opera vs jazz

Τι πιο δελεαστικό για τον μουσικόφιλο από ένα σαββατοκύριακο ανάπαυλας στα καπνισμένα clubs ή στα κλασικά αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα; Η Πράγα χορεύει στα βήματα της αυτοκρατορικής μεγαλοπρέπειας του παρελθόντος και στους ζωηρούς ρυθμούς μιας σύγχρονης jazzy φοιτητούπολης. Πάντως, στον αγώνα μεταξύ μιας Traviata αλά τσέχικα και του jazz jamming μέχρι τα μεσάνυχτα που λαμβάνει χώρα στα γραφικά δρομάκια της Πράγας, σημειώσατε Χ.

opera vs jazz

τρεις νύχτες μουσικής στην Πράγα

Τι πιο δελεαστικό για τον μουσικόφιλο από ένα σαββατοκύριακο ανάπαυλας στα καπνισμένα clubs ή στα κλασικά αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα; Η Πράγα χορεύει στα βήματα της αυτοκρατορικής μεγαλοπρέπειας του παρελθόντος και στους ζωηρούς ρυθμούς μιας σύγχρονης jazzy φοιτητούπολης. Πάντως, στον αγώνα μεταξύ μιας Traviata αλά τσέχικα και του jazz jamming μέχρι τα μεσάνυχτα που λαμβάνει χώρα στα γραφικά δρομάκια της Πράγας, σημειώσατε Χ.

opera vs jazz - εικόνα 1

Πριν καλά καλά οργανώσουμε τις μέρες μας στην τσέχικη πρωτεύουσα –ένα long weekend, για την ακρίβεια– γνωρίζαμε ήδη πώς θα διαθέταμε τις νύχτες μας. Μιλάμε για μια πόλη που ξέρει να προσφέρει πλουσιοπάροχα κλασικές, jazz ‘n’ blues συναυλίες και οπερατικά events σε καθημερινή βάση – μπαίνετε αυθωρεί στο κλίμα όχι μόνο από τους αναρίθμητους πωλητές με τα καροτσάκια που σας δελεάζουν στους δρόμους, αλλά και με τα flyers που σας περιμένουν δεμένα στους… κορμούς των δέντρων (προσοχή στις τουριστικές απομιμήσεις, με το «χρυσό» δόλωμα συνήθως να περιλαμβάνει λίγο από Mozart, Vivaldi και μια από τις εκκλησίες της πόλης στο φόντο). Πάρτε tips για τα πιο ψαγμένα μπαράκια σερφάροντας στο www.pragueexperience.com, έναν αναλυτικό διαδικτυακό κατάλογο με τα επερχόμενα κοντσέρτα αλλά και τα εντυπωσιακά ιστορικά θέατρα που σας περιμένουν. Πρώτη στάση εν τη αφίξει, το κεντρικό εκδοτήριο-ορμητήριο «Bohemia Ticket» (www.bohemiaticket.cz) στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Na Prikope απ’ όπου ξεκινήσαμε, μια συννεφιασμένη Παρασκευή πρωί, ένα σχεδόν σχιζοφρενικό trip από τα jazz αλώνια στα οπερατικά σαλόνια.

Let the music play…

opera vs jazz - εικόνα 2
Εκθέσεις και «πλανόδιες» μουσικές είναι ο κανόνας στην πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας: ρομανέσκ, μπαρόκ, γκόθικ κτίρια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για να απολαύσεις συχνά πολύ αξιόλογους μουσικούς «του δρόμου».

