Εύβοια on the road

Αν σας έρθει όρεξη για μονοήμερη απόδραση σε ορεινά –και όχι πολύ γνωστά– μέρη, πάρτε νωρίς νωρίς το φέρι από τον Ωρωπό για την Ερέτρια και κάντε μια κυκλική διαδρομή στην Κεντρική Εύβοια. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά, οι δρόμοι στενοί κι οι στροφές άπειρες, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει.

Εύβοια on the road

Αν σας έρθει όρεξη για μονοήμερη απόδραση σε ορεινά –και όχι πολύ γνωστά– μέρη, πάρτε νωρίς νωρίς το φέρι από τον Ωρωπό για την Ερέτρια και κάντε μια κυκλική διαδρομή στην Κεντρική Εύβοια. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά, οι δρόμοι στενοί κι οι στροφές άπειρες, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει.

Εύβοια on the road - εικόνα 1

Με αφετηρία την Ερέτρια, η κλασική διαδρομή για την Κύμη περνά από την αδιάφορη, τουριστική Αμάρυνθο και το πολύπαθο Αλιβέρι, για να συνεχίσει βόρεια διασχίζοντας χωριά νεοελληνικής αισθητικής. Εσείς, ωστόσο, από την Ερέτρια θ’ ακολουθήσετε τη διακλάδωση που ανεβαίνει προς τον Όλυμπο (έχει κι η Εύβοια!) και στη μεγάλη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά προς το Γυμνό. Από εκεί ξεκινά ημιορεινή διαδρομή, η οποία, περιδιαβαίνοντας τον Όλυμπο και τα Κοτύλαια Όρη, θα σας οδηγήσει στις Κονίστρες και στο μπαλκόνι του Αιγαίου, την αρχοντική Κύμη. Από εκεί, με τη θέα του Αιγαίου στα δεξιά σας, παίρνετε το δρόμο που αγκαλιάζει το βουνό και σας βγάζει στο Μετόχι. Κι επειδή «η ζωή ξεκινά εκεί όπου τελειώνει η άσφαλτος», ένας μέτριας βατότητας χωματόδρομος κατεβαίνει φιδωτός μέχρι τους Στρόπωνες, στη ρίζα του όρους Δίρφη. Αν θέλετε, κατεβαίνετε και μέχρι τη φημισμένη παραλία της Χιλιαδούς. αν όχι, ανηφορίζετε ανάμεσα από το Ξεροβούνι (που δεν είναι ξερό) και τη Δίρφη μέχρι την εξίσου φημισμένη Στενή, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Από εκεί, επιστροφή στην Ερέτρια όχι μέσω Νέας Αρτάκης, αλλά από τη διαδρομή Πίσσωνα-Θεολόγου για να έχετε συνεχή θέα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Εύβοια on the road - εικόνα 2

Η διαδρομή επιφυλάσσει συνεχείς εναλλαγές κι εκπλήξεις. Θα περιδιαβείτε τέσσερα βουνά, θα περάσετε από φαράγγια, ποταμάκια και βρύσες με γάργαρα νερά και χωριά πετρόχτιστα με μεσαιωνικούς πύργους. Με ορίζοντα ανοιχτό στο καταγάλανο Αιγαίο, οροπέδια, κοιλάδες, πλατώματα, απόκρημνες πλαγιές, διάσελα, βλάστηση εξαίσια από πυκνά δάση γεμάτα καστανιές, πεύκα, έλατα και οξιές. Θα έχετε μια πρώτη εμπειρία ενός ειδυλλιακά ευλογημένου μέρους. TIPS

  • Προμηθευτείτε έναν καλό χάρτη, εγώ χρησιμοποίησα τον 04-2 της Ανάβασης.
  • Στάση στην Κύμη, του μεγάλου γιατρού Παπανικολάου, για περπάτημα στα καλντερίμια και μπακλαβά στην πλατεία.
  • Τα παϊδάκια δίπλα στα πλατάνια είναι θεσμός στη Στενή.
  • Θα στενοχωρηθείτε διασχίζοντας την καμμένη περιοχή κοντά στα Μανίκια. l Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε: «Valledi Village» στην παραλία της Κύμης (www.valledivillage.gr, 2222024210).
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

    Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    29/04/2024

    Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

    Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

    Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

    Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.