Μίλα μου για Μήλο

Παραλίες-μνημεία της φύσης αλλά και πανέμορφα χωριά και ιδιαίτερα τοπία που όμοιά τους δεν βρίσκεις πουθενά στην Ελλάδα. Ανεβασμένη βρήκαμε φέτος τη Μήλο και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα για σεπτεμβριάτικες διακοπές ή και long weekends.

Μίλα μου για Μήλο

Παραλίες-μνημεία της φύσης αλλά και πανέμορφα χωριά και ιδιαίτερα τοπία που όμοιά τους δεν βρίσκεις πουθενά στην Ελλάδα. Ανεβασμένη βρήκαμε φέτος τη Μήλο και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα για σεπτεμβριάτικες διακοπές ή και long weekends.

Μίλα μου για Μήλο - εικόνα 1

Με περισσότερα δρομολόγια στο λιμάνι της, η Μήλος ήταν από τους «νικητές» του καλοκαιριού. «Βούλιαξε» τον Αύγουστο από νεαρά ζευγάρια που ήρθαν αποφασισμένα για σαφάρι στις εβδομήντα και βάλε παραλίες της. Όχι πως θα τις προλάβετε όλες σ’ ένα ταξίδι. Θα κάνετε το γύρο του νησιού με καραβάκι για να επισημάνετε ποιες θα προσεγγίσετε κατόπιν οδικώς. Προσωπικά πάντως, προτίμησα τη θαλασσινή περιήγηση από τον Αδάμαντα ως το Κλέφτικο για την παρεΐστικη εμπειρία που προσφέρει το ιστιοφόρο καταμαράν «Χρυσοβαλάντου» και δεν χόρταινα να «σκανάρω» στιγμές και εικόνες: το απόκρημνο ακρωτήριο Βάνι με τις παλιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, τις βουτιές στις Καλογριές, την κακκαβιά στη θαλασσινή σπηλιά της Συκιάς, το κολύμπι στις σπηλιές του Κλέφτικου. Κοστίζει κομματάκι (€ 65 το άτομο), αλλά ούτως η άλλως το Κλέφτικο το προσεγγίζεις μόνο με σκάφος. Η συνέχεια είναι εξίσου δυνατή. Τα λευκά, σαν γλυπτά, βράχια του Σαρακήνικου, τα φιόρδ του Παπάφραγκα, οι βράχινες «γέφυρες» στον Κάπρο, η γαλάζια «αγκαλιά» της Αλογόμαντρας θα σας φέρουν συχνά στον Βορρά. Για αμμουδιές και βοτσαλάδες αράζουμε νότια, με φόντο τα πολύχρωμα βράχια σε Τσιγκράδο και Φυριπλάκα, στα beach bars στο Παλιοχώρι και στην Αγία Κυριακή, στον ερημικό Γέρακα (φτάνετε με βαρκάκι από την Αγία Κυριακή), στους οικογενειακούς Προβατά και Αϊ-Σώστη κι αν αντέχετε χωματόδρομους στις Τριάδες και στον Γέροντα.

Must βόλτες και στέκια

Μίλα μου για Μήλο - εικόνα 2

Μήλος όμως δεν είναι μόνο οι παραλίες. Προικισμένη απλόχερα από την ιστορία και τη φύση, θα μπορούσε να κερδίσει το στοίχημα της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου ποντάροντας στα μοναδικά αξιοθέατα και τοπία της. Η πρώτη εντύπωση βέβαια, από την παραλιακή περαντζάδα στον Αδάμαντα, το λιμάνι, έχει εσάνς τουριστική. Εδώ όμως θα βρείτε και το αξιό­λογο Εκκλησιαστικό Μουσείο στον σπάνιας αρχιτεκτονικής ναό της Αγίας Τριάδας και προνομιούχες βεράντες για ένα ποτό με θέα («Καφέ Μικρό», «Ακτή», «Aragosta», «Vipera Lebertina»), εκτός κι αν ξεμείνετε στα beach bars της Λαγκάδας ή στο μεζεδοπωλείο «Ω! Χαμός» στην παραλία Παπικινού.

