Σλοβακία

Από την κοιλάδα του ποταμού Bάαχ μέχρι την οροσειρά των Ψηλών Τάτρας, η Ιωάννα Γκομούζα ανακαλύπτει τις μεγάλες ομορφιές μιας μικρής χώρας με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα, ωραία φύση και ιστορικές λουτροπόλεις.

Σλοβακία

Από την κοιλάδα του ποταμού Bάαχ μέχρι την οροσειρά των Ψηλών Τάτρας, η Ιωάννα Γκομούζα ανακαλύπτει τις μεγάλες ομορφιές μιας μικρής χώρας με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα, ωραία φύση και ιστορικές λουτροπόλεις.

Σλοβακία - εικόνα 1
Λεβότσα

Οδηγώντας σε πεδιάδες και απαλούς λοφίσκους, βλέπεις να ξεπροβάλλουν οικισμοί αρχιτεκτονικά μπιζουδάκια, ιστορικές λουτροπόλεις, υπέροχες ξύλινες εκκλησιές, κι αν σε γοητεύει η ορεινή φύση, στον Βορρά έχει Καρπάθια! Στην καρδιά της Ευρώπης, στα σύνορα του πρώην ανατολικού μπλοκ με τη Δύση, η Σλοβακία διασχίζεται μόλις σε λίγες ώρες. Πέρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα (μια μικρή Βιένη), στην οποία θα επιστρέψουμε σίγουρα το φθινόπωρο, οι εξοχές της χώρας προσφέρονται για διακοπές on the road, ακόμα και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οδοιπορικού στην Κεντρική Ευρώπη, σε συνδυασμό με spa αναζωγόνηση. Εμείς, πάντως, είπαμε να ξεκινήσουμε χαλαρά.

Spa στο νησί!

Σλοβακία - εικόνα 2
To Spa Island στο Πιέστανι

Ογδόντα χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα, το Πιέστανι ήταν ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα αγαπημένη «παιδική χαρά» για την ευρωπαϊκή αριστοκρατία, που έδινε τα… ιαματικά ραντεβού της στις όχθες του ποταμού Βάαχ. Εδώ λοιπόν, στο Spa Island, αρχίσαμε το ταξίδι μας. Αράζαμε για διάβασμα στα παγκάκια απέναντι από το ανακαινισμένο αρτ νουβό ξενοδοχείο «Thermia Palace» και κάναμε ποδήλατο στις λουλουδάτες αλέες.

Το καλύτερό μας, βέβαια, ήταν οι ιαματικές βουτιές – ό,τι πρέπει για ρευματισμούς, αρθριτικά και προβλήματα του μυοσκελετικού. Το νησί διαθέτει πέντε ξενοδοχεία και ξεχωριστές εγκαταστάσεις spa (www.spapiestany.sk). Την πιο ατμοσφαιρική εμπειρία λουτροθεραπείας, ωστόσο, προσφέρει το «Irmia». Κι από θεραπείες, άλλο τίποτε: αγχολυτικά mud packs, μασάζ, για αρχή όμως πέρνα από τις πισίνες. Ξεκινάς με… 20λεπτη προθέρμανση στο θειούχο ιαματικό νερό (στους 38-39°C) και η συνέχεια αποδεικνύεται απολαυστική στη γειτονική ρετρό θολωτή σάλα με τα πολύχρωμα βιτρό. Το νερό εδώ είναι στους 40°C και στον πυθμένα υπάρχει ένα παχύ στρώμα ιαματικής λάσπης για να αλείφεσαι. Σου κάνει ένα δέρμα…

Όταν έρθει η ώρα για βόλτα, διασχίζεις την πεζογέφυρα με την κιονοστοιχία και περνάς απέναντι στη γραφική κωμόπολη. Κάνε μια στάση στο χαριτωμένο Μουσείο Λουτροθεραπευτικής Επιστήμης κι αν βαρεθείς το αραλίκι στα τεράστια πάρκα, έχεις διαδρομές στα πέριξ. Να δεις τα ερειπωμένα κάστρα Beckov και Cachtice – όπου η θρυλική αρχόντισσα Ελίζαμπεθ Μπάθορι λέγεται ότι σκότωσε περισσότερες από 600 νέες κοπέλες για να διατηρήσει τη νιότη της κάνοντας μπάνιο στο αίμα τους! Και να περάσεις όσο χρόνο μπορείς στο κουκλίστικο Τρεντσίν. Εμείς το πρωτοφωτογραφίσαμε από το κάστρο πάνω στο λόφο και μετά, κατηφορίζοντας, σταματήσαμε στο ατελιέ P2 Pottery (Vojtecha Zamarovskeho 1) για να αγοράσουμε κεραμικά προτού αράξουμε στο κέντρο. Φαντάσου σκηνικό: μπροστά σου μια μεγάλη επιμήκης πλατεία με χρωματιστά αρχοντικά και η μπαρόκ εκκλησία των Ιησουιτών και στο φόντο το κάστρο! Αν θέλεις να δοκιμάσεις σλοβάκικο κρασί, σε ένα ατμοσφαιρικό υπόγειο κελάρι αναζήτησε τη Vinoteka Amphora (Farska 6). Για διαμονή σημείωσε το αρ νουβό ύφους «Hotel Tatra» (www.hotel-tatra.sk).

