Hot Bath

Το καινούργιο εντυπωσιακό spa που άνοιξε δίπλα στα ερείπια των διάσημων ρωμαϊκών λουτρών του Bath κάνει την πανέμορφη ιστορική πόλη της βρετανικής εξοχής hot προορισμό για wellness trips με brit φινέτσα.

Hot Bath

Το καινούργιο εντυπωσιακό spa που άνοιξε δίπλα στα ερείπια των διάσημων ρωμαϊκών λουτρών του Bath κάνει την πανέμορφη ιστορική πόλη της βρετανικής εξοχής hot προορισμό για wellness trips με brit φινέτσα.

Hot Bath - εικόνα 1
Ανεπανάληπτη θέα από τη rooftop πισίνα του Thermae Bath Spa.

Spa θεραπείες-τελευταία λέξη της μόδας, όπως το watsu (water+siatsu), σε πισίνες του 18ου αιώνα όπου έχει κολυμπήσει ο Τσαρλς Ντίκενς. Regency-style ξενοδοχεία που θυμίζουν πίνακες του Γκέινσμπορο με butler service, αλλά και μοντέρνα boutique hotels που κρύβονται πίσω από κλασικές γεωργιανές προσόψεις. Παλιές pubs που έχουν μεταμορφωθεί σε γαστρονομικά εστιατόρια, εκλεκτά deli και sandwich bars με βιολογικά προϊόντα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε επιβλητικά κτίρια του 18ου αιώνα, βγαλμένα από μυθιστορήματα της Τζέιν Όστιν. Με επίκεντρο τα διάσημα θερμά λουτρά που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι 2.000 χρόνια πριν, το νέο εντυπωσιακό δημόσιο Thermae Bath Spa, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από ενάμιση χρόνο, επανέφερε το Bath στους πιο hot τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αρκετά μικρό για να το εξερευνήσετε με τα πόδια αλλά και αρκετά μεγάλο για να φιλοξενεί εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία πολύ υψηλού επιπέδου, με έξοχους κήπους, καταπράσινα πάρκα και καταπληκτική αρχιτεκτονική, το Bath αποτελεί ιδανική πρόταση για ανοιξιάτικα weekends, αφού, εκτός των άλλων, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για spa. Δεν είναι τυχαίο που ο star chef Jamie Oliver ετοιμάζεται ν’ ανοίξει εδώ το επόμενο εστιατόριό του μέχρι το καλοκαίρι.

Η αρχιτεκτονική της πόλης, με τα ψηλοτάβανα γεωργιανά κτίρια από την τοπική κίτρινη πέτρα, μαρτυρά με την πρώτη ματιά ότι 200 χρόνια πριν το Bath ήταν το πιο κομψό και περιζήτητο resort της χώρας. Αφαιρέστε τα σημάδια του 21ου αιώνα από τους φαρδείς δρόμους και τα σπίτια που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά δεξιά κι αριστερά του ποταμού Avon και μπορείτε εύκολα να νιώσετε σαν ηρωίδα της Τζέιν Όστιν που πηγαίνει με την άμαξά της στο Pump Room για να πιει ένα ποτήρι θαυματουργού ιαματικού νερού. Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι το Bath, ακόμα και τότε, ήταν τόσο καθωσπρέπει όσο ήθελε να δείχνει. Σ’ αυτήν την πόλη που φημιζόταν για τα συνοικέσιά της, ακόλαστοι προικοθήρες κλεβόντουσαν με νεαρές κληρονόμους και νέες κοπέλες έκρυβαν παράλογα αισθήματα για ορμητικούς αριστοκράτες. Έτσι ακριβώς είναι το Bath: εξευγενισμένο στην επιφάνεια και από κάτω σιγοβράζει. Έτοιμοι να βουτήξετε το δάχτυλό σας;

Spa back to basics

Hot Bath - εικόνα 2
Τα περίφημα ρωμαϊκά λουτρά Aqua Sulis αναβιώνουν ως spa στο σήμερα.