ημερα 1η sexy «Τraviata»

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την απόφασή μας να παρακολουθήσουμε την «Traviata» στην Κρατική Όπερα της Πράγας –μια παράσταση που αποτελεί μέρος του ρεπερτορίου από την ίδρυσή της και μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των επισκεπτών– δεν είναι άλλος από το ίδιο το κτίριο. Το υπερπολυτελές κτίσμα του 1888 σε παραμυθιάζει με τη μεθυστική του μεγαλοπρέπεια από τα πρώτα μαρμάρινα σκαλιά που σε ανεβάζουν στο φωτεινό φουαγιέ. Ορδές νεαρών τουριστών συρρέουν στο εσωτερικό, δίνοντας στο λουσάτο ambience μια αίσθηση φρεσκάδας – αν και, προσωπικά, κατέληξα να παρακολουθώ τη λαμπερή όπερα του Βέρντι εν μέσω ενός ώριμου γερμανικού… αποσπάσματος. Με το βλέμμα να περιπλανιέται από τον εντυπωσιακό «ουρανό» στα ολοστόλιστα θεωρεία, σου δίνεται η εντύπωση πως κάπου εκεί ψηλά θα αντικρίσεις την αιθέρια φιγούρα της πριγκίπισσας Σίσι. Ο μύθος βέβαια καταρρίπτεται, όταν κάποιες από τις χορεύτριες του μπαλέτου της Κρατικής –συνοδευόμενες από την ορχήστρα, τη χορωδία και, συχνά, βραβευμένους guest πρωταγωνιστές– εμφανίζονται ημίγυμνες πάνω στη σκηνή, αποπνέοντας με τις μαύρες μάσκες και το… λιτό τους, σικ ένδυμα έναν αέρα αισθησιακού –και λίγο διεστραμμένου– μυστηρίου. Η έκφραση «άγαλμα» μάλλον τις αδικεί... Αν και, η αλήθεια να λέγεται,

οι εκάστοτε guests δεν είναι πάντα το ίδιο κλασάτοι, βασιστείτε στο ότι θα απολαύσετε την πρωτότυπη παραγωγή (αποτέλεσμα μιας πολύχρονης παράδοσης).

opera vs jazz - εικόνα 3
Tres romantique η βόλτα στις όχθες του Vltava, με τελικό προορισμό την Όπερα.

ημερα 2η everybody goes to Agharta

…Και να γιατί: Δυο μόλις βήματα από την πολυφωτογραφημένη πλατεία της Παλιάς Πόλης,

το jazz feeling στο Agharta απογειώνεται κάθε βράδυ στις εννιά. Τα σκαλιά που οδηγούν στο ατμοσφαιρικό κελάρι με τα ακάλυπτα τούβλα σάς βάζουν αμέσως στο mood με φωτογραφίες γνωστών guests – και, πιστέψτε μας, είναι πολλοί.

Σ’ ένα μικρό και ζεστό χώρο με εξαιρετική ακουστική στριμώχνονται, σε κάθε δυνατή γωνιά, τζαζόφιλοι κάθε τύπου και ηλικίας και από κάθε γωνιά του κόσμου για να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο δημοφιλή jazz clubs. Οι τιμές είναι πολύ λογικές, τα κεφάτα παιδιά του μπαρ πηγαινοέρχονται με ποτά, οι θεατές κάθε τόσο έρχονται και φεύγουν. Προσοχή, όμως, να πάτε νωρίς γιατί κινδυνεύετε να τη βγάλετε στη γαλαρία στα όρθια. Όσο για τους guests επί σκηνής, η τσέχικη πρωτεύουσα δύσκολα σε απογοητεύει. Δεν ξέρουμε πόσο διάσημο ήταν το ντόπιο γκρουπ που παρακολουθήσαμε, η συλλογή-ντοκουμέντο πάντως «Everybody goes to Agharta», με αρκετά τσέχικα σχήματα που προσφέρει το disc-shop του κλαμπ, λέει πολλά. Παρεμπιπτόντως, το πέρασμα από το μικροσκοπικό δισκοπωλείο του Agharta επιβάλλεται, μια και ένα ultra jazzy σουβενίρ, όπως οι υπέροχες