Στη γοτθική διαδρομή

Σλοβακία - εικόνα 3
Ριλάξ στη σάουνα στο «Grand Hotel Permon»

Πάμε και γι’ άλλα κάστρα; Το πιο σημαντικό οχυρό της Σλοβακίας, το κάστρο του Σπις, δεσπόζει στα ανατολικά της χώρας, σε μια περιοχή απ’ όπου τον Μεσαίωνα περνούσαν σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι. Λογικό, λοιπόν, οι πολιτείες της να ακμάσουν και να «ντυθούν» με πανέμορφα σπίτια, εντυπωσιακές εκκλησίες και οχυρώσεις. Θα το διαπιστώσεις ουκ ολίγες φορές ακολουθώντας τη Γοτθική Διαδρομή που ξετυλίγεται για 267 χιλιόμετρα, συνδέοντας μεταξύ άλλων το Κέζμαροκ με τον ξύλινο λουθηρανικό ναό, τη Σπίσκα Σομπότα με την όμορφη μεσαιωνική πλατεία και, φυσικά, τη γοητευτική Λεβότσα. Αχ αυτή η Λεβότσα! Μπαίνεις στη μεγάλη πλατεία της και, βλέποντας τα χρωματιστά αρχοντικά των εμπόρων τριγύρω, δεν θέλεις να φύγεις. Και καλά θα κάνεις. Άλλωστε, εδώ υπάρχει υλικό για εξερεύνηση: το αναγεννησιακό δημαρχείο, τρία μουσεία και η εκκλησία του Αγ. Ιακώβου που κόσμησε με μοναδικής τέχνης ιερά ο περίφημος τεχνίτης Πολ. Για να τα δούμε με υποψιασμένο μάτι, βγήκαμε για ξενάγηση με την ευγενέστατη Ντάνα από το τουριστικό γραφείο Dantour (www.dantour-levoca.sk), η οποία μπορεί να οργανώσει για σένα διάφορες δραστηριότητες στα πέριξ. Εξάλλου, η Λεβότσα βρίσκεται σε κομβικό σημείο για εξορμήσεις από το εθνικό πάρκο Slovak Paradise μέχρι τα Ψηλά Τάτρας.

Χαλάρωση στα Καρπάθια

Σλοβακία - εικόνα 4
Βουτιές με θέα στο «Grand Hotel Kempinski»

Εδώ αποφασίσαμε να κλείσουμε κι εμείς αυτό το ταξίδι, κάτω από τις ψηλότερες κορφές των Καρπαθίων, στο Στρμπσκε Πλέσο, στα 1.351 μέτρα υψόμετρο. Σου γράφω και ονειρεύομαι: είμαι –λέει– ξανά στο ντιζαϊνάτο spa τού άρτι ανακαινισμένου «Grand Hotel Kempinski» (www.kempinski.com/hightatras), δίπλα στην πισίνα, και αγναντεύω την ειδυλλιακή λίμνη. Όταν μου κάνει καρδιά να αφήσω τις αρωματικές «βροχές» στο spa ή το δωμάτιό μου (όλα απλόχωρα, πολυτελή, με μαρμάρινα μπάνια, αλπική θέα κι εξαιρετικές παροχές), θα βγω να περπατήσω στην ακρολιμνιά και θα πάρω και τον αναβατήρα γι’ αυτήν τη σχεδόν κάθετη διαδρομή μέχρι το καταφύγιο! Αν πάντως αναζητάς κάτι πιο οικογενειακό και προσιτό, το «Grand Hotel Permon» (www.hotelpermon.sk) στο Ποντμπάνσκε έχει τον αέρα μιας σύγχρονης πολιτείας διακοπών, αλλά πού αλλού θα κάνεις spa στο ελατοδάσος δωρεάν ή με λίγα ευρώ; Στο Sauna Paradise του ξενοδοχείου σε περιμένουν 27 διαφορετικές ατραξιόν χαλάρωσης, χαμάμ, ατμόλουτρα με ποικίλες μυρωδιές, πισίνες υδρομασάζ, αλατοσπήλαια και ό,τι βερσιόν σάουνας μπορείς να φανταστείς…

Ευχαριστούμε την πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα και τον Σλοβάκικο Οργανισμό Τουρισμού για το ταξίδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.