Σλοβακία

Αν είστε από αυτούς που δεν παίρνουν και όρκο για το πού βρίσκεται στο χάρτη, μην πανικοβάλλεστε: δεν είστε ο μόνος! Έχετε όμως υπόψη σας ότι η Σλοβακία κερδίζει συνεχώς έδαφος στα ταξιδιωτικά charts, και όχι άδικα: φοράει όμορφα το μεσαιωνικό παρελθόν της, με έντονα τα ίχνη του μπαρόκ και της Αναγέννησης, διατηρεί άφθαρτη από τον τουρισμό την ανατολικοευρωπαϊκή της allure και έχει ανθρώπους που ξέρουν να το γλεντάνε. Επισημαίνουμε τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πόλεις, που διάγουν ακόμα την εποχ

Σλοβακία

στον επόμενο τόνο…

Αν είστε από αυτούς που δεν παίρνουν και όρκο για το πού βρίσκεται στο χάρτη, μην πανικοβάλλεστε: δεν είστε ο μόνος! Έχετε όμως υπόψη σας ότι η Σλοβακία κερδίζει συνεχώς έδαφος στα ταξιδιωτικά charts, και όχι άδικα: φοράει όμορφα το μεσαιωνικό παρελθόν της, με έντονα τα ίχνη του μπαρόκ και της Αναγέννησης, διατηρεί άφθαρτη από τον τουρισμό την ανατολικοευρωπαϊκή της allure και έχει ανθρώπους που ξέρουν να το γλεντάνε. Επισημαίνουμε τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πόλεις, που διάγουν ακόμα την εποχή της αθωότητας…

Σλοβακία - εικόνα 1

Aς βάλουμε τα πράγματα από την αρχή στο… χάρτη τους, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους μπέρδεψε τη Σλοβακία με τη Σλοβενία! Η Δημοκρατία της Σλοβακίας, αντιθέτως με τη Σλοβενία (τέως Γιουγκοσλαβία) και τη Σλαβονία (επαρχία της Κροατίας), δεν ανήκει στα Βαλκάνια, αλλά στην κεντρική Ευρώπη. Γείτονές της, η Ουγγαρία (η οποία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην κουλτούρα αλλά και στη δημογραφική σύνθεση), η Αυστρία, η Τσεχία –οι δύο χώρες της τέως Τσεχοσλοβακίας πήραν «Βελούδινο Διαζύγιο» το 1993–, η Πολωνία και η Ουκρανία. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2004, είναι ένας άγνωστος προορισμός για τους περισσότερους Έλληνες, όμως αξίζει να την συμπεριλάβετε στα ταξιδιωτικά σας σχέδια, αφήνοντας στην άκρη τα όποια στερεότυπα από το βιομηχανικό της παρελθόν.

Εμείς εστιάζουμε σε τρεις πόλεις που δεν πρέπει να χάσετε. Την Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, ανανεωμένη, μια πόλη γεμάτη ζωντάνια, με εκπληκτικό nightlife, gourmet εστιατόρια και απολαυστικό shopping σε προσιτές τιμές στο ιστορικό της κέντρο. Το Presov, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χαρακτηρισμένη δικαίως και χωρίς υπερβολές «Pretty Woman Capital», και το μεσαιωνικό Bardejov, το οποίο η UNESCO συμπεριέλαβε το 2000 στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του.

