα σερβιριστούν σπιτική λεμονάδα (old fashioned style!) και χειροποίητα αμυγδαλωτά. Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και γνωστά ονόματα, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία έχει ετοιμάσει μια παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για το φεστιβάλ της Ύδρας (3/9), στον ατμοσφαιρικό χώρο του Ιστορικού Μουσείου.

Φεστιβαλικό trip στην Ύδρα - εικόνα 2
Το Ιστορικό Μουσείο της Ύδρας, όπου θα πραγματοποιηθούν μερικές από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Μια παράσταση-περιπλάνηση σε διάφορα είδη μουσικής, από σύγχρονη ελληνική σύνθεση μέχρι τζαζ, με τη Λία Βίσση, τον Στράτο Τζώρτζογλου και τον Χρήστο Σεβαστό (5/9) σε σύνθεση (και στο πιάνο) Βαγγέλη Πετσάλη και Νίκου Πλατύραχου και τον Guido de Flaviis στο σαξόφωνο.
  • Ένα piano session με τον Παναγιώτη Θεοδοσίου (1/9) σε επιλεγμένα jazz standards, κλασικές διασκευές και αγαπημένα θέματα από τη μεγάλη οθόνη.
  • Μπαλάντες των Siskin Group στα κανόνια του Μιαούλη, με φόντο το λιμάνι της Ύδρας.
  • Παλιά κλασικά τραγούδια –και όχι μόνο– από τον Νίκο Γιώργα, νικητή του τηλεοπτικού σόου «Ελλάδα έχεις ταλέντο».
  • Διάφορες εκδηλώσεις μαγειρικής από τη σεφ Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, μεταξύ των οποίων ένα δείπνο μοναστηριακής κουζίνας στη νέα ταβέρνα «Τα Γεφύρια», σπιτική λεμονάδα και παραδοσιακά αμυγδαλωτά (όπως προαναφέραμε) μετά τη συναυλία της χορωδίας της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και σεμινάριο μαγειρικής στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης.
  • Έκθεση των Δήμητρας Μ. Μουρτζίνη, Ειρήνης Μπογδάνου, Ευδοκίας Παπουλή-Δημητροπούλου, Paul Pennisi και Δημήτρη Τράγκα.

    Προπώληση εισιτηρίων Ticket House (Πανεπιστημίου 42, 2103608366), Ιστορικό Μουσείο Ύδρας (2298052355, 2298054142. Μόνο για τις συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και των Λία Βίσση και Στράτου Τζώρτζογλου).

    Φεστιβαλικό trip στην Ύδρα - εικόνα 3
    «Orloff Boutique Hotel»

    Shopping κλασικά στην Έλενα Βότση για κοσμήματα, στο Speak Out και το Spoiled για ρούχα και αξεσουάρ, ενώ για ποτό προτιμάμε το ατμοσφαιρικό bar «Amalour», στο ισόγειο ενός αρχοντικού, σε ένα από τα κεντρικά σοκάκια.

    Για διαμονή η καλύτερη λύση παραμένει το ανανεωμένο «Bratsera» (2298053971, www.bratserahotel.com), ενώ αξιόλογες προτάσεις, με εύκολη πρόσβαση από το λιμάνι, είναι το «Orloff Boutique Hotel» (2298052564, www.orloff.gr) και το «Λητώ» (2298053385, www.letohydra.gr). Τέλος, αν αντέχετε να ανεβείτε αρκετά σκαλιά, το «Hydra Hotel» (2298053420, www.hydra-hotel.gr) έχει πανοραμική θέα από ορισμένα δωμάτια και χαλαρό, cool ύφος.

    Το know how του νησιού

    Φεστιβαλικό trip στην Ύδρα - εικόνα 4
    Εστιατόριο «Castello»

    Πρώτος καφές, σπιτικό πρωινό και γενικά αξιοπρεπέστατα πιάτα (π.χ. σπιτικά νιόκι) και ροφήματα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στον πάντα δημοφιλή «Πειρατή», στην άκρη του λιμανιού. Στην τελευταία μας επίσκεψη, από τα σούπερ γλυκά ημέρας της Γουέντι δοκιμάσαμε γιαούρτι αρωματισμένο με σαφράν, με ξερά φρούτα (σύκο, βερίκοκο κ.ά.) σβησμένα με πόρτο. Για μπάνιο, πέρα από τις κλασικές βουτιές στα βράχια κάτω από τα beach bars «Σπηλιά» και «Ydronetta», τα καϊκάκια και τα θαλάσσια ταξί μπορούν να σας πετάξουν στις οργανωμένες παραλίες Μπίστι και Άγιος Νικόλαος, που συνδυάζουν ψιλό βότσαλο και πεύκο, ή στον πιο κοντινό Βλυχό. Από τα εστιατόρια το «Caprice», στο στενάκι με τις μπουκαμβίλιες, παραμένει αγαπημένο spot, περισσότερο για την όλη ατμόσφαιρα παρά για τις γεύσεις (προτιμήστε τα χειροποίητα ζυμαρικά ή την πίτσα), ενώ ο «Omilos» συνδυάζει ρομαντική ατμόσφαιρα, καλό σέρβις και προσεγμένα πιάτα. Για παραδοσιακές γεύσεις στην πόλη προτείνουμε το «Παραδοσιακό» (2298054155) και το «Γειτονικό» (2298053615), ενώ στις νέες αφίξεις σημειώστε τα «Γεφύρια» (2298029677), τα οποία άνοιξε ο γιος της Χριστίνας (από το «Γειτονικό») σε ένα ήσυχο σημείο κοντά στο γήπεδο, κυρίως με πιάτα της ώρας και καταπληκτική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο.

    Ιδιαίτερη πρόταση το all day beach bar-restaurant «Castello» (2298054101), σε ένα υπέροχο location στα Καμίνια, με πολλαπλές ταράτσες αλλά και ξαπλώστρες στην πριβέ παραλία. Το μενού, υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μπαξεβάνη και του Νίκου Φωτιάδη, προτείνει comfort food και πιο δημιουργικές γεύσεις με ελληνική βάση. Αν προτιμάτε ταβέρνα, πάντα στα Καμίνια, εκτός από τη διάσημη «Κονδυλένια» (2298053520) σημειώστε και τη «Χριστίνα» (2298053516), που σερβίρει σε ήσυχη βεράντα πίσω από το λιμανάκι. Το απροσποίητο περιβάλλον και τη σπιτική μαγειρική της τιμούν και οι επώνυμοι φαν του νησιού.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    29/04/2024

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

    Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

    Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.