Μερικώς χτισμένο πάνω στα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών και απλωμένο σε πέντε αναστηλωμένα ιστορικά κτίρια του 18ου αιώνα που περιβάλλονται κατά κάποιον τρόπο από μια σύγχρονη γυάλινη κατασκευή, το «Thermae Bath Spa» σε εντυπωσιάζει πολύ πριν πιάσεις στα χέρια σου το μενού με τις θεραπείες. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα τέτοιο καλοσχεδιασμένο, καθαρό και από κάθε άποψη εντυπωσιακό spa είναι δημόσιο. Στην υπαίθρια πισίνα, όπου μπορείτε να καθίσετε απολαμβάνοντας τη θέα ολόκληρης της πόλης και τους καταπράσινους λόφους που την περιτριγυρίζουν (επτά, όπως ακριβώς και τη Ρώμη), η εμπειρία είναι πραγματικά ανεπανάληπτη. Το «Thermae Bath Spa» προσφέρει μια σειρά θεραπειών, body wraps (με λάσπη, καφέ ή σιτάρι από τις Άλπεις), δώδεκα ειδών μασάζ, υδροθεραπείες (watsu και vichy ντους), body care και facials, καθώς και μαθήματα yoga, pilates και διαλογισμού. Εγώ διαλέγω ένα watsu. Η θεραπεύτριά μου (πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης της Σλοβακίας) με οδηγεί στην πιο κομψή πισίνα του 18ου αιώνα, όπου έχουν κολυμπήσει από την πριγκίπισσα de Lamballe μέχρι τη βασίλισσα Βικτορία και τον Τσαρλς Ντίκενς. Νιώθω ιδιαίτερα προνομιούχα καθώς η θεραπεύτρια μου κάνει απαλό μασάζ στους μυς των ποδιών και των χεριών κι εγώ επιπλέω σε νερό 36°C. Αφήνομαι στη δύναμή του για να εξαφανίσει το στρες και τα διάφορα μικροπροβλήματα του σώματός μου, ενώ η έλλειψη βάρους και η απόλυτη στασιμότητα ηρεμούν το πνεύμα. «Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ένα spa με φυσικά ιαματικά νερά και θεραπείες που αναζωογονούν το πνεύμα και το σώμα με τον πιο απλό τρόπο» δηλώνει η διευθύντρια πωλήσεων του κέντρου Charlotte Hanna. Και συμπληρώνει: «Όπως ακριβώς και οι Ρωμαίοι». Στο χώρο της εσωτερικής πισίνας, το άπλετο φυσικό φως που εισέρχεται από τους γυάλινους τοίχους δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον για να ξεκουραστείτε, να αναπαυθείτε και να θεραπευτείτε. Εδώ μπορείτε να αφήσετε το νερό που ρέει προς μια διεύθυνση να σας παρασύρει ή να χαρείτε ένα αναζωογονητικό μασάζ στα jets που βρίσκονται στις άκρες της πισίνας. Η απόλαυση ολοκληρώνεται με βαθιές εισπνοές στα γυάλινα χαμάμ με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, καθένα από τα οποία έχει τη δική του μυρωδιά (λεβάντα, ευκάλυπτος, πεύκο ή γιασεμί), και μ’ ένα δροσερό ντους στον μεγάλο «καταρράκτη».

Bath after bath

Hot Bath - εικόνα 3
Βόλτα στα «ζωγραφιστά» δρομάκια του Northumberland place.

Αν μετά την απόλαυση ενός σύγχρονου spa θέλετε να δείτε πώς περνούσαν την ώρα τους οι Ρωμαίοι στις θερμές πηγές του Aqua Sulis, επισκεφτείτε το αντίστοιχο μουσείο. Πεζοδρόμια φαγωμένα από τα σανδάλια των Ρωμαίων οδηγούν στο κέντρο των παλιών ρωμαϊκών λουτρών με την απίστευτη ύδρευση, την τελειότερη υποδαπέδια θέρμανση και τις πισίνες όπου κολυμπούσαν. Γύρω από τα λουτρά, βρέθηκαν τα ερείπια του ναού της θεάς Αθηνάς και διάφορα πολύτιμα αντικείμενα που πετούσαν σε μια πισίνα για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες τους. Οι Ρωμαίοι, μάλιστα, εξασκούσαν και ένα είδος... μαύρης μαγείας, καθώς, εκτός από ευχές, έγραφαν σε μεταλλικές πλάκες και κατάρες, ζητώντας της να τις πραγματοποιήσει.