μπρατισλάβα: σλαβικό fun

Σλοβακία - εικόνα 2
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Presov

Πλησιάζοντας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (Bratislava Hlavna Stanica), ολάκερη η πόλη απλώνεται μπροστά μου, χτισμένη στις όχθες του Δούναβη. Γεμάτη αντιθέσεις, με μεγαθήρια από μπετόν και κτίρια αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής. Παίρνω ταξί και μέσα σε πέντε λεπτά, βρίσκομαι ήδη στο κέντρο. Γοητευμένη από την πολυκοσμία αλλά και από την ελκυστική όψη της πόλης, περιπλανιέμαι στα γραφικά πλακόστρωτα, δίχως συγκεκριμένο προορισμό, απολαμβάνοντας μόνο, τη γλυκιά ατμόσφαιρα. Ο ήλιος δύει πάνω από τις όχθες του Δούναβη, και το κάστρο της πόλης, υπερυψωμένο πάνω από το ποτάμι, πρώτο θα υποδεχτεί τη νύχτα. Ανάβουν τα φώτα, ακτινοβολεί όπως το φεγγάρι ανάμεσα στ’ αστέρια. Δεν με τρομάζει το σκοτάδι, ακολουθώ το μονοπάτι που θα με οδηγήσει στην κορυφή του λόφου. Ανεβαίνοντας, απολαμβάνω την πανοραμική θέαση της πόλης, απαστράπτουσα και σκοτεινή συνάμα. Απέναντι από το κάστρο, η Novy Most, Καινούργια Γέφυρα, έργο της εποχής του κομμουνιστικού καθεστώτος, σήμα κατατεθέν της πόλης, με αιώνιους θαυμαστές και επικριτές, μια που για να χτιστεί, καταστράφηκαν 226 κτίρια και η εβραϊκή συνοικία… Αιώνιος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο κομμάτια της πόλης, σφύζει από κίνηση. Βρίσκομαι τόσο κοντά στο κέντρο και ταυτόχρονα τόσο μακριά. Έχω την αίσθηση ότι παρακολουθώ ταινία βωβού κινηματογράφου. Έπειτα, παίρνω το δρόμο της επιστροφής, κατευθύνομαι προς την πύλη St Michael’s, την πύλη που παραμένει από τη μεσαιωνική οχύρωση της πόλης και μία από τις πιο πολυσύχναστες γωνιές του κέντρου.

Μέρα ή νύχτα, εδώ συγκεντρώνεται όλος ο κόσμος. Στην οδό Michalska αλλά και στους γύρω δρόμους, βρίσκονται τα περισσότερα καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Κάθε μέρα, επιλέγω μια σπεσιαλιτέ από τη λεγόμενη «Pressburg Cuisine», ένα συνδυασμό γεύσεων, ανεξίτηλα συνδεδεμένο με τους λαούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της πόλης, ήτοι Σλάβους, Ούγγρους, Γερμανούς και Εβραίους. Τα πουλερικά και τα ψάρια κατέχουν την πρώτη θέση, αν και το παραδοσιακό πιάτο της Σλοβακίας είναι το bryndzove halusky, που γίνεται με πατάτες, τυρί προβατίνας και τηγανητό μπέικον.

Σλοβακία - εικόνα 3
Michalska street: Η καρδιά της Μπρατισλάβα χτυπάει εδώ.

Το βράδυ, συνεπαρμένη από τις μουσικές στα μπαρ, μπλέκομαι με τα πλήθη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά ευγενικοί, γνωρίζω κόσμο σε χρόνο μηδέν, η ατμόσφαιρα γίνεται οικεία και το κέφι εκτοξεύεται στο ζενίθ. Χορός, αλκοόλ και ιστορίες έρωτα που αρχίζουν, που τελειώνουν ή δεν ευδοκιμούν. Κεράσματα, πότε μέσα από το μπαρ, πότε από θαμώνες, σφηνάκια κυρίως με Slivovica, έχουν την τιμητική τους, το παραδοσιακό ποτό της Σλοβακίας, ένα brandy από δαμάσκηνα (50 βαθμών αλκοόλ). Και οι νύχτες περνάνε, ακούγοντας πότε latin, πότε jazz, πότε rock ’n’ roll.

Για πιο ειδικές βραδιές, η όπερα της Μπρατισλάβα, διάσημη σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, προσφέρει εξαιρετικό θέαμα, σε πραγματικά χαμηλές τιμές: ενδεικτικά αναφέρουμε πως μια θέση σε θεωρείο θα σας κοστίσει κάτι λιγότερο από δέκα ευρώ! Επίσης, στις 23 Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα το 8ο διεθνές μουσικό φεστιβάλ, αφιερωμένο στον Mozart – σε αυτή την πόλη, αν μη τι άλλο, αγαπούν τη μουσική…

Μουσεία και γκαλερί, με εκθέσεις ποικίλης θεματολογίας, βρίσκονται και αυτά στο ιστορικό κέντρο. Η ιστορία της πόλης, ξεδιπλώνεται μέσα από τους πίνακες του City Museum σε συνδυασμό με ένα περιγραφικό «φωτογραφικό ταξίδι», που αξίζει να δείτε. Στο Μουσείο Όπλων και Οχυρώσεων, στον πύργο της St Michael’s gate, θα βιώσετε τη φρικαλεότητα του Μεσαίωνα στο έπακρο, ενώ στο Εθνικό μουσείο θα εκπλαγείτε από τους θησαυρούς που στεγάζει, κειμήλια της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Λίγο έξω από το κέντρο (9 χλμ.), το κάστρο Dev4n βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα, στα σύνορα με την Αυστρία. Ιδανικός τόπος για πεζοπόρους, ποδηλάτες, αλλά και για φυσιολάτρες. Από

