Δράμα

Από τις χιονισμένες πίστες του Φαλακρού στα παραδοσιακά μακεδονίτικα χωριά και στους αρχαιολογικούς χώρους. Ανεβήκαμε στα ορεινά της Δράμας και απολαύσαμε φύση στον υπερθετικό και… τοπικά κρασιά.

Δράμα

Από τις χιονισμένες πίστες του Φαλακρού στα παραδοσιακά μακεδονίτικα χωριά και στους αρχαιολογικούς χώρους. Ανεβήκαμε στα ορεινά της Δράμας και απολαύσαμε φύση στον υπερθετικό και… τοπικά κρασιά.

Δράμα - εικόνα 1
Περιμένοντας το λιφτ στο Φαλακρό

Πριν απορρίψετε το long weekend στη Δράμα λόγω απόστασης, σκεφτείτε το αλλιώς: θα πάτε με αεροπλάνο. Το αεροδρόμιο της Καβάλας απέχει γύρω στα σαράντα λεπτά. Παίρνεις την πολύ πρωινή πτήση κι επιστρέφεις με τη βραδινή, κερδίζοντας έτσι κάθε μέρα στο μάξιμουμ. Κάπως έτσι εξερευνήσαμε κι εμείς την περιοχή, όντας προσκεκλημένοι του Δικτύ­ου Φιλοξενίας Έκσταση, μιας δραστήριας ομάδας 18 επαγγελματιών του τουρισμού, η οποία προτείνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγροτουριστικής περιήγησης. Τριγυ­ρίσαμε σε σπήλαια και παρθένα δάση, ακολουθήσαμε αρχαίες διαδρομές στους Φιλίππους και στο ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση, απολαύσαμε γευσιγνωσίες σε οινοποιεία (π.χ. το Κτήμα Κ. Λαζαρίδη και η Οινοποιία Μανωλεσάκη στην Αδριανή, το Κτήμα Ν. Λαζαρίδη στην Αγορά και το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι). Τέτοια εποχή, βέβαια, το μυαλό μας αποζητάει χιόνια...

Φαλακρό, αλλά καλό!

Δράμα - εικόνα 2
Βώλακας

Κάθεσαι στο σαλέ στα 2.102 μέτρα και κάτω από τα πόδια σου χάσκει ένα –θαρρείς απύθμενο– φαράγγι. Ρολάρεις στις πλαγιές και δεν χορταίνεις το πανόραμα: η λίμνη του Νέστου στεφανωμένη από τις βουνοκορφές της Ροδόπης. Highlight το εντυπωσιακό αλπικό βάραθρο Χιονότρυπα.

Για να χαρείτε το βουνό, θα μείνετε στον Βώλακα ή τον Γρανίτη, δύο ήσυχα χωριά, τα οποία τα τελευταία χρόνια αποκτούν ενδιαφέρουσες υποδομές διαμονής. Πιο κοντινή πρόσβαση στο χιονοδρομικό και περισσότερες επιλογές προσφέρει ο Βώλακας. Ως τοπίο όμως, ίσως να σας αρέσει περισσότερο ο Γρανίτης, ο οποίος απλώνεται σε μια δασωμένη ρεματιά. Όπου κι αν μείνετε, οργανώστε μια εκδρομή στο Οχυρό Λίσσε και το ερειπωμένο σανατόριο.

Και ν’ ανεβείτε οπωσδήποτε στο Παγονέρι. Aυτό το παραδοσιακό χωριουδάκι με τα γοητευτικότατα, αλλά εγκαταλειμμένα μακεδονίτικα σπίτια είναι αποκάλυψη. Κάντε μια βόλτα, «σκαρφαλώστε» στο καμπαναριό της εκκλησίας και μετά βουρ για φαγητό στο «Ηλιοστάσιο», μια μερακλίδικη ταβέρνα που θα σας ταξιδέψει στις γαστρονομικές παραδόσεις των πληθυσμών που ζουν στην περιοχή μέσα από μια ποικιλία γεύσεων.

Στο δρόμο για το Μενοίκιο

Δράμα - εικόνα 3
Ο Στέργιος Κοζάκης επί τo έργoν στην ταβέρνα «Ηλιοστάσιο»

Επιστρέφοντας προς τη Δράμα, προορισμός μας ήταν το σπήλαιο Αγγίτη και το άξιζε 100%. Ακολουθείτε για 600 μέτρα μέσα στη γη το υπόγειο ποτάμι και ο έξω κόσμος φαντάζει απίστευτα μακρινός. Πριν φτάσετε στο σπήλαιο όμως, σταματήστε στα Κοκκινόγεια: στο οινοποιείο Παυλίδη και στον πρότυπο συνεταιρισμό των γυναικών του χωριού για προμήθειες. Για εναλλακτική δράση, στη γειτονική Μικρόπολη, η ταβέρνα «Αγνάντι», εκτός από καλοφτιαγμένα πιάτα σερβίρει επιπλέον… εξαιρετική θέα στον κάμπο, άλογα για περιηγήσεις και συμβουλές για το πού θα συναντήσετε τα άγρια άλογα του Μενοίκιου. Καλή κρεοφαγία και θέα προσφέρει η ταβέρνα «Μενοίκιο» στην Καλλιθέα.

Φτάνοντας στην πόλη

Δράμα - εικόνα 4
To καφέ των ενοικιαζόμενων κατοικιών Μαρήλια στον Βώλακα

Το πρώτο πράγμα που θα δεις είναι οι πηγές Αγίας Βαρβάρας, ένα γλυκύτατο πάρκο με τρεχούμενα νερά, παλιούς μύλους και μια μεγάλη καπναποθήκη. Η πιο γοητευτι­κή γειτονιά αναπτύσσεται πλάι στα βυζαντινά τείχη (στην οδό Βενιζέλου). Η νεολαία, πάντως, δίνει ραντεβού στα καφέ-μπαρ απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο και για πιο σοφιστικέ καταστάσεις στο «Loft» (Λαμπριανίδη 8) και το καφενείο «Ελευθερία» (στην Ελ. Βενιζέλου). Για φαγητό «τσακίζουμε» θαλασσινα στο «Μπέρδεμα των Γεύσεων» (Βεργίνας 187).

Ο... γητευτής των πτηνών

Πολύ κοντά στην πόλη της Δράμας, στο χωριό Αγορά, ο Κώστας Ελευθεριάδης φιλοξενεί τα πιο ιδιαίτερα πτηνά της Βόρειας Ελλάδας στο Πάρκο Αρπακτικών.

Διαμονή

Βώλακας: «Petalo Resort» (6948248104). «Αλώνι του κυρ-Θανάση» (2523023714), «Μαρήλια» (2523023350),«Μονοπάτι Ε6» (2523023916). Γρανίτης: «Grand Chalet Granitis» (2523022832), «Granitis Hotel» (2523021049).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.