Για πλήρες πακέτο κυκλαδίτικης γραφικότητας, ανεβήκαμε στην Πλάκα. Στα πόδια του βενετσιάνικου κάστρου, τ’ ασπρισμένα σοκάκια της κρύβουν υπέροχα συναπαντήματα για αγορές (Coorita, Χώρος Άμμου, Γητεύτρα, Το Εργαστή­ρι, Θιβόλι), γευσιγνωσίες (δοκιμάστε καρπουζόπιτα και γλυκό κουφέτο στον «Παλαιό» και στα «Παραδοσιακά Εδέσματα Μήλου») αλλά και μουσεία. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο σάς περιμένουν σημαντικά προϊστορικά ευρήματα από τη Φυλακωπή, στο Λαογραφικό ένα καλοστημένο παραδοσιακό σπίτι, ενώ πλάι του, από την αυλή της «Κορφιάτισσας», θ’ απολαύσετε τον κόκκινο δίσκο του ήλιου να χάνεται πίσω από την Αντίμηλο. Ανάλογο σκηνικό «σερβίρει» και το καφέ «Utopia». για το απόλυτο πανοραμίκ και ηλιοβασίλεμα ωστόσο ανηφορίστε στο κάστρο.

Στα πέριξ της Πλάκας, σε απόσταση που καλύπτεται ωραιότατα με πεζοπορίες, βρίσκονται τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του νησιού. Μιλάμε για τις μοναδικές στην Ελλάδα κατακόμβες που άνοιξαν ξανά φέτος, το θέατρο και η αρχαία πόλη όπου «κοιμόταν» το άγαλμα της Αφροδίτης, πριν καταλήξει στο Λούβρο, και τέλος, τα «σύρματα», τα σπίτια για τις βάρκες που «χρωματίζουν» ψαροχώρια σαν το κουκλίστικο Κλήμα, το Φουρκοβούνι, την Αρετή. Ανηφορίζοντας προς Βορρά, τα «σύρματα» κερδίζουν τα φλας και στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Μην παραλείψετε όμως μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής.

Metal power!

Μίλα μου για Μήλο - εικόνα 3

Μέχρι πριν από 90.000 χρόνια στη «γειτονιά» της Μήλου η κατάσταση λέει ήταν εκρηκτική, κυριολεκτικά! Χάρη στην πλούσια ηφαιστειακή δραστηριότητα όμως το νησί κέρδισε μύρια καλά: θερμά νερά για ιαματικές βουτιές (στο Παλιοχώρι και μπροστά στη ΔΕΗ), εντυπωσιακούς βράχινους σχηματισμούς που «χύνονται» στη θάλασσα και αξιοζήλευτο ορυκτό πλούτο. Για όλα αυτά θα κατατοπιστείτε δεόντως στο Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα για να βγείτε μετά για σαφάρι στα παροπλισμένα, αλλά άκρως υποβλητικά Θειορυχεία και στο γιγαντιαίο όσο και εντυπωσιακό μεταλλείο της Αγγεριάς. Κι επειδή μετά από τόσους χωματόδρομους η υπόθεση σηκώνει φαγητό, δεν βλέπουμε καλύτερη επιλογή από τα ταβερνάκια στα Πολλώνια και οπωσδήποτε τα γλυκά της Στέλλας στην «Κιβωτό των Γεύσεων».

Πού να μείνετε

Στον Αδάμαντα «Santa Maria Village» (2287021949), «Alba Studios» (2287023239), «Πορτιανή» (2287022950). Στα Πολλώνια «Melian Hotel & Spa» (2287028200), «Asterias» (2287041466), «Τα Γλαρονήσια» (2287041468). Στην Τρυπητή «Μύλος του Μαρκέτου» (2287022147). Στην Πλάκα «Mimallis Apartments» (2287021094), «Studios Νούλα» (2287021591). Στο Σαρακήνικο «Limeri Apartments» (2287022439). Στον Προβατά «Golden Milos Beach» (2287031307).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.