την κορυφή του κάστρου απολαμβάνεις τη θέα των Άλπεων, αλλά και την εκπληκτική φύση της περιοχής.

presov: μια πόλη με χρώμα

Το Presov απέχει από την Μπρατισλάβα 430 χιλιόμετρα. H συνολική διάρκεια του ταξιδιού με τρένο είναι τεσσερισήμισι ώρες. Έχοντας εξασφαλίσει θέση, σε βαγόνι καπνιστών και δίπλα σε παράθυρο, αναχωρώ με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Σε λίγη ώρα, διασχίζουμε την ύπαιθρο, μια διαδρομή με φόντο, καταπράσινες πεδιάδες, μικρούς οικισμούς και διάσπαρτα κάστρα, απομεινάρια άλλων εποχών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, σταματάμε σε ενδιάμεσους σταθμούς, οι επιβάτες πληθαίνουν και όσοι δεν φρόντισαν να κλείσουν θέση, αγναντεύουν όρθιοι από τα παράθυρα των διαδρόμων.

Φτάνοντας στο σταθμό, παίρνω το πρώτο λεωφορείο για το κέντρο. Είναι αδύνατο να μην εκπλαγεί κανείς από την εξαιρετική αρχιτεκτονική της πόλης. Φανταστείτε μια τεράστια, ορθογώνια πλατεία, με δύο κεντρικούς δρόμους –όπου απαγορεύεται όμως η κυκλοφορία των οχημάτων, πλην των λεωφορείων–, πλαισιωμένους από κτίρια, στο χρώμα της ώχρας, βαθύ κόκκινο, ροζ, κίτρινο, πράσινο και θαλασσί! Μοιάζει σαν σκηνή θεάτρου, κατάμεστη από κόσμο, φανταχτερά όμορφη. Αναμφισβήτητα, το κρυμμένο μυστικό της ανατολικής Σλοβακίας. Η χρυσή εποχή που άκμασε η πόλη ήταν μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα. Μεταμορφώθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, λόγω της εμπορίας υφασμάτων και προϊόντων χειροτεχνίας. Είναι η εποχή που η πόλη εμπλουτίζεται με «αρχιτεκτονικά κοσμήματα» και αποκτά διαχρονική ομορφιά.

Ο καθεδρικός ναός του St Nicholas, η ιστορία του οποίου ξεκινά από τον 13ο αιώνα και η τελική του διαμόρφωση οφείλεται στις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1903, δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Έργο νεογοτθικού ρυθμού, το μήκος του ξεπερνάει τα πενήντα τέσσερα μέτρα και το πλάτος του τα τριάντα τέσσερα. Κατά μήκος του δρόμου θα συναντήσετε πληθώρα ιστορικών κτιρίων, με το Klobusiczky Palace να ξεχωρίζει, λόγω του εξωτερικού του μπαρόκ διάκοσμου. Χτισμένο το 18ο αιώνα, μοιάζει περισσότερο με κέντημα από υλικά που χάνουν το βάρος τους, προς όφελος των σχεδίων και των διακοσμητικών μοτίβων. Στην απέναντι πλευρά, επισκέπτομαι το κελάρι του δημαρχείου, που έχει μετατραπεί σε μουσείο του κρασιού, και αφήνομαι να με κυριεύσουν οι γεύσεις και τ’ αρώματα, βγαλμένα από μακραίωνες συνταγές. Κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ κρασιού με την ονομασία Muvina πραγματοποιείται εδώ, με αποκορύφωμα τους εορτασμούς προς τιμήν των αμπέλων και του οίνου.

Άλλο ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται τους πρώτους μήνες του χρόνου είναι αφιερωμένο στη μουσική (The Presov Music Spring), κατά τη διάρκεια του οποίου η πόλη αποκτά μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα.

Εκτός από τον τίτλο της «Pretty Woman Capital», το Presov διεκδικεί και αυτόν του «Παράδεισου των Πεζών», αφού πεζή είναι ο ιδανικός τρόπος ν’ ανακαλύψει κανείς την πόλη, αλλά και τα τοπία στις όχθες του ποταμού Torysa. Μόλις δέκα λεπτά με το τρένο από το κέντρο βρίσκεται το πιο κοντινό κάστρο. Η ιστορία λέει πως το Vel’ky Saris δεν κατακτήθηκε ποτέ διά της βίας, σπάνια περίπτωση ανάμεσα στα πάμπολλα κάστρα της χώρας.

Έχετε δε υπόψη σας, πως στο Presov θα εντυπωσιαστείτε από την ευγένεια των ντόπιων και την προθυμία τους να σας διευκολύνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η πόλη επίσης διαθέτει αναρίθμητα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, γεγονός που θα σας κάνει να τη λατρέψετε. Σίγουρα θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις…

bardejov: μεσαιωνικό στολίδι

Σλοβακία - εικόνα 4
Το Bardejov χαμηλώνει τα φώτα και χαλαρώνει τους ρυθμούς, υποτασσόμενο στην εσωστρέφεια μιας ραγδαίας βροχής, που τονώνει τα ευγενή παστέλ του.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2000 η UNESCO ανακήρυξε το Bardejov ως World Heritage Site. Πρόκειται για την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Σλοβακίας, η ιστορία της οποίας ξεκινάει από το 1241. Η οχύρωση της πόλης παραμένει άθικτη από τα μεσαιωνικά χρόνια. Όλα τα οικήματα σχηματίζουν έναν κλοιό γύρω από την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία. Κτίρια γοτθικού και αργότερα αναγεννησιακού ρυθμού μαρτυρούν την ευημερία της πόλης, που υπήρξε ένα από τα πιο εμπορικά κέντρα της εποχής. Ο 14ος και 15ος αιώνας σηματοδοτούν την «χρυσή εποχή» του Bardejov, όπου το εμπόριο ανθεί και η πόλη βρίθει από συντεχνίες, χειροτέχνες και μεγαλέμπορους, οι οποίοι συνάπτουν εμπορικές σχέσεις με την Πολωνία. Απόρροια του πλούτου που συσσωρεύτηκε, η δημιουργία θαυμαστών κτιρίων, που σώζονται μέχρι σήμερα. Ο καθεδρικός ναός του St Egidius χρονολογείται από το 15ο αιώνα: επιβλητικός και ογκώδης, σε γοτθικό ρυθμό, τόπος θρησκευτικής ευλάβειας, αλλά και μια κιβωτός με απαράμιλλης ομορφιάς καλλιτεχνήματα στο εσωτερικό του.

Βγαίνοντας από τον καθεδρικό, στη μέση της πλατείας, θ’ αντικρίσετε το δίπατο Δημαρχείο, εξαιρετικό δείγμα πρώιμης αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με στοιχεία γοτθικού ρυθμού στην πρόσοψη. Ανέκαθεν αποτελούσε το κέντρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Η διάρκεια αποπεράτωσης του έργου ανέρχεται σε περίπου τρεις αιώνες, από το 1563 έως και το 1905.

Άλλα κτίσματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής είναι το Gantzughof House, με rococo νωπογραφίες στην πρόσοψη, αλλά και η εκκλησία των Φραγκισκανών του 15ου αιώνα.

Ένα ταξίδι στο Bardejov είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και αξίζει σίγουρα να το βιώσετε. Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκονται και τα περίφημα spa Bardejovske Kupele, γνωστά ήδη από τον 16ο αιώνα.

Επισκεφθείτε τα για ν’ απολαύσετε την πολυτέλεια στο έπακρο. Στην guest list θα βρείτε ονόματα όπως του αυτοκρατορικού ζεύγους Φραγκίσκου Ιωσήφ και Ελισάβετ της Αυστρίας (Sissi), του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄, και πολλών άλλων…

ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΠΥΞΙΔΑ

Σλοβακία - εικόνα 5
Κάντε μια στάση στην πόλη Levoca (μία ώρα από το Presov), για να μιλήσετε ελληνικά με τον ιδιοκτήτη του καφέ «Planet», ο οποίος κάποτε ζούσε στην Ελλάδα.

Κωδικός κλήσης 00421

bratislava πώς θα πάτε

Αεροπορικώς στη Βιέννη, με Ολυμπιακή, 210 9666666. Θα συνεχίσετε με τρένο: διάρκεια ταξιδιού μία ώρα.

