Χριστούγεννα θεαματικά!

Φωτιές στη Φλώρινα, Καστοριανά Ραγκουτσάρια, Κλαδαριές στη Σιάτιστα ή Τζαμαλάρια στην 'Αρνισσα; η Ιωάννα Γκομούζα τα προυσιάζει και μας δίνει 4 λόγους για να περάσουμε θεαματικά Χριστούγεννα...

Χριστούγεννα θεαματικά!
  • Φωτιές στη Φλώρινα

    Αυτή την Τρίτη τα μεσάνυχτα θα καεί το πελεκούδι στις γειτονιές της Φλώρινας, χάρη σ’ ένα παγανιστικό έθιμο, που στην πορεία συνδέθηκε με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό. Εξήντα φωτιές ανάβουν στην πόλη, με ξύλα που συλλέγουν οι Φλωρινιώτες για μήνες, ενίοτε και με… κλεψιμαίικα, και γύρω τους στήνεται γιορτή με ζωντανή μουσική, κρασί, γλυκά και φασολάδα. Γυρίστε την πόλη, αλλά φροντίστε να περάσετε οπωσδήποτε από την Πλατεία Ηρώων: είναι το φαβορί για την πιο εντυπωσιακή φωτιά!

  • Καστοριανά Ραγκουτσάρια

    Μεσοβδόμαδα πέφτει φέτος το καστοριανό καρναβάλι. Τα μεταμφιεσμένα μπουλούκια θα κυκλοφορούν εν χορδαίς και οργάνοις ζητώντας κεράσματα από τους νοικοκυραίους, από τις 6 έως τις 8/1. Στις 4/1 όμως ο δήμος ετοιμάζει προεόρτιο ξεφάντωμα με πατινάδα, εδέσματα και μουσική αλλά και γιορτή τσιγαρίδας –ψητό χοιρινό– στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Παραδοσιακές γιορτές πάντως θα πετύχετε σε όλο το νομό Καστοριάς. Την παραμονή των Χριστουγέννων, στο Κρανοχώρι και το Χιλιόδεντρο ανάβουν φωτιές για να υποδεχτούν τον Χριστό, ενώ την Πρωτοχρονιά στο Άργος Ορεστικό έχει σατυρικό καρναβάλι.

  • Κλαδαριές στη Σιάτιστα

    Επί ποδός οι Σιατιστινοί από τις 23/12 έως τις 6/1 για να τιμήσουν τα έθιμα του Δωδεκαημέρου. Το γλέντι ξεκινά την Τρίτη με το άναμμα της πρώτης κλαδαριάς στον Άγιο Νικάνορα, συνεχίζεται την Τετάρτη 24/12 με τα κόλιαντα –τα κάλαντα δηλαδή–, στις 30/12 είναι η ώρα για τα Σούρουβα με κλαδαριές στην Πλατεία Γεράνειας και τη Γιάγκοβη, ενώ στις 5 και 6/1 τη σκυτάλη παίρνουν τα καρναβαλικά Μπουμπουσιάρια. Κάπου μεταξύ οίνου και χορού, θα επισκεφθούμε και κάνα από τα ιστορικά αρχοντικά της…

  • Τζαμαλάρια στην Άρνισσα

    «Μπουρλοτιέρικη» η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στις όχθες της Βεγορίτιδας. Στο κέντρο της Άρνισσας, ο χορός γύρω από την αναμμένη φωτιά ξεκινά γύρω στις 9 το βράδυ, συνοδεία κρασιού και βραστής γίδας. Την ημέρα των Θεοφανίων, πάλι, το ρίχνουν στα παντρολογήματα αναβιώνοντας τα Τζαμαλάρια, έναν σατυρικό γάμο με πρωταγωνιστές μια... αντρογυναίκα νύφη κι ένα πειραχτήρι καλικάντζαρο. Ι.Γκ.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

    Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

    ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
    04/05/2024

    Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

    Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

    Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

    Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

    "Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

    Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

    MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

    Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

    Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

    Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.