Μέσα στο κτίριο που στεγάζει τα ρωμαϊκά λουτρά, βρίσκεται και το Pump Room (το δωμάτιο της αντλίας), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ποτήρι ζεστό νερό από τη μία εκ των τριών πηγών που χρησιμοποιούνται σήμερα και ν’ ανακαλύψετε μόνοι σας αν πράγματι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορείτε να έρθετε εδώ και το μεσημέρι, για να γευματίσετε σε μια από τις πιο εντυπωσιακές γεωργιανές αίθουσες της πόλης συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής ή το απόγευμα για την ιεροτελεστία ενός κλασικού αγγλικού τσαγιού. Βέβαια το Bath είναι

γεμάτο ατμοσφαιρικές, μικρές τσαγερίες βγαλμένες λες από μυθιστόρημα εποχής, όπου μπορείτε να απολαύσετε το afternoon tea σας σε «διάφανα» πορσελάνινα σερβίτσια με κέικ, γλυκάκια, φρέσκα σαντουιτσάκια και τα παραδοσιακά scones με μαρμελάδα και χειροποίητη κρέμα.

Οι απολαύσεις του sightseeing δεν σταματούν εδώ. Περπατήστε στους δρόμους του Bath μέχρι να φτάσετε στον σαξονικό καθεδρικό ναό, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε συναυλίες και κονσέρτα κλασικής μουσικής. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να φλερτάρετε με το παλιομοδίτικο feeling είναι μέσα σε μια άμαξα με άλογα, με τα πόδια σας σκεπασμένα κάτω από την κουβέρτα. Τα ρομαντικά tours σάς μεταφέρουν σε στενά δρομάκια στρωμένα με πέτρες και κρυφές γειτονιές. Αλλιώς, κλείστε μια πτήση με αερόστατο και σαμπάνια για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά. Από τα πολλά μουσεία της πόλης, ξεχωρίζει το No1 Royal Crescent, όπου παρουσιάζεται με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος ζωής και διασκέδασης των κατοίκων του Bath το 18ο αιώνα. Στο μουσείο της Μόδας, μπορείτε να θαυμάσετε ενδύματα 400 χρόνων αλλά και να δοκιμάσετε να φορέσετε έναν κορσέ με κορδόνια! Μερικά ακόμη ιδιαίτερα μουσεία είναι το Holburne με πορτρέτα, μινιατούρες, πολύτιμα κουτιά και ασημικά, το Jane Austen Centre, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της πιο γνωστής κατοίκου του Bath, και το μουσείο Ασιατικής Τέχνης όπου μπορείτε να θαυμάσετε ασιατικές πορσελάνες.

Butler service & brit gourmet

Hot Bath - εικόνα 4
Regency διακόσμηση στα πολυτελή δωμάτια του «Royal Crescent Hotel».

Από τα ξενοδοχεία, ξεχωρίζει το Macdonald Bath Spa Hotel, κάπως αποτραβηγμένο από το κέντρο και τη φασαρία της πόλης, μέσα σ’ έναν πελώριο, καταπράσινο κήπο. Το κτίριο που το στεγάζει υπήρξε εξοχική κατοικία ενός στρατηγού και στη συνέχεια σπίτι μιας μεγάλης οικογένειας κληρικών. Εδώ θα σας φιλοξενήσουν με τον καλύτερο σκοτσέζικο τρόπο, με ουίσκι, δηλαδή, σε κλασικά σαλόνια με τζάκι, και θα σας κακομάθουν στο ολοκαίνουργιο spa που προσφέρει highland θεραπείες με heather blossom, sea buckthorn massage ή ένα Scentao με ζεστές πέτρες.

Στο spa του ξενοδοχείου θα βρείτε μια μεγάλη εσωτερική πισίνα που στη συνέχειά της γίνεται υπαίθρια, 6 δωμάτια θεραπειών, χαμάμ και infra red room. Ξεχωρίζουν οι imperial suites, που διαθέτουν κρεβάτια με ουρανό, ένα προσωπικό σαλόνι με το τζάκι του και butler που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σας με το πάτημα ενός κουμπιού: θα σας κλείσει τραπέζι στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή εισιτήρια για το θέατρο, ένα ταξί ή μια θέση στο τρένο για την επιστροφή σας στο Λονδίνο. Ύστερα από τέτοια περιποίηση, σίγουρα θα δυσκολευτείτε να μείνετε αλλού.

Το Royal Crescent Hotel είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν την αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα και τη regency εσωτερική διακόσμηση. Στο πίσω μέρος του καλοσχεδιασμένου κήπου, βρίσκουμε το Bath House Spa. Διαλέξτε ένα από τα δωμάτια που βλέπουν στην πόλη και απολαύστε τη φαντασμαγορική θέα.

Στο boutique Queensberry Hotel η εσωτερική μοντέρνα διακόσμηση έρχεται σε ευχάριστη αντίθεση με τα τρία γεωργιανά κτίρια που το στεγάζουν. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και διαθέτει 29 δωμάτια, όλα με διαφορετική διακόσμηση, σύγχρονη πολυτέλεια και κλασικό σέρβις. Εδώ θα βρείτε και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, το Olive Tree, όπου σερβίρεται μια μοντέρνα απόδοση κλασικών βρετανικών πιάτων, μαγειρεμένων με τα καλύτερα ντόπια υλικά – αξίζει να δοκιμάσετε την πάπια και τα ψάρια τους. Πολυτελές ξενοδοχείο σε εξοχική έπαυλη με ωραίους κήπους είναι και το The Bath Priory Hotel, Restaurant & Spa. Highlight το εστιατόριό του, βραβευμένο με αστέρι Michelin, αλλά και το spa για υδροθεραπείες με θέα στον κήπο.

Το καλύτερο εστιατόριο στο Bath είναι το Dower House του «Royal Crescent» με μοναδική βρετανική κουζίνα – δοκιμάστε ορτύκια με σιγοψημένες φακές, σουφλέ με ελάφι και ραβέντι, καθώς και βοδινό φιλέτο. Το πιο νεανικό Cavendish Restaurant στο ξενοδοχείο «Dukes» προσφέρει ένα μενού με σύγχρονη διάθεση. Δοκιμάστε την καραβιδοσαλάτα του για πρώτο πιάτο και την πάπια απ’ τα κύρια. Το Hole in the Wall ήταν το πρώτο gourmet εστιατόριο της πόλης. Το φαγητό του είναι καλομαγειρεμένο, σε προσιτές τιμές, και η λίστα των κρασιών εκτεταμένη. Το εστιατόριο του γνωστού Άγγλου σεφ Jamie Oliver Jamie’s Italian αναμένεται ν’ ανοίξει το καλοκαίρι. Θα είναι το πρώτο μιας σειράς εστιατορίων στη Βρετανία, με φιλοσοφία urban casual dining, προσιτές τιμές, ζυμαρικά και αρτοποιήματα που θα παρασκευάζονται αυθημερόν από φρέσκα υλικά στο μαγαζί.

Ιδιαίτερη εμπειρία τα μαθήματα μαγειρικής του Γάλλου σεφ Richard Bertinet στο Bertinet Κitchen που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών – από παιδικά μαθήματα μέχρι 3 course dinner για μια ιδιαίτερη βραδιά για δύο.

Στο Bath, αξίζει να ψωνίσετε ντόπια τυριά και κρέατα που θεωρούνται από τα καλύτερα της Βρετανίας ή αντίκες στα καταστήματα της Walcot Street. Από τα deli, ξεχωρίζουν το Bath Sausage Shop που πουλάει 30 ειδών λουκάνικα και το Fine Cheese Company με πάνω από 200 ειδών τυριά. Στο cafe του, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα καλό αγγλικό sandwich και ένα αυθεντικό καφέ. Στο The House of Minerva Chocolate Shop θα βρείτε χειροποίητες σοκολάτες και vintage σαμπάνια – αγοράστε ένα κεφάλι της Αθηνάς γεμάτο nougatine!

Spa info

Hot Bath - εικόνα 5
Οι Ρωμαίοι απολάμβαναν εδώ τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών 2.000 χρόνια πριν.

Τα θερμά λουτρά του Bath ξανάνοιξαν πριν από ενάμιση χρόνο τις πόρτες τους στα ριζικά ανακαινισμένα κτίρια του 18ου αιώνα. Highlight των εντυπωσιακών τους εγκαταστάσεών είναι η rooftop υπαίθρια πισίνα με πανοραμική θέα της πόλης. Διαθέτουν επίσης μια μεγάλη και δύο μικρότερες εσωτερικές πισίνες, 4 γυάλινα χαμάμ, σουίτες νερού για ειδικές υδροθεραπείες και 20 δωμάτια θεραπειών. Τα νερά, που φημίζονται για τη θεραπεία ρευματισμών, οσφυαλγιών, νεφρίτιδων και ισχιαλγιών, έρχονται από φυσικές πηγές, φιλτράρονται και διατηρούνται σε θερμοκρασία σώματος.

Πώς ξεκίνησε όμως η μύηση του Bath στην κουλτούρα του spa; Τα φυσικά ιαματικά νερά του, που προέρχονται από τους λόφους Mendip, έχουν θερμοκρασία 47°C και περιέχουν 43 ορυκτά (θειικό άλας, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρο, πυρίτιο, ασβέστιο, χλώριο και διτανθρακικό άλας είναι τα σπουδαιότερα). Λέγεται ότι εδώ θεραπεύτηκε ο πρίγκιπας Bladud από λέπρα, όταν κατά λάθος έπεσε στις λακκούβες με τα θερμά νερά που γέμιζαν τον τόπο με ατμούς, το 863 π.Χ., κι αργότερα έχτισε την πρώτη πόλη του Bath για να ευχαριστήσει τους θεούς. Το 43 μ.Χ. καταφθάνουν οι Ρωμαίοι και χτίζουν μια δεξαμενή γύρω από τις θερμές πηγές και στη συνέχεια μια σειρά λουτρών με υπέροχες κολυμπήθρες και χαμάμ καθώς και ένα ναό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά. Ως θρησκευτικός αλλά και ιαματικός προορισμός, τα λουτρά του Aqua Sulis γίνονται διάσημα στη Βρετανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Με την αποχώρηση των Ρωμαίων, όμως, εγκαταλείπονται. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι θερμές πηγές του Bath γίνονται για μία ακόμη φορά πόλος έλξης ύστερα από πολλαπλές επισκέψεις μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Στεγάζονται σε θαυμάσια γεωργιανά κτίρια και ανθούν μέχρι την παρακμή και το κλείσιμό τους το 1978.

Thermae Bath spa +44 1225 33 1234 www.thermaebathsapa.com

Bath info

The Royal crescent Hotel (Dower House restaurant) +44 1225 823333, www.royalcrescent.co.uk.

The Macdonald Bath spa Hotel

+44 1225 476862, www.bathspahotel.com

The Queensberry Hotel (Olive Tree restaurant) +44 1225 447928, www.thequeens

berry.co.uk

Dukes Hotel

(The Cavendish

restaurant) +44 1225 787963.

The Bath Priory Hotel 01225 331922 www.thebathpriory.co.uk

The Hole in the Wall 16-17 George St., +44 1225 425242.

Fine Cheese

Company 29 & 31 Walcot St., www.finecheese.co.uk

Minerva Chocolates 15 Abbey Churchyard, +44 1225 464999

Bath Sausage Shop 7 Green St., +44 1225 318300

Bertinet Kitchen 12, St Andrew’s Terrace, www.thebertinetkitchen.com

Bath Balloon Flights www.baluet.co.uk.

Από την Νταϊάνα Σαλεβουράκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.