πού θα μείνετε

Radisson SAS Carlton Hotel Ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία (4 αστέρων) της Μπρατισλάβα, στο ιστορικό κέντρο, απέναντι από την όπερα. Διαθέτει εστιατόριο με ξεχωριστή κουζίνα και μπαρ για ν’ απολαύσετε κλασικά κοκτέιλ. (Hviezdoslavovo nam.3, 25939 00 00, www.radissonsas.com, e-mail: reservation.bratislava@radissonsas.com, από € 119 το δίκλινο)

Best Western Hotel West Απέχει μόλις δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης, χτισμένο μέσα σε δασική έκταση. Πολυτέλεια και εξαιρετικά ευχάριστη ατμόσφαιρα, σ’ ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων. (Cesta na Kamzik, Koliba, 25478 86 92, www. hotel-west.sk, e-mail: hotel@hotel-west.sk, από € 87 το δίκλινο)

Ηοtel Devfn Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, πλήρως ανακαινισμένο σε κλασικό στiλ. Διαθέτει εστιατόριο με γαλλική κουζίνα και relax area, όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε thai massage. (www.hoteldevin.sk, e-mail: recepcia@hoteldevin.sk, Riecna 4, 02 5998 51 11, από € 180 το δίκλινο)

πού θα φάτε

Medusa Στιλάτο bar-restaurant, όπου θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές, όπως κρασάτη πάπια Pressburg-style. (Michalska 23, 54 64 73 44)

Black Rose Ατμόσφαιρα ρουστίκ, διαθέτει εντυπωσιακή κάβα και πολυάριθμα πιάτα. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε καπνιστή πέστροφα ή συκώτι χήνας, γεμισμένο με φιστίκια, φουντούκια και μήλα. (Michalka 7,

54 414 194)

πληροφορίες

• Χρήσιμος ο ταξιδιωτικός οδηγός των εκδόσεων Lonely Planet «Chech & Slovak Republics», έκδοση 2004, καθώς και οι παρακάτω ιστοσελίδες:

• www.travelguide.sk

Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία για κάθε προορισμό μέσα στη Σλοβακία.

• www.hotel.sk Ένα από τα πιο έγκυρα sites για κρατήσεις ξενοδοχείων.

• www.culture.gov.sk Το επίσημο site για τον πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη.

• www.bratislava.sk

Χρηστικές πληροφορίες για την πόλη, ένα από τα πιο ενημερωμένα site.

• www.Presov.sk

Η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Presov.

• www.Bardejov.sk

Το site της πόλης, εμπλουτισμένο με ιστορικά στοιχεία και εκτενή περιγραφή της αρχιτεκτονικής της.

presov & bardejov

πώς θα πάτε

Με τρένο από την Μπρατισλάβα στο Presov –δάρκεια ταξιδιού, τεσσερισήμισι ώρες– και από εκεί με λεωφορείο στο Bardejov (διάρκεια ταξιδιού μία ώρα).

πού θα μείνετε

Dukla Hotel Απόλυτα αξιοπρεπές ξενοδοχείο τριών αστέρων, με άνετους χώρους και ιδιαίτερο στιλ. (Namestie Legionarov 2, Presov, 51772 27 41, www.hoteldukla.sk, από € 110 το δίκλινο)

Senator Hotel Περιποιημένη πανσιόν στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης. (www.hotelsenator.szm.sk, Hlavna 67, Presov, 51773 11 86, € 40 το δίκλινο)

Hotel Bellevue Λίγο έξω από την πόλη, ιδανικό κατάλυμα για να χαρείτε την εξαίσια φύση της περιοχής. (www.bellevuehotel.sk, Mihal'ov 2503, 085 01 Bardejov 1, 54472 84 04, από € 50 το δίκλινο)

πού θα φάτε

Senator Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου φημίζεται για το άψογο σέρβις και τις γαστριμαργικές απολαύσεις που προσφέρει. (Hlavna 67, Presov, 51773 11 86)

Jazz Wine Μικρό, ατμοσφαιρικό, με παραδοσιακή κουζίνα αλλά και μεγάλη γκάμα κρασιών, κυρίως της περιοχής. (Hlavna 27, Presov, 51772 46 69)

Eckhaus Ιδιαίτερα προσιτές τιμές, που συνδυάζονται με εξαιρετική κουζίνα. (Hlavna 21/A, Presov, 51772 28 72)

Μαρίνα Κουμιώτη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.