εκδόσεις των Nina Simone, Chick Corea και των γνωστών μουσικών που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο πολυσύχναστο κλαμπ, δύσκολα βρίσκει ανταγωνιστές …

ημερα 3η όπως Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Η επίσκεψη στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας είναι must, για μουσικόφιλους και μη. Το κτίσμα του 1868 που απλώνεται μεγαλόπρεπα στις όχθες του ποταμού Vltava αποτελεί ένα πανέμορφο κόσμημα, με τη χρυσή «κορόνα» του να αναδίνει τις ηλιόλουστες μέρες μια εντυπωσιακή λάμψη. Η Giselle, η Raymonda, η Carmen και άλλες διαχρονικές ηρωίδες του μπαλέτου και της όπερας παρελαύνουν, σχεδόν καθημερινά, από το χλιδάτο εσωτερικό του. Πρέπει όμως να σας προειδοποιήσουμε πως αν φτάσετε καθυστερημένοι έστω και δύο λεπτά, κινδυνεύετε να καταλήξετε «τέρμα θεού», στα άνω θεωρεία. Παρά το ψάξιμο της τελευταίας στιγμής για μια θέση στο σκοτάδι όμως, μάλλον δεν θα το μετανιώσετε. Η πανοραμική θέα στη σκηνή και στο μεγαλόπρεπου διάκοσμο, πολύ απλά, σου κόβει την ανάσα.

Ο χορός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας με την ανατριχιαστική μουσική του S. Prokofiev, τις δυναμικές χορευτικές και χιουμοριστικές σκηνές που έδιναν σύγχρονο αέρα σε μια all-time classic performance, είναι μαγεία – και η καλύτερη ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά μια πραγματικά βασιλική εμπειρία. Που, σε μια πόλη σαν την Πράγα, κινδυνεύει να καταντήσει και ρουτίνα!

extra tips

opera vs jazz - εικόνα 4
Τζαζ: η Πράγα στο δρόμο είναι πολύ jazz...

Call me Kubista: Λέγεται «Το σπίτι της Μαύρης Μαντόνα» και, πέρα από το εντυπωσιακό Μουσείο του Κυβισμού, στεγάζει από το 1912 το υπέροχο «Grand Caf, Orient» (www.grandcafeorient.cz). Πιείτε ένα ελαφρύ ποτό πριν από την έξοδο στο πιο κομψό και αυθεντικό art d,co caf, της Παλιάς Πόλης –και ίσως του κόσμου–, αντλώντας έμπνευση από το jazzy πνεύμα των πρωτοποριακών Τσέχων κυβιστών.

Jazz εν πλω: Kάτω ακριβώς από τη σήμα κατατεθέν γέφυρα του Καρόλου, το «Jazz boat» (www.jazzboat.cz ) περιμένει να σας παραλάβει για τον πιο τριπάτο μουσικό περίπατο κατά μήκος του ποταμού Vltava, υπό τους ήχους των πιο groovy ντόπιων μουσικών, που συνοδεύουν το ποτό ή το φαγητό σας.

Mozart σε φόντο art nouveau: Οι χρυσές λεπτομέρειες, τα πολύχρωμα βιτρό, τα γλυπτά και το state-of-the-art εσωτερικό του Δημοτικού Θεάτρου (διακοσμημένο από τοπ Τσέχους καλλιτέχνες όπως ο A. Mucha) αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για κλασικές συναυλίες, εκθέσεις, αλλά και φαγητό στο δημοφιλέστατο ρεστοράν.

Tο «Requiem» δεν ακούστηκε ποτέ πιο συγκινητικό.

Ungelt Jazz & Blues Club: Μόνο 110 βήματα από την πλατεία της Παλιάς Πόλης θα σας φέρουν στα ιστορικά υπόγεια δωμάτια του 15ου αιώνα που φιλοξενούν καθημερινά ντόπιους performers και διεθνείς σταρ (www.jazzblues.cz).

120 days: Δυο βήματα από το Δημοτικό Θέατρο και τα jazz clubs του ιστορικού κέντρου, το modern zen ρεστοράν στον κοσμοπολίτικο πεζόδρομο της Na Prikope προσφέρεται για ελαφριές ψαγμένες γεύσεις, ολόφρεσκους χυμούς και αναζωογονητικά κοκτέιλ με ηχητικό φόντο χαλαρωτικές freestyle μουσικές (www.120days.cz).

Prague hotels από το Α στο Y

opera vs jazz - εικόνα 5

Αndel’s Hotel Μια σχετικά νέα άφιξη στον ξενοδοχειακό χάρτη (από το 2002), το ξενοδοχείο της Andel είναι μια ωδή στο γυαλί – μοντέρνα, καλόγουστη, μινιμαλιστική, με παιχνιδιάρικες διαφάνειες, ματ αποχρώσεις και ζωηρά χρωματικά splash, σε μια ανερχόμενη περιοχή κοντά στο κέντρο, που αποτελεί ιδανική επιλογή για ολοένα και περισσότερους Βρετανούς style-conscious ταξιδιώτες (www.andelshotel.com).

Aria Hotel Ξενοδοχείο όνομα και πράγμα. Στο θεατρικό σκηνικό της συνοικίας Mala Strana, που σφύζει από μπαρόκ κτίσματα, εκκλησίες και πανέμορφους κήπους, μπορείτε

να επιλέξετε ανάμεσα σε 4 deluxe θεματικούς ορόφους –ένας για την όπερα, την jazz, την κλασική και τη σύγχρονη μουσική– και 52 δωμάτια αφιερωμένα σε καλλιτέχνες, από τον Dvorzak και τον Mozart στον Elvis και την Billie Holiday (www.ariahotel.net).

Carlo IV Κεντρικό palazzo της αλυσίδας Boscolo Luxury Hotels, στο ύφος του νεοκλασικισμού, σχεδιασμένο στο χρώμα της πολυτέλειας – απαλό χρυσό, βαθύ καφέ και λευκό μάρμαρο που συνδυάζουν το χαρακτήρα με τη ζεστασιά και την άνεση στα υπέρ-κομψά δωμάτια, το γκουρμέ ρεστοράν «Box Block», το σουρεάλ «Inn Ox Bar» αλλά και τη μαγευτική πισίνα με το μπλε μωσαϊκό (www.boscolohotels.com).

Μandarin Oriental Με αφετηρία το μοναστήρι του 14ου αιώνα που φιλοξενεί πλέον το μοναδικό ΜΟ, στην αριστερή πλευρά του ποταμού Vltava, θα θαυμάσετε, σε ατμόσφαιρα απόλυτης γαλήνης, τα γραφικά σπιτάκια που πλαισιώνουν το επιβλητικό γοτθικό κάστρο και θα περπατήσετε στα τριγύρω πλακόστρωτα δρομάκια, λίγο πριν επιστρέψετε για χαλάρωση σ’ ένα από τα μοναδικά σχεδιασμένα δωμάτια και το υπέροχο spa που στεγάζεται σε ένα μικρό αναγεννησιακό παρεκκλήσι (www.mandarinoriental.com).

Yasmin Hotel Ολόφρεσκια πρόταση (άνοιξε το Μάρτιο του 2006) στο χώρο των design hotels, το Yasmin βρίσκεται δυο βήματα από την κεντρικότατη Πλατεία Wenceslas και τα ιστορικά μνημεία που την περιβάλλουν. Ultra μοντέρνο, εναλλάξ ποπ και φουτουριστικό, λιτό και φιλικό, διαθέτει 11 σουίτες, 198 deluxe και 187 στάνταρτ δωμάτια με όλα τα κομφόρ – αλλά και φευγάτους κοινόχρηστους χώρους για γνωριμίες με στιλ (www.hotel-yasmin